Kutia przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kutia

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

473 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

206 osób wydrukowało

Pobierz pdf

152 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

300 gramów

200 dekagramów

100 gramów

10 sztuk

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

10 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj pszenicę, namocz na noc w wodzie. Następnego dnia ugotuj do miękkości, osącz i ostudź.

Krok 2

Opłucz mak, zalej wrzątkiem i odstaw na 2-3 godziny. Gdy napęcznieje - odcedź i dwukrotnie zmiel go w maszynce.

Krok 3

Posiekaj orzechy oraz bakalie. Podgrzej miód i wymieszaj go z makiem.

Krok 4

Dodaj pszenicę oraz przygotowane orzechy i bakalie. Dopraw sokiem cytrynowym i miąższem ze środka wanilii (lub cukrem wanilinowym). Odstaw do lodówki na 30-40 minut.

Krok 5

Na koniec upraż płatki migdałowe na suchej patelni. Kutię podawaj posypaną uprażonymi płatkami i udekorowaną cząstkami pomarańczy oraz fig.

przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

1

Opinie o przepisie

  • Natalia

    Natalia , 28.11.2020

    TAK! Kutia to moja ulubiona potrawa wigilijna. Co roku przygotowuję ją razem z mamą. Jest w niej mnóstwo bakalii i suszonych owoców (nie ma wyboru śliwka suszona, albo morela - jest wszystko!) Dla pokreślenia aromatu i smaku, zawsze dodajemy również aromat migdałowy. Jest pysznie!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kutia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kutia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kutia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kutia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kutia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kutia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kutia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kutia - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej