Szyszki w karmelu – przepis z ryżem preparowanym | Przepisy.pl pixel

Szyszki z karmelem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

25

heart
568 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

213 osób wydrukowało

Pobierz pdf

665 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

100 gramów

80 gramów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masło wraz z krówkami rozpuszczamy na głębokiej patelni lub rondelku. Cały czas mieszamy, aby masa się nie przypaliła.

Szyszki z karmelem - Krok 1

Krok 2

Doprawiamy solą oraz cynamonem.

Szyszki z karmelem - Krok 2

Krok 3

Wsypujemy do rondelka ryż preparowany i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

Szyszki z karmelem - Krok 3

Krok 4

Formuj szyszki w torebkach foliowych, albo mocz ręce w wodzie, aby się ryż nie przyklejał.

Szyszki z karmelem - Krok 4
2

Opinie o przepisie

  • Zosia

    Zosia , 24.01.2024

    Często robię z dziećmi. Uwielbiają je lepić, nadając im dowolne kształty. Znikają szybko, polecam przepis.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Zaucha

    Aleksandra Zaucha , 06.01.2021

    Na gorąca nie dobre ale jak są zimne to są Meeeeegaaaa

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szyszki z karmelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szyszki z karmelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szyszki z karmelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szyszki z karmelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szyszki z karmelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szyszki z karmelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szyszki z karmelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szyszki z karmelem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Szyszki
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szyszki z karmelemSzyszki z karmelem

Niezbity dowód na to, że szyszki znaleźć można nie tylko w lesie. Prezentujemy dziecinnie łatwy przepis na deser dla całej rodziny. Do jego przygotowania nie potrzebujecie nawet piekarnika. Przyda się jedynie odrobina cierpliwości, by gotowe szyszki z karmelem mogły spokojnie zastygnąć.

Dla kogo?

Dla osób, które szukają prostego deseru o oryginalnym wyglądzie. Szyszki z karmelem zdecydowanie wyróżniają się na tle innych słodkości, które zazwyczaj lądują na stołach.

Na jaką okazję?

Przepis na szyszki z karmelem to idealny pretekst, by zachęcić do gotowania całą rodzinę. Dla każdego, niezależnie od wieku i stopnia zaawansowania, znajdzie się coś do zrobienia. Wspólne gotowanie ma szansę stać się Waszym codziennym zwyczajem.

Czy wiesz, że?

Za karmelowy smak odpowiedzialne są krówki. Popularne cukierki produkuje się z mleka, cukru i masła. Składniki mieszane i gotowane są w dużych naczyniach, a następnie krojone i pakowane.

Dla urozmaicenia:

Szyszki z ryżu preparowanego w karmelu bardzo dobrze smakują także z masą kajmakową.