Ciasto francuskie smakuje nie tylko tym smakoszom, którzy mają okazję jadać niespieszne śniadania pod Wieżą Eiffla. Pozwala wyczarować najróżniejsze smakołyki, a jego przeznaczenie nie ogranicza się wyłącznie do słynnych croissantów. Zrobić je można samodzielnie, choć czasem wybawieniem okazują się gotowe blaty ciasta, dostępne w sklepach. Znaleźliście już upragniony przepis na wykorzystanie chrupiącego produktu? Nie zapominajcie o właściwym wykończeniu potrawy. Czym posmarować ciasto francuskie, by wyglądało jeszcze bardziej kusząco? Opcji jest co najmniej kilka!

Ciasto francuskie – czym smarować i po co, to robić?

Podobno najbardziej liczy się wnętrze. Słodkie lub wytrawne nadzienie, które zostanie owinięte ciastem francuskim to podstawa każdego tego typu dania. Niezależnie od tego, czy będą to chrupiące koperty z jabłkiem i cynamonem, czy łosoś w pesto z czerwonych pomidorów. Musi być pysznie! Warto skupić się także na wyglądzie potrawy. Niewiele trzeba, by prezentowała się zjawiskowo. Przygotujcie kuchenne pędzelki i sprawdźcie, czym smarować ciasto francuskie.

Jajko – rozłożone na czynniki pierwsze

Smarowanie jajkiem domowych wypieków jest popularną praktyką. Nie zapominajcie o niej również wtedy, gdy na kuchennym blacie rozkładacie ciasto francuskie. Przed włożeniem do piekarnika, ciasto można posmarować jajkiem na trzy sposoby:

  1. Posmarować roztrzepanym jajkiem w całości. Wypiek będzie apetycznie zarumieniony.
  2. Posmarować samym żółtkiem, ewentualnie ze szczyptą soli. Kolor ciasta będzie wtedy ciemniejszy, a aromat i smak bardziej intensywne.
  3. Posmarować białkiem z odrobiną soli. Zyskacie jasną, szklistą warstwę o bardzo delikatnym aromacie, bez znaczącego wpływu na walory smakowe gotowej potrawy.

Czym posmarować ciasto francuskie zamiast jajka?

Analizowanie nowych receptur może okazać się bardzo absorbującą czynnością. W ferworze kuchennego zamieszania okazało się, że w lodówce zabrakło jajek? Bez paniki! To sytuacja awaryjna, z którą poradzicie sobie bez przeszkód i bez sprintu do najbliższego sklepu spożywczego. Czym się smaruje ciasto francuskie, gdy brakuje jajek? Użyć można kilku łyżek chłodnego mleka. Nie wpłynie istotnie na kolor wypieku, lecz wierzch potrawy będzie bardziej chrupiący. Nadaje się również roztopione masło. Do słodkich przysmaków można wykorzystać niewielką porcję zimnej wody wymieszaną z cukrem pudrem.

Niezawodne przysmaki z ciasta francuskiego

Jesteście fanami rogalików maślanych czy może wersji z intensywnie czekoladowym nadzieniem? Tym razem skuście się na francuskie rogaliki z jabłkami – na jednej porcji się nie skończy! Wolicie wytrawne specjały? Zamieńcie słodycze na francuskie rożki z owocami morza, a zrobi się naprawdę elegancko. Wyjście do restauracji już nie będzie konieczne. Zwłaszcza że od dziś w repertuarze pojawi się również potrawka z kurczaka pod ciastem francuskim. Oto sprawdzony sposób na oczarowanie najbardziej wybrednych gości. Szukacie ciekawej alternatywy dla kanapek? Dużo przyjemniej będzie zabrać do pracy lub szkoły szpinak w cieście francuskim w postaci zgrabnych ruloników. Być może nazwa wydaje się niepozorna, ale parówki w cieście francuskim z warzywami to przebój wszystkich domówek. Codzienne gotowanie sprawia, że kończą się Wam pomysły obiad? Paszteciki mięsne w cieście francuskim oraz pulpeciki zapiekane w cieście francuskim są prostymi propozycjami, które trafią w serca całej rodziny.