Placek jogurtowy

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

136

566 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
70 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

991 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3517 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

250 gramów

2 łyżeczki

250 mililitrów

0.5 kilograma

2 łyżeczki

0 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Całe jajka ucieramy z cukrem kryształem i cukrem waniliowym.

Placek jogurtowy - Krok 1

Krok 2

Ucierając masę, stopniowo dodajemy do niej jogurt, roztopioną kostkę do pieczenia Kasia i mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia.

Placek jogurtowy - Krok 2

Krok 3

Blachę smarujemy kostką do pieczenia Kasia i posypujemy lekko mąką. Przekładamy do niej masę i pieczemy około 40 minut w temperaturze ok. 180 °C, do suchego patyczka. Po ostudzeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem.

Placek jogurtowy - Krok 3
Moje Ciasto

Dobra rada:

To ciasto doskonale smakuje z wiśniami lub jagodami.

2

Opinie o przepisie

  • Martyna Stanik

    Martyna Stanik

    dodałam aromatu pomarańczowego i cudeńko wyszło ♥️

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Sykuła

    Anna Sykuła

    użyłam cukru migdalowego zamiast waniliowego i wyszedl przepyszny

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placek jogurtowyPlacek jogurtowy

Placek jogurtowy, czyli delikatne w smaku i proste w przygotowaniu ciasto, to bardzo uniwersalny wypiek. Doskonale smakuje jedynie posypany cukrem pudrem – podany jako przekąska, podwieczorek lub słodkie śniadanie. Możesz jednak urozmaicić go dodatkiem dżemu, powideł, miodu czy sezonowych owoców, na przykład borówek, malin i truskawek. Zobacz, jak łatwo przygotować placek jogurtowy – należy tylko dokładnie utrzeć wszystkie składniki na gładką masę. Nie potrzebujesz do tego miksera, wystarczy kuchenna rózga. Zacznij od utarcia jajek z cukrem, a następnie powoli i stopniowo dodawaj do nich roztopioną kostkę do pieczenia, jogurt i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto należy następnie przelać do odpowiedniej foremki i upiec do tzw. suchego patyczka. Ten przepis na placek jogurtowy jest godny polecenia wszystkim tym, którzy nie lubią skomplikowanych i długotrwałych przygotowań. Przekonaj się, jak łatwe może być domowe pieczenie – zainspiruj się naszą propozycją na pyszny placek jogurtowy. Z jakimi dodatkami go podasz?