Francuskie rogaliki z jabłkami
NOWY PRZEPIS
łatwe
907 osób zapisało

Składniki
1 opakowanie
300 gramów
1 łyżeczka
160 gramów
1 sztuka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jabłka obierz, pozbądź się gniazd nasiennych. Pokrój w półksiężyce.

Krok 2
Jabłka umieść w misce, oprósz je 3 łyżkami cukru pudru, cynamonem i skrop sokiem z połowy cytryny. Wymieszaj razem.

Krok 3
Ciasto francuskie pokrój na trójkąty, na każdy nałóż pokrojone jabłka i zawijając od podstawy nadaj kształt rogalika.

Krok 4
Ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem i piecz około 30 minut w temperaturze 180 st. C.

Krok 5
Połącz ze sobą cukier puder, wodę i sok z pozostałej polówki cytryny. Gdy cukier się rozpuści, powstałym lukrem posmaruj rogaliki.


Dobra rada:
Rogaliki z lukrem możesz posypać kruszonymi orzechami.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Francuskie rogaliki z jabłkami
Nie ma nic prostszego niż desery przygotowywane z ciasta francuskiego. Poradzą sobie z nimi nawet początkujący adepci cukiernictwa. Wystarczy gotowe ciasto wypełnić ulubionym nadzieniem i upiec, aby dosłownie w kilkanaście minut na stole pojawił się pyszny, aromatyczny deser. Nie inaczej jest z przepisem na francuskie rogaliki z jabłkiem, które chcemy wam dziś zaproponować. Oprócz gotowego ciasta potrzebujecie jedynie jabłek, cynamonu, cukru pudru oraz cytryny. Spróbujcie – to jest naprawdę prosty i pyszny deser!
Dla kogo?
Przede wszystkim dla osób szukających łatwych i szybkich przepisów na domowe desery.
Na jaką okazję?
Na każdą! Rogaliki z ciasta francuskiego są doskonałą propozycją na urozmaicenie deserowego menu, zarówno na co dzień, jak i podczas wyjątkowych uroczystości i świąt.
Czy wiesz, że?
Ciasto francuskie powstaje z dwóch gatunków ciasta – mącznego i maślanego. Kluczem do uzyskania właściwej konsystencji ciasta, jest jego wielokrotne składanie i wałkowanie, przerywane chłodzeniem masy.
Dla urozmaicenia:
Francuskie rogaliki z jabłkami doskonale smakują polane lukrem. Jeśli natomiast wolicie wersję z cukrem pudrem, pomieszajcie go z odrobiną cynamonu. Będzie pysznie i aromatycznie!