Babka ucierana

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

96

350 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1455 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2269 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

350 gramów

250 gramów

2 łyżeczki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Miękką Kasię utrzyj dokładnie z cukrem.

Krok 2

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.

Krok 3

Do masy dodawaj po jednym jajku i łyżce mąki, ciągle ucierając, aż wyczerpią się składniki.

Krok 4

Na koniec dodaj zapach arakowy.

Krok 5

Formę babkową o średnicy około 20 cm posmaruj Kasią i obsyp mąką.

Krok 6

Ciasto przełóż do formy i piecz około 40 minut w 180 st. C.

Krok 7

Po upieczeniu pozostaw ciasto jeszcze na 10 minut w wyłączonym piekarniku.

9

Opinie o przepisie

  • Bogusia  Tomczyk

    Bogusia Tomczyk

    Piekę od wielu lat pycha:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogusia  Tomczyk

    Bogusia Tomczyk

    Piekę od wielu lat jest pyszna:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Bartel

    Joanna Bartel

    mniam;-)))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Rodak

    Jolanta Rodak

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kinga Nida

    Kinga Nida

    bardzo dobre:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Olenczyn

    Teresa Olenczyn

    Pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Goralska

    Ewa Goralska

    Papież kiedy umarł miał 85 lat - 8+5=13. Godzina śmierci: 21:37 - 2+1+3+7=13. Data śmierci: 02.04.2005 - 0+2+0+4+2+0+0+5=13. Postrzelony 13 Maja. 9301 dni pontyfikatu - 9+3+0+1=13. Zmarł w 13 tygodniu roku. JAN PAWEŁ DRUGI - 13 liter. czy to zbieg okoliczności? prześlij to dalej niech inni myślą... Sorry, ale musi się spełnić.... Pomyśl sobie życzenie a zobaczysz co sie stanie... Zacznij myśleć o czymś czego naprawdę pragniesz To funkcjonuje.... , osoba która mi wysłała tą wiadomość powiedziała że jej życzenie spełniło sie po 13 dniach po odczytaniu tej wiadomości Wypowiedz życzenie jak skończy sie odliczanie: 10... 09... 08... 07... 06... 05... 04... 03... 02... 01... *Wypowiedz życzenie* Wklej te wiadomość w ciągu 26 minut do 13 komentarzy Jeśli tego nie zrobisz stanie się przeciwność twojego życzenia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Frankowska

    Barbara Frankowska

    A oto moja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alan Mikulak

    Alan Mikulak

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka ucierana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka ucierana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka ucierana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka ucierana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka ucierana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka ucierana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka ucierana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babka ucieranaBabka ucierana

Szukasz klasycznego przepisu na babkę wielkanocną? Jej wersja ucierana będzie dla Ciebie doskonała. Zmieszaj składniki na ciasto do uzyskania delikatnej masy bez grudek. Pamiętaj, by przesiać mąkę i proszek do pieczenia przed włożeniem do naczynia, a następnie dodaj nieco zapachu arakowego. Jeśli wolisz, zastąp go aromatem waniliowym lub migdałowym, a ciasto będzie równie smacznie. Wlej sok z cytryny, dzięki czemu uzyskasz bardziej wyrazisty smak. Opcjonalnie użyj kakao, które zabarwi babkę i nada jej intensywnego aromatu. Jeśli chcesz, żeby Twój wypiek był bardziej wilgotny, możesz wlać trochę kwaśnej śmietany. Na koniec dodawaj stopniowo żółtka, ciągle mieszając. Ciasto wyłóż do formy wcześniej nasmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Kiedy ostygnie, wyjmij je delikatnie. Podaj posypane jedynie cukrem pudrem albo ozdób polewą czekoladową. Zdecyduj się na mieszankę czekolady mlecznej i białej. Kiedy polewa będzie jeszcze płynna, posyp wypiek płatkami migdałów, wiórkami kokosowymi lub kandyzowaną skórką pomarańczy.