Przepisy na Skórka pomarańczy | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Skórka pomarańczy

9 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (9)

Florentynki
ratingratingratingratingrating

83

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Florentynki to kruche ciasteczka, które można podsumować jednym zdaniem: bakaliowy zawrót głowy...
Strucla z makiem
ratingratingratingratingrating

55

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
150 min.
Strucla z makiem nieodłącznie kojarzy się ze świętami, zarówno z Bożym Narodzeniem, jak i Wielkan...
Sezamowy kurczak
ratingratingratingratingrating

25

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Pokrój mięso w paseczki. Przypraw sosem sojowym, a następnie wymieszaj. Odstaw na pół godziny, a...
Churros z sosem czekoladowo-pomarańczowym
ratingratingratingratingrating

12

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
20 min.
Churros to hiszpański specjał, który przypomina nieco popularne ptysie, ale ma bardziej wyrazisty...
Brioszka sycylijska z lodami
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
Te smaczne drożdżowe bułeczki serwuje się zazwyczaj na śniadanie. W połączeniu z lodami stworzą j...
Kutia
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Kutia jest potrawą kresową, która do Polski przywędrowała zza naszej wschodniej granicy. Od lat d...
Dip krabowy
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
W tym przepisie na dip krabowy wyraziste smaki owoców morza doskonale komponują się z pieczarkami...

Ciekawostki i porady

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Skórka pomarańczySkórka pomarańczy

Skórka z pomarańczy, aromatyczna zdobiąca świąteczne wypieki, stanowi nie tylko dodatek do ciast, ale jest ozdobą sama w sobie. Trudno wyobrazić sobie bez niej jakiekolwiek przygotowania do świątecznych uroczystości. I choć prawie każdy uwielbia smak pomarańczy, to mało kto zdaje sobie sprawę, jak można wykorzystać skórkę, która ją otacza. Zamiast wyrzucać do kosza wystarczy sparzyć ją we wrzątku, a później gotować na małym ogniu. Voilà! Gotowe! W kuchni nic nie może się zmarnować! Oto przepisy z wykorzystaniem skórki z pomarańczy

Dla kogo?

Dla wszystkich miłośników cytrusów. Słodziutka i miękka skórka z pomarańczy to coś, czemu nie da się oprzeć.

Na jaką okazję?

Przygotowujesz się do świąt? Jesteś na etapie wymyślania wypieków, a może właśnie pieczesz swoje ulubione, świąteczne ciasta? Skórka z pomarańczy sprawdzi się idealnie jako dekoracja oraz doda wypiekom trochę słodyczy.

Czy wiesz, że?

Kandyzowana skórka z pomarańczy zdecydowanie lepiej smakuje w wersji homemade. Do jej przygotowania najlepiej sprawdzi się skórka oczyszczona dokładnie z białej, znajdującej się w środku owocu części. Należy pamiętać o tym, aby skórkę z pomarańczy, odpowiednio zasypaną cukrem i usmażoną, umieścić w szczelnym słoiku. Tak zamkniętą można przechowywać w lodówce lub zamrażalce i sięgnąć po nią w czasie ważnych okazji. Na ciasto ze skórką z pomarańczy zawsze znajdzie się okazja, prawda?

Dla urozmaicenia:

Skórkę z pomarańczy możesz wykorzystać również do dania w nieco bardziej wytrawnej odsłonie. O czym mowa? Zainspiruj się kuchnią staropolską i połącz ulubioną pieczeń ze słodkim smakiem owoców. Niesamowite doznania smakowe gwarantowane!