Francuskie rogaliki z jabłkami
NOWY PRZEPIS
łatwe
429 osób zapisało
Składniki
1 opakowanie
300 gramów
1 łyżeczka
160 gramów
1 sztuka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jabłka obierz, pozbądź się gniazd nasiennych. Pokrój w półksiężyce.
Krok 2
Jabłka umieść w misce, oprósz je 3 łyżkami cukru pudru, cynamonem i skrop sokiem z połowy cytryny. Wymieszaj razem.
Krok 3
Ciasto francuskie pokrój na trójkąty, na każdy nałóż pokrojone jabłka i zawijając od podstawy nadaj kształt rogalika.
Krok 4
Ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem i piecz około 30 minut w temperaturze 180 st. C.
Krok 5
Połącz ze sobą cukier puder, wodę i sok z pozostałej polówki cytryny. Gdy cukier się rozpuści, powstałym lukrem posmaruj rogaliki.
Dobra rada:
Rogaliki z lukrem możesz posypać kruszonymi orzechami.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Francuskie rogaliki z jabłkami
Nie ma nic prostszego niż desery przygotowywane z ciasta francuskiego. Poradzą sobie z nimi nawet początkujący adepci cukiernictwa. Wystarczy gotowe ciasto wypełnić ulubionym nadzieniem i upiec, aby dosłownie w kilkanaście minut na stole pojawił się pyszny, aromatyczny deser. Nie inaczej jest z przepisem na francuskie rogaliki z jabłkiem, które chcemy wam dziś zaproponować. Oprócz gotowego ciasta potrzebujecie jedynie jabłek, cynamonu, cukru pudru oraz cytryny. Spróbujcie – to jest naprawdę prosty i pyszny deser!
Dla kogo?
Przede wszystkim dla osób szukających łatwych i szybkich przepisów na domowe desery.
Na jaką okazję?
Na każdą! Rogaliki z ciasta francuskiego są doskonałą propozycją na urozmaicenie deserowego menu, zarówno na co dzień, jak i podczas wyjątkowych uroczystości i świąt.
Czy wiesz, że?
Ciasto francuskie powstaje z dwóch gatunków ciasta – mącznego i maślanego. Kluczem do uzyskania właściwej konsystencji ciasta, jest jego wielokrotne składanie i wałkowanie, przerywane chłodzeniem masy.
Dla urozmaicenia:
Francuskie rogaliki z jabłkami doskonale smakują polane lukrem. Jeśli natomiast wolicie wersję z cukrem pudrem, pomieszajcie go z odrobiną cynamonu. Będzie pysznie i aromatycznie!