Kutia – przepis: śląska, na święta, wigilijna | Przepisy.pl pixel

Kutia

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

478 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

232 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

186 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

300 gramów

200 dekagramów

100 gramów

10 sztuk

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

10 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj pszenicę, namocz na noc w wodzie. Następnego dnia ugotuj do miękkości, osącz i ostudź.

Krok 2

Opłucz mak, zalej wrzątkiem i odstaw na 2-3 godziny. Gdy napęcznieje - odcedź i dwukrotnie zmiel go w maszynce.

Krok 3

Posiekaj orzechy oraz bakalie. Podgrzej miód i wymieszaj go z makiem.

Krok 4

Dodaj pszenicę oraz przygotowane orzechy i bakalie. Dopraw sokiem cytrynowym i miąższem ze środka wanilii (lub cukrem wanilinowym). Odstaw do lodówki na 30-40 minut.

Krok 5

Na koniec upraż płatki migdałowe na suchej patelni. Kutię podawaj posypaną uprażonymi płatkami i udekorowaną cząstkami pomarańczy oraz fig.

przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

1

Opinie o przepisie

  • Natalia

    Natalia , 28.11.2020

    TAK! Kutia to moja ulubiona potrawa wigilijna. Co roku przygotowuję ją razem z mamą. Jest w niej mnóstwo bakalii i suszonych owoców (nie ma wyboru śliwka suszona, albo morela - jest wszystko!) Dla pokreślenia aromatu i smaku, zawsze dodajemy również aromat migdałowy. Jest pysznie!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kutia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kutia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kutia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kutia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kutia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kutia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kutia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kutia - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?

Czytaj więcej

przepisy.pl - KutiaKutia

Kutia jest potrawą kresową, która do Polski przywędrowała zza naszej wschodniej granicy. Od lat danie to można śmiało zaliczyć do najpopularniejszych potraw na świątecznym stole. Choć nie musi smakować każdemu, trzeba przyznać, że jest to posiłek oryginalny i intensywny w smaku, a przy tym bardzo sycący. Czym wyróżnia się kutia wigilijna? Przepis na to danie przez lata zdążył ewoluować. W swoim tradycyjnym wydaniu to swoista mieszanka pszenicy, maku, mleka, miodu i bakalii. Warto zaznaczyć, że kutia nie jest zbyt trudna w przygotowaniu, choć samo przygotowanie zajmuje naprawdę sporo czasu.

Dla kogo?

Kutia spodoba się miłośnikom posiłków na słodko. Jak się okazuje, uwielbiają je zwłaszcza dzieci, dla których smak zmieszanych ze sobą składników to prawdziwa uczta dla zmysłów.

Na jaką okazję?

Kiedy przyrządzania jest kutia? Przepis tradycyjny na tą kresową potrawę sprawdza się zwłaszcza w okresie świąt Bożego Narodzenia. Półmisek kutii jest mile widziany na wigilijnym stole, jako jedna z dwunastu potraw, których należy skosztować.

Czy wiesz, że…?

Najbardziej czasochłonnym etapem przyrządzania kutii jest przygotowanie pszenicy. Ziarna należy najpierw dokładnie opłukać, a następnie zalać wrzątkiem i odstawić do napęcznienia – może to trwać kilka godzin, więc najlepiej ostawić je na całą noc. Kiedy zboże będzie już dobre, należy wymienić wodę i gotować przez kolejne 3 godziny.

Dla urozmaicenia

Nie ma chyba ciekawszej potrawy na święta niż kutia. Przepis na to danie zdążył jednak wielokrotnie ewoluować, dzięki czemu zaskarbił sobie jeszcze większe grono zwolenników. Żeby przyspieszyć nieco przygotowanie kutii, pszenicę z powodzeniem możemy zastąpić makaronem (najlepiej przygotowanym ręcznie) lub kaszą. Ciekawą opcją jest też kutia z dodatkiem kokosowej posypki.