Francuskie rogaliki z jabłkami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

113 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

109 osób wydrukowało

Pobierz pdf

135 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

300 gramów

1 łyżeczka

160 gramów

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jabłka obierz, pozbądź się gniazd nasiennych. Pokrój w półksiężyce.

Francuskie rogaliki z jabłkami - Krok 1

Krok 2

Jabłka umieść w misce, oprósz je 3 łyżkami cukru pudru, cynamonem i skrop sokiem z połowy cytryny. Wymieszaj razem.

Francuskie rogaliki z jabłkami - Krok 2

Krok 3

Ciasto francuskie pokrój na trójkąty, na każdy nałóż pokrojone jabłka i zawijając od podstawy nadaj kształt rogalika.

Francuskie rogaliki z jabłkami - Krok 3

Krok 4

Ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem i piecz około 30 minut w temperaturze 180 st. C.

Francuskie rogaliki z jabłkami - Krok 4

Krok 5

Połącz ze sobą cukier puder, wodę i sok z pozostałej polówki cytryny. Gdy cukier się rozpuści, powstałym lukrem posmaruj rogaliki.

Francuskie rogaliki z jabłkami - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Rogaliki z lukrem możesz posypać kruszonymi orzechami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Francuskie rogaliki z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Francuskie rogaliki z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Francuskie rogaliki z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Francuskie rogaliki z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Francuskie rogaliki z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Francuskie rogaliki z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Francuskie rogaliki z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Francuskie rogaliki z jabłkamiFrancuskie rogaliki z jabłkami

Nie ma nic prostszego niż desery przygotowywane z ciasta francuskiego. Poradzą sobie z nimi nawet początkujący adepci cukiernictwa. Wystarczy gotowe ciasto wypełnić ulubionym nadzieniem i upiec, aby dosłownie w kilkanaście minut na stole pojawił się pyszny, aromatyczny deser. Nie inaczej jest z przepisem na francuskie rogaliki z jabłkiem, które chcemy wam dziś zaproponować. Oprócz gotowego ciasta potrzebujecie jedynie jabłek, cynamonu, cukru pudru oraz cytryny. Spróbujcie – to jest naprawdę prosty i pyszny deser!

Dla kogo?

Przede wszystkim dla osób szukających łatwych i szybkich przepisów na domowe desery.

Na jaką okazję?

Na każdą! Rogaliki z ciasta francuskiego są doskonałą propozycją na urozmaicenie deserowego menu, zarówno na co dzień, jak i podczas wyjątkowych uroczystości i świąt.

Czy wiesz, że?

Ciasto francuskie powstaje z dwóch gatunków ciasta – mącznego i maślanego. Kluczem do uzyskania właściwej konsystencji ciasta, jest jego wielokrotne składanie i wałkowanie, przerywane chłodzeniem masy.

Dla urozmaicenia:

Francuskie rogaliki z jabłkami doskonale smakują polane lukrem. Jeśli natomiast wolicie wersję z cukrem pudrem, pomieszajcie go z odrobiną cynamonu. Będzie pysznie i aromatycznie!