CHRUŚCIKI MAMY przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

CHRUŚCIKI MAMY

Autor: Aneta Wesołowska

ratingratingratingratingrating

2

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

25 dekagramów

2 dekagramy

4 dekagramy

4 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

ZASIEKAĆ MĄKĘ Z MASŁEM I CUKREM. DODAĆ ŻÓŁTKA I ŚMIETANĘ. WYROBIĆ CIASTO. MUSI BYĆ WOLNE JAK NA PIEROGI.

Krok 2

POZOSTAWIĆ W CHŁODNYM MIEJSCU NA 20 MINUT.

Krok 3

CIASTO ROZWAŁKOWAĆ, POKROIĆ W PASY, UFORMOWAĆ CHRUŚCIKI. USMAŻYĆ I POSYPAĆ CUKREM PUDREM.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • CHRUŚCIKI MAMY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • CHRUŚCIKI MAMY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • CHRUŚCIKI MAMY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • CHRUŚCIKI MAMY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • CHRUŚCIKI MAMY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • CHRUŚCIKI MAMY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • CHRUŚCIKI MAMY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • CHRUŚCIKI MAMY - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej