Placek jogurtowy

- Krok 1Całe jajka ucieramy z cukrem kryształem i cukrem waniliowym.
- Krok 2Ucierając masę, stopniowo dodajemy do niej jogurt, roztopioną kostkę do pieczenia Kasia i mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia.
- Krok 3Blachę smarujemy kostką do pieczenia Kasia i posypujemy lekko mąką. Przekładamy do niej masę i pieczemy około 40 minut w temperaturze ok. 180 °C, do suchego patyczka. Po ostudzeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem.

To ciasto doskonale smakuje z wiśniami lub jagodami.

Placek jogurtowy, czyli delikatne w smaku i proste w przygotowaniu ciasto, to bardzo uniwersalny wypiek. Doskonale smakuje jedynie posypany cukrem pudrem – podany jako przekąska, podwieczorek lub słodkie śniadanie. Możesz jednak urozmaicić go dodatkiem dżemu, powideł, miodu czy sezonowych owoców, na przykład borówek, malin i truskawek. Zobacz, jak łatwo przygotować placek jogurtowy – należy tylko dokładnie utrzeć wszystkie składniki na gładką masę. Nie potrzebujesz do tego miksera, wystarczy kuchenna rózga. Zacznij od utarcia jajek z cukrem, a następnie powoli i stopniowo dodawaj do nich roztopioną kostkę do pieczenia, jogurt i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto należy następnie przelać do odpowiedniej foremki i upiec do tzw. suchego patyczka. Ten przepis na placek jogurtowy jest godny polecenia wszystkim tym, którzy nie lubią skomplikowanych i długotrwałych przygotowań. Przekonaj się, jak łatwe może być domowe pieczenie – zainspiruj się naszą propozycją na pyszny placek jogurtowy. Z jakimi dodatkami go podasz?