Kutia przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kutia

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

473 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

206 osób wydrukowało

Pobierz pdf

152 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

300 gramów

200 dekagramów

100 gramów

10 sztuk

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

10 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj pszenicę, namocz na noc w wodzie. Następnego dnia ugotuj do miękkości, osącz i ostudź.

Krok 2

Opłucz mak, zalej wrzątkiem i odstaw na 2-3 godziny. Gdy napęcznieje - odcedź i dwukrotnie zmiel go w maszynce.

Krok 3

Posiekaj orzechy oraz bakalie. Podgrzej miód i wymieszaj go z makiem.

Krok 4

Dodaj pszenicę oraz przygotowane orzechy i bakalie. Dopraw sokiem cytrynowym i miąższem ze środka wanilii (lub cukrem wanilinowym). Odstaw do lodówki na 30-40 minut.

Krok 5

Na koniec upraż płatki migdałowe na suchej patelni. Kutię podawaj posypaną uprażonymi płatkami i udekorowaną cząstkami pomarańczy oraz fig.

przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

1

Opinie o przepisie

  • Natalia

    Natalia , 28.11.2020

    TAK! Kutia to moja ulubiona potrawa wigilijna. Co roku przygotowuję ją razem z mamą. Jest w niej mnóstwo bakalii i suszonych owoców (nie ma wyboru śliwka suszona, albo morela - jest wszystko!) Dla pokreślenia aromatu i smaku, zawsze dodajemy również aromat migdałowy. Jest pysznie!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kutia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kutia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kutia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kutia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kutia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kutia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kutia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kutia - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Bruschetta
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej