Przepisy na Skórka pomarańczy
9 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejSkórka pomarańczy
Skórka z pomarańczy, aromatyczna zdobiąca świąteczne wypieki, stanowi nie tylko dodatek do ciast, ale jest ozdobą sama w sobie. Trudno wyobrazić sobie bez niej jakiekolwiek przygotowania do świątecznych uroczystości. I choć prawie każdy uwielbia smak pomarańczy, to mało kto zdaje sobie sprawę, jak można wykorzystać skórkę, która ją otacza. Zamiast wyrzucać do kosza wystarczy sparzyć ją we wrzątku, a później gotować na małym ogniu. Voilà! Gotowe! W kuchni nic nie może się zmarnować! Oto przepisy z wykorzystaniem skórki z pomarańczy
Dla kogo?
Dla wszystkich miłośników cytrusów. Słodziutka i miękka skórka z pomarańczy to coś, czemu nie da się oprzeć.
Na jaką okazję?
Przygotowujesz się do świąt? Jesteś na etapie wymyślania wypieków, a może właśnie pieczesz swoje ulubione, świąteczne ciasta? Skórka z pomarańczy sprawdzi się idealnie jako dekoracja oraz doda wypiekom trochę słodyczy.
Czy wiesz, że?
Kandyzowana skórka z pomarańczy zdecydowanie lepiej smakuje w wersji homemade. Do jej przygotowania najlepiej sprawdzi się skórka oczyszczona dokładnie z białej, znajdującej się w środku owocu części. Należy pamiętać o tym, aby skórkę z pomarańczy, odpowiednio zasypaną cukrem i usmażoną, umieścić w szczelnym słoiku. Tak zamkniętą można przechowywać w lodówce lub zamrażalce i sięgnąć po nią w czasie ważnych okazji. Na ciasto ze skórką z pomarańczy zawsze znajdzie się okazja, prawda?
Dla urozmaicenia:
Skórkę z pomarańczy możesz wykorzystać również do dania w nieco bardziej wytrawnej odsłonie. O czym mowa? Zainspiruj się kuchnią staropolską i połącz ulubioną pieczeń ze słodkim smakiem owoców. Niesamowite doznania smakowe gwarantowane!