Przepisy na Skórka pomarańczy

30 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (30)

Przysmak dyniowo-pomarańczowy
ratingratingratingratingrating

283

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Szukasz inspiracji na smaczny jesienny deser? Jeśli tak, to koniecznie wypróbuj przepis na przysm...
Babka Cassate
ratingratingratingratingrating

122

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
Babka cassate z naszego przepisu to pyszne ciasto ucierane wypełnione dodatkami: kolorowymi, słod...
Ciasto z makiem
ratingratingratingratingrating

116

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
70 min.
Jaki wypiek będzie odpowiedni do podania podczas przyjęcia przy grillu? Przyrządź ciasto z makiem...
Błyskawiczna babka jogurtowa
ratingratingratingratingrating

104

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Chcesz przygotować poczęstunek dla gości lub masz ochotę na słodką przekąskę w przerwach między p...
Tort jasny z nutą cytrusową
ratingratingratingratingrating

84

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
Przepisy na eleganckie torty urodzinowe zawsze warto mieć pod ręką, bo mogą się przydać na różne...
Puszysty sernik wiedeński
ratingratingratingratingrating

36

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
Sernik wiedeński to wilgotne ciasto bez spodu, do przygotowania którego użyć należy zmielonego tr...
Florentynki
ratingratingratingratingrating

81

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Florentynki to chrupiące ciastka pełne bakalii, zwłaszcza płatków migdałowych i kandyzowanej skór...
Strucla z makiem
ratingratingratingratingrating

52

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
100 min.
Strucla z makiem, nazywana także makowcem, to wypiek, który z pewnością sprawdzi się na wigilijny...
Baba makowa
ratingratingratingratingrating

34

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Babka makowa to doskonała alternatywa dla klasycznych babek pszennych podawanych na święta. Aby w...
Ciasteczka bakaliowe
ratingratingratingratingrating

43

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
140 min.
Ciasteczka bakaliowe to łatwy w przygotowaniu wypiek, idealny jako słodka przekąska podana z okaz...
Tort twarożkowy
ratingratingratingratingrating

17

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Czekoladowa pascha
ratingratingratingratingrating

31

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Pascha to tradycyjna wschodnia i bardzo słodka potrawa przygotowywana najczęściej w okresie Świąt...
Placek cynamonowy
ratingratingratingratingrating

19

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Wystarczy tylko kilka składników, aby stworzyć coś naprawdę dobrego. Obalamy mity! Pieczenie wcal...
Mini mazurki
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Mini mazurki to doskonałe rozwiązanie dla osób, które nie mogą się zdecydować, jaki smak tego pop...
Kluski z makiem
ratingratingratingratingrating

35

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Kluski z makiem to staropolskie danie, kojarzące się przede wszystkim z Wigilią. W wielu regionac...
Sezamowy kurczak
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Strucla makowa
ratingratingratingratingrating

32

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Strucla makowa jest jednym z popularniejszych świątecznych wypieków. Dzięki ciastu drożdżowemu ca...
Keks z owocami i kremem waniliowym
ratingratingratingratingrating

17

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
20 min.
Aromatyczny, miękki, po brzegi wypełniony bakaliami. Jego niewątpliwą zaletą jest fakt, że długo...
Churros z sosem czekoladowo-pomarańczowym
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
20 min.
Churros to hiszpański specjał, który przypomina nieco popularne ptysie, ale ma bardziej wyrazisty...
Babka drożdżowa dla Kasi
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Puszysta babka drożdżowa z rodzynkami to kwintesencja świątecznych smaków. Ciasto przyrządzone z...
Brioszka sycylijska z lodami
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
Te smaczne drożdżowe bułeczki serwuje się zazwyczaj na śniadanie. W połączeniu z lodami stworzą j...
Serowe bułeczki
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Muffinki z bakaliami i marcepanem
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Jeśli lubisz muffinki, ale szukasz inspiracji na przygotowanie ich w oryginalnej odsłonie, to prz...
Ciastka z orzeszkami ziemnymi
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jeśli chcesz upiec proste chrupiące ciasteczka, które sprawdzą się jako dodatek do popołudniowej...
Ciasteczka pomarańczowe
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Ciasteczka pomarańczowe, w zależności od okazji, możesz wykonać w dowolnym kształcie: serduszek...
Kutia
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Dip krabowy
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
W tym przepisie na dip krabowy wyraziste smaki owoców morza doskonale komponują się z pieczarkami...

Ciekawostki i porady

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Skórka pomarańczySkórka pomarańczy

Skórka z pomarańczy, aromatyczna zdobiąca świąteczne wypieki, stanowi nie tylko dodatek do ciast, ale jest ozdobą sama w sobie. Trudno wyobrazić sobie bez niej jakiekolwiek przygotowania do świątecznych uroczystości. I choć prawie każdy uwielbia smak pomarańczy, to mało kto zdaje sobie sprawę, jak można wykorzystać skórkę, która ją otacza. Zamiast wyrzucać do kosza wystarczy sparzyć ją we wrzątku, a później gotować na małym ogniu. Voilà! Gotowe! W kuchni nic nie może się zmarnować! Oto przepisy z wykorzystaniem skórki z pomarańczy

Dla kogo?

Dla wszystkich miłośników cytrusów. Słodziutka i miękka skórka z pomarańczy to coś, czemu nie da się oprzeć.

Na jaką okazję?

Przygotowujesz się do świąt? Jesteś na etapie wymyślania wypieków, a może właśnie pieczesz swoje ulubione, świąteczne ciasta? Skórka z pomarańczy sprawdzi się idealnie jako dekoracja oraz doda wypiekom trochę słodyczy.

Czy wiesz, że?

Kandyzowana skórka z pomarańczy zdecydowanie lepiej smakuje w wersji homemade. Do jej przygotowania najlepiej sprawdzi się skórka oczyszczona dokładnie z białej, znajdującej się w środku owocu części. Należy pamiętać o tym, aby skórkę z pomarańczy, odpowiednio zasypaną cukrem i usmażoną, umieścić w szczelnym słoiku. Tak zamkniętą można przechowywać w lodówce lub zamrażalce i sięgnąć po nią w czasie ważnych okazji. Na ciasto ze skórką z pomarańczy zawsze znajdzie się okazja, prawda?

Dla urozmaicenia:

Skórkę z pomarańczy możesz wykorzystać również do dania w nieco bardziej wytrawnej odsłonie. O czym mowa? Zainspiruj się kuchnią staropolską i połącz ulubioną pieczeń ze słodkim smakiem owoców. Niesamowite doznania smakowe gwarantowane!