Ciasto z tropikalną galaretką i bitą śmietaną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto z tropikalną galaretką i bitą śmietaną

Autor: Paulina Król

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
ilość porcji
12 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

5 łyżek

5 łyżek

1.5 łyżeczki

1 słoik

1 słoik

8 łyżeczek

400 mililitrów

2 łyżki

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić sztywno z połową cukru. Żółtka ubić z pozostałym cukrem, dodać ubite białka i wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać.Dodać do masy jajecznej i wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. PIec ok 30 min w temperaturze 180st. Upieczony biszkopt zostawić do ostygnięcia.

Krok 2

Brzoskwinie i ananasy pokroić w drobną kostkę. Soki z owców przelać i zagotować. Dodać żelatynę. Do tężejącej galaretki wsypać owoce i wylać na ciasto. Wstawić do lodówki aż galaretka nie stężeje.

Krok 3

Śmietanę kremówkę ubić sztywno z usztywniaczem, dodać cukier. Wyłożyć na galaretkę.

Krok 4

Gotowe ciasto posypać czekoladą. Schłodzić przed podaniem

Tagi:JAJKA
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z tropikalną galaretką i bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z tropikalną galaretką i bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z tropikalną galaretką i bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z tropikalną galaretką i bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z tropikalną galaretką i bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z tropikalną galaretką i bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z tropikalną galaretką i bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto z tropikalną galaretką i bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej