Francuskie rogaliki z jabłkami
NOWY PRZEPIS
łatwe
915 osób zapisało

Składniki
1 opakowanie
300 gramów
1 łyżeczka
160 gramów
1 sztuka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jabłka obierz, pozbądź się gniazd nasiennych. Pokrój w półksiężyce.

Krok 2
Jabłka umieść w misce, oprósz je 3 łyżkami cukru pudru, cynamonem i skrop sokiem z połowy cytryny. Wymieszaj razem.

Krok 3
Ciasto francuskie pokrój na trójkąty, na każdy nałóż pokrojone jabłka i zawijając od podstawy nadaj kształt rogalika.

Krok 4
Ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem i piecz około 30 minut w temperaturze 180 st. C.

Krok 5
Połącz ze sobą cukier puder, wodę i sok z pozostałej polówki cytryny. Gdy cukier się rozpuści, powstałym lukrem posmaruj rogaliki.


Dobra rada:
Rogaliki z lukrem możesz posypać kruszonymi orzechami.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Francuskie rogaliki z jabłkami
Nie ma nic prostszego niż desery przygotowywane z ciasta francuskiego. Poradzą sobie z nimi nawet początkujący adepci cukiernictwa. Wystarczy gotowe ciasto wypełnić ulubionym nadzieniem i upiec, aby dosłownie w kilkanaście minut na stole pojawił się pyszny, aromatyczny deser. Nie inaczej jest z przepisem na francuskie rogaliki z jabłkiem, które chcemy wam dziś zaproponować. Oprócz gotowego ciasta potrzebujecie jedynie jabłek, cynamonu, cukru pudru oraz cytryny. Spróbujcie – to jest naprawdę prosty i pyszny deser!
Dla kogo?
Przede wszystkim dla osób szukających łatwych i szybkich przepisów na domowe desery.
Na jaką okazję?
Na każdą! Rogaliki z ciasta francuskiego są doskonałą propozycją na urozmaicenie deserowego menu, zarówno na co dzień, jak i podczas wyjątkowych uroczystości i świąt.
Czy wiesz, że?
Ciasto francuskie powstaje z dwóch gatunków ciasta – mącznego i maślanego. Kluczem do uzyskania właściwej konsystencji ciasta, jest jego wielokrotne składanie i wałkowanie, przerywane chłodzeniem masy.
Dla urozmaicenia:
Francuskie rogaliki z jabłkami doskonale smakują polane lukrem. Jeśli natomiast wolicie wersję z cukrem pudrem, pomieszajcie go z odrobiną cynamonu. Będzie pysznie i aromatycznie!