Kutia – przepis: śląska, na święta, wigilijna | Przepisy.pl pixel

Kutia

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
480 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

239 osób wydrukowało

Pobierz pdf

190 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

300 gramów

200 gramów

100 gramów

10 sztuk

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

10 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj pszenicę, namocz na noc w wodzie. Następnego dnia ugotuj do miękkości, osącz i ostudź.

Krok 2

Opłucz mak, zalej wrzątkiem i odstaw na 2-3 godziny. Gdy napęcznieje - odcedź i dwukrotnie zmiel go w maszynce.

Krok 3

Posiekaj orzechy oraz bakalie. Podgrzej miód i wymieszaj go z makiem.

Krok 4

Dodaj pszenicę oraz przygotowane orzechy i bakalie. Dopraw sokiem cytrynowym i miąższem ze środka wanilii (lub cukrem wanilinowym). Odstaw do lodówki na 30-40 minut.

Krok 5

Na koniec upraż płatki migdałowe na suchej patelni. Kutię podawaj posypaną uprażonymi płatkami i udekorowaną cząstkami pomarańczy oraz fig.

przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

3

Opinie o przepisie

  • danielb87

    danielb87 , 16.12.2024

    Z tym przepisem jest coś nie tak... 200 dekagramów miodu?!?!?! 200 dekagramów to jest... 2 kilogramy :P Chodziło chyba komuś o 20 dekagramów albo 200 gram

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Natalia

    Natalia , 28.11.2020

    TAK! Kutia to moja ulubiona potrawa wigilijna. Co roku przygotowuję ją razem z mamą. Jest w niej mnóstwo bakalii i suszonych owoców (nie ma wyboru śliwka suszona, albo morela - jest wszystko!) Dla pokreślenia aromatu i smaku, zawsze dodajemy również aromat migdałowy. Jest pysznie!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kutia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kutia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kutia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kutia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kutia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kutia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kutia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kutia - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Carpaccio z buraków
czas przygotowania
100 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - KutiaKutia

Kutia jest potrawą kresową, która do Polski przywędrowała zza naszej wschodniej granicy. Od lat danie to można śmiało zaliczyć do najpopularniejszych potraw na świątecznym stole. Choć nie musi smakować każdemu, trzeba przyznać, że jest to posiłek oryginalny i intensywny w smaku, a przy tym bardzo sycący. Czym wyróżnia się kutia wigilijna? Przepis na to danie przez lata zdążył ewoluować. W swoim tradycyjnym wydaniu to swoista mieszanka pszenicy, maku, mleka, miodu i bakalii. Warto zaznaczyć, że kutia nie jest zbyt trudna w przygotowaniu, choć samo przygotowanie zajmuje naprawdę sporo czasu.

Dla kogo?

Kutia spodoba się miłośnikom posiłków na słodko. Jak się okazuje, uwielbiają je zwłaszcza dzieci, dla których smak zmieszanych ze sobą składników to prawdziwa uczta dla zmysłów.

Na jaką okazję?

Kiedy przyrządzania jest kutia? Przepis tradycyjny na tą kresową potrawę sprawdza się zwłaszcza w okresie świąt Bożego Narodzenia. Półmisek kutii jest mile widziany na wigilijnym stole, jako jedna z dwunastu potraw, których należy skosztować.

Czy wiesz, że…?

Najbardziej czasochłonnym etapem przyrządzania kutii jest przygotowanie pszenicy. Ziarna należy najpierw dokładnie opłukać, a następnie zalać wrzątkiem i odstawić do napęcznienia – może to trwać kilka godzin, więc najlepiej ostawić je na całą noc. Kiedy zboże będzie już dobre, należy wymienić wodę i gotować przez kolejne 3 godziny.

Dla urozmaicenia

Nie ma chyba ciekawszej potrawy na święta niż kutia. Przepis na to danie zdążył jednak wielokrotnie ewoluować, dzięki czemu zaskarbił sobie jeszcze większe grono zwolenników. Żeby przyspieszyć nieco przygotowanie kutii, pszenicę z powodzeniem możemy zastąpić makaronem (najlepiej przygotowanym ręcznie) lub kaszą. Ciekawą opcją jest też kutia z dodatkiem kokosowej posypki.