
Składniki
250 gramów
2 szklanki
2 łyżeczki
2 szklanki
6 sztuk
1 sztuka
3 łyżki
1 szczypta
30 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Z cytryny otrzyj skórką i wyciśnij sok. Oddziel żółtka jaj od białek.

Krok 2
Masło ucieramy z połową cukru pudru i skórką cytrynową na jasny, puszysty krem.

Krok 3
Następnie dodajemy po 1 żółtku (z 6 jaj), ucierając po każdym dodaniu do połączenia składników. Do utartej masy dodajemy na przemian mąkę z proszkiem (w 3 partiach) i po łyżce śmietany.

Krok 4
Białka z 5 jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę przekładamy do ciasta i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia składników.

Krok 5
Formę na babkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, przekładamy ciasto. Babkę pieczemy 45 minut w 180 st. C, do suchego patyczka. Po ostygnięciu wyjmujemy z formy.

Krok 6
Pozostałe białko ubijamy z sokiem z cytryny i pozostałym cukrem pudrem do powstania gęstego, kremowego lukru. Górę ciasta polewamy lukrem i posypujemy skórka pomarańczową.

Krok 7
Po upieczeniu pozostaw ciasto jeszcze na 10 minut w wyłączonym piekarniku.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Babka ucierana
Wśród miłośników tradycyjnych babek znajdziecie co najmniej dwie grupy – tych, którzy uwielbiają wersję drożdżową tego ciasta oraz osoby gustujące w babkach ucieranych. Który rodzaj jest lepszy – trudno powiedzieć, ponieważ obie babki są pyszne, o czym możecie się łatwo przekonać, przygotowując to ciasto z naszego przepisu. Dziś zaproponujemy wam prostą wersję babki ucieranej, która zadowoli zarówno miłośników nowoczesnych, jak i tradycyjnych domowych deserów.
Dla kogo?
Dla każdego, kto przepada za klasycznymi polskimi deserami. Ucierana babka jest także idealnym rozwiązaniem dla niecierpliwych, którzy nie lubią czekać, aż ciasto drożdżowe odpowiednio wyrośnie.
Na jaką okazję?
Na każdą! Domowa babka ucierana – wbrew pozorom – nie jest deserem wyłącznie świątecznym. Przepis doskonale sprawdzi się również jako weekendowa porcja domowych słodkości.
Czy wiesz, że?
Owoce kandyzowane powstają w wyniku wielokrotnego smażenia świeżych owoców w słodkim syropie. Efektem jest matowa powłoka cukrowa, dokładnie pokrywająca cały owoc.
Dla urozmaicenia:
Ciasto babka – zgodnie z polską tradycją – najlepiej smakuje obficie polane lukrem i posypane skórką pomarańczową.