PRZEPISY.PL
Kutia - autor: przepisy.pl

Kutia

  • 60
  • 6
  • Łatwe
  • 0
339
osób dodało do Mniamlisty
339
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • pszenica200 g
  • mak300 g
  • miód200 dkg
  • rodzynki100 g
  • suszone śliwki lub morele10 szt
  • migdały100 g
  • orzechy włoskie100 g
  • sok z połowy cytryny
  • laska wanili lub cukier waniliowy1 szt
  • płatki migdałów2 łyżki
  • kandyzowane skórki pomarańczy i cytryny2 łyżki
  • suszone figi10 g
  • Krok 1

    Umyj pszenicę, namocz na noc w wodzie. Następnego dnia ugotuj do miękkości, osącz i ostudź.
  • Krok 2

    Opłucz mak, zalej wrzątkiem i odstaw na 2-3 godziny. Gdy napęcznieje - odcedź i dwukrotnie zmiel go w maszynce.
  • Krok 3

    Posiekaj orzechy oraz bakalie. Podgrzej miód i wymieszaj go z makiem.
  • Krok 4

    Dodaj pszenicę oraz przygotowane orzechy i bakalie. Dopraw sokiem cytrynowym i miąższem ze środka wanilii (lub cukrem wanilinowym). Odstaw do lodówki na 30-40 minut.
  • Krok 5

    Na koniec upraż płatki migdałowe na suchej patelni. Kutię podawaj posypaną uprażonymi płatkami i udekorowaną cząstkami pomarańczy oraz fig.

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

106
osób dodało do Mniamlisty
60''
1
Łatwe
37
osób dodało do Mniamlisty
60''
4
Średnie
363
osoby dodały do Mniamlisty
30''
6
Średnie
65
osób dodało do Mniamlisty
15''
4
Średnie