Sezamowy kurczak przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sezamowy kurczak

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

27

328 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

250 osób wydrukowało

Pobierz pdf

468 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 łyżeczka

1 opakowanie

1 łyżeczka

5 łyżek

5 łyżek

1 łyżeczka

3 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

1 łyżka

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój mięso w paseczki. Przypraw sosem sojowym, a następnie wymieszaj. Odstaw na pół godziny, a potem odsącz nadmiar płynu.

Sezamowy kurczak - Krok 1

Krok 2

Rozgrzej w woku łyżkę oleju i smaż przez chwilkę posiekany czosnek, skórki i imbir, po czym dodaj połowę mięsa.

Sezamowy kurczak - Krok 2

Krok 3

Kiedy mięso stanie się rumiane przesuń je na boki patelni, a na środek włóż resztę mięsa i smaż je tak samo.

Sezamowy kurczak - Krok 3

Krok 4

Wymieszaj Fix Knorr ze szklanką wody i sokiem z cytrusów. Wlej do potrawy.

Sezamowy kurczak - Krok 4

Krok 5

Mieszaj potrawę dopóki sos nie zgęstnieje. Przełóż wszystko na talerz, a następnie skrop olejem sezamowym i posyp ziarnami sezamu. Serwuj samodzielnie lub z ryżem.

Sezamowy kurczak - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sezamowy kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sezamowy kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sezamowy kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sezamowy kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sezamowy kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sezamowy kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sezamowy kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sezamowy kurczakSezamowy kurczak

Pokrój mięso w paseczki. Przypraw sosem sojowym, a następnie wymieszaj. Odstaw na pół godziny, a potem odsącz nadmiar płynu.