Kutia

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

461 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

191 osób wydrukowało

Pobierz pdf

122 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

300 gramów

200 dekagramów

100 gramów

10 sztuk

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

10 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj pszenicę, namocz na noc w wodzie. Następnego dnia ugotuj do miękkości, osącz i ostudź.

Krok 2

Opłucz mak, zalej wrzątkiem i odstaw na 2-3 godziny. Gdy napęcznieje - odcedź i dwukrotnie zmiel go w maszynce.

Krok 3

Posiekaj orzechy oraz bakalie. Podgrzej miód i wymieszaj go z makiem.

Krok 4

Dodaj pszenicę oraz przygotowane orzechy i bakalie. Dopraw sokiem cytrynowym i miąższem ze środka wanilii (lub cukrem wanilinowym). Odstaw do lodówki na 30-40 minut.

Krok 5

Na koniec upraż płatki migdałowe na suchej patelni. Kutię podawaj posypaną uprażonymi płatkami i udekorowaną cząstkami pomarańczy oraz fig.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kutia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kutia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kutia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kutia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kutia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kutia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kutia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej