Przepisy na Skórka pomarańczy | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Skórka pomarańczy

9 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Skórka pomarańczySkórka pomarańczy

Skórka z pomarańczy, aromatyczna zdobiąca świąteczne wypieki, stanowi nie tylko dodatek do ciast, ale jest ozdobą sama w sobie. Trudno wyobrazić sobie bez niej jakiekolwiek przygotowania do świątecznych uroczystości. I choć prawie każdy uwielbia smak pomarańczy, to mało kto zdaje sobie sprawę, jak można wykorzystać skórkę, która ją otacza. Zamiast wyrzucać do kosza wystarczy sparzyć ją we wrzątku, a później gotować na małym ogniu. Voilà! Gotowe! W kuchni nic nie może się zmarnować! Oto przepisy z wykorzystaniem skórki z pomarańczy

Dla kogo?

Dla wszystkich miłośników cytrusów. Słodziutka i miękka skórka z pomarańczy to coś, czemu nie da się oprzeć.

Na jaką okazję?

Przygotowujesz się do świąt? Jesteś na etapie wymyślania wypieków, a może właśnie pieczesz swoje ulubione, świąteczne ciasta? Skórka z pomarańczy sprawdzi się idealnie jako dekoracja oraz doda wypiekom trochę słodyczy.

Czy wiesz, że?

Kandyzowana skórka z pomarańczy zdecydowanie lepiej smakuje w wersji homemade. Do jej przygotowania najlepiej sprawdzi się skórka oczyszczona dokładnie z białej, znajdującej się w środku owocu części. Należy pamiętać o tym, aby skórkę z pomarańczy, odpowiednio zasypaną cukrem i usmażoną, umieścić w szczelnym słoiku. Tak zamkniętą można przechowywać w lodówce lub zamrażalce i sięgnąć po nią w czasie ważnych okazji. Na ciasto ze skórką z pomarańczy zawsze znajdzie się okazja, prawda?

Dla urozmaicenia:

Skórkę z pomarańczy możesz wykorzystać również do dania w nieco bardziej wytrawnej odsłonie. O czym mowa? Zainspiruj się kuchnią staropolską i połącz ulubioną pieczeń ze słodkim smakiem owoców. Niesamowite doznania smakowe gwarantowane!