Placek jogurtowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placek jogurtowy

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

145

881 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

1098 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3754 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

440 gramów

4 sztuki

200 gramów

150 gramów

170 mililitrów

1 łyżeczka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem. Następnie powoli dodajemy olej oraz jogurt naturalny.

Placek jogurtowy - Krok 1

Krok 2

Do utartych żółtek z cukrem, olejem i jogurtem dodajemy łyżka po łyżce przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ciągle miksując.

Placek jogurtowy - Krok 2

Krok 3

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno.

Placek jogurtowy - Krok 3

Krok 4

Do masy dodajemy ubite białka.

Placek jogurtowy - Krok 4

Krok 5

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy odrobiną masła i obsypujemy mąką. Przelewamy masę. Pieczemy przez ok. 1 godzinę do tzw. suchego patyczka.

Placek jogurtowy - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Dominika Rygiel

    Dominika Rygiel , 05.03.2022

    Powiedzcie co zrobić żeby nie opadł po pieczeniu bo już któryś raz mi opadł

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placek jogurtowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placek jogurtowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placek jogurtowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placek jogurtowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placek jogurtowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placek jogurtowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placek jogurtowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placek jogurtowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placek jogurtowyPlacek jogurtowy

Do tej pory nie piekliście ciasta z jogurtem? Dzięki naszemu przepisowi placek jogurtowy wejdzie na stałe do Waszego deserowego repertuaru. Szybkie ciasto cechuje delikatna, nieco wilgotna konsystencja. Smakuje wyśmienicie zarówno w wersji podstawowej, jak i z większą ilością dodatków. Kombinowanie mile widziane!

Dla kogo?

Jogurt nie brzmi jak szczególnie intrygujący produkt? Jego deserowe oblicze może Was zaskoczyć. Przepis na puszyste ciasto jogurtowe to strzał w dziesiątkę dla każdego łasucha.

Na jaką okazję?

Placek jogurtowy długo zachowuje świeżość, więc smakuje dobrze nie tylko tuż po wyjęciu z pieca. Sprawdzi się, gdy macie przed sobą spotkanie z dawno niewidzianymi przyjaciółmi. Wielogodzinne posiedzenie w jadalni wymaga słodkiego akcentu.

Czy wiesz, że?

Do ciasta najlepiej wybierać jogurt o średniej gęstości. Powinien mieć temperaturę pokojową.

Dla urozmaicenia:

Jako dodatku, który wzbogaci wypiek, użyjcie kawałków pokruszonej czekolady. Placek jogurtowy kapitalnie smakuje z sezonowymi owocami.