Babka ucierana - przepis na maśle ze śmietaną | Przepisy.pl pixel

Babka ucierana

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

131

heart
518 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1929 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3075 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

2 szklanki

2 łyżeczki

2 szklanki

6 sztuk

1 sztuka

3 łyżki

1 szczypta

30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Z cytryny otrzyj skórką i wyciśnij sok. Oddziel żółtka jaj od białek.

Babka ucierana - Krok 1

Krok 2

Masło ucieramy z połową cukru pudru i skórką cytrynową na jasny, puszysty krem.

Babka ucierana - Krok 2

Krok 3

Następnie dodajemy po 1 żółtku (z 6 jaj), ucierając po każdym dodaniu do połączenia składników. Do utartej masy dodajemy na przemian mąkę z proszkiem (w 3 partiach) i po łyżce śmietany.

Babka ucierana - Krok 3

Krok 4

Białka z 5 jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę przekładamy do ciasta i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia składników.

Babka ucierana - Krok 4

Krok 5

Formę na babkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, przekładamy ciasto. Babkę pieczemy 45 minut w 180 st. C, do suchego patyczka. Po ostygnięciu wyjmujemy z formy.

Babka ucierana - Krok 5

Krok 6

Pozostałe białko ubijamy z sokiem z cytryny i pozostałym cukrem pudrem do powstania gęstego, kremowego lukru. Górę ciasta polewamy lukrem i posypujemy skórka pomarańczową.

Babka ucierana - Krok 6

Krok 7

Po upieczeniu pozostaw ciasto jeszcze na 10 minut w wyłączonym piekarniku.

4

Opinie o przepisie

  • Bodzio

    Bodzio , 23.03.2025

    Witam mam pytanie a gdzie dać 6 żółtko które pozostało?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Marzena L

    Marzena L , 23.01.2021

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Sznajder

    Sylwia Sznajder , 13.07.2020

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka ucierana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka ucierana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka ucierana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka ucierana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka ucierana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka ucierana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka ucierana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Babka ucierana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babka ucieranaBabka ucierana

Wśród miłośników tradycyjnych babek znajdziecie co najmniej dwie grupy – tych, którzy uwielbiają wersję drożdżową tego ciasta oraz osoby gustujące w babkach ucieranych. Który rodzaj jest lepszy – trudno powiedzieć, ponieważ obie babki są pyszne, o czym możecie się łatwo przekonać, przygotowując to ciasto z naszego przepisu. Dziś zaproponujemy wam prostą wersję babki ucieranej, która zadowoli zarówno miłośników nowoczesnych, jak i tradycyjnych domowych deserów.

Dla kogo?

Dla każdego, kto przepada za klasycznymi polskimi deserami. Ucierana babka jest także idealnym rozwiązaniem dla niecierpliwych, którzy nie lubią czekać, aż ciasto drożdżowe odpowiednio wyrośnie.

Na jaką okazję?

Na każdą! Domowa babka ucierana – wbrew pozorom – nie jest deserem wyłącznie świątecznym. Przepis doskonale sprawdzi się również jako weekendowa porcja domowych słodkości.

Czy wiesz, że?

Owoce kandyzowane powstają w wyniku wielokrotnego smażenia świeżych owoców w słodkim syropie. Efektem jest matowa powłoka cukrowa, dokładnie pokrywająca cały owoc.

Dla urozmaicenia:

Ciasto babka – zgodnie z polską tradycją – najlepiej smakuje obficie polane lukrem i posypane skórką pomarańczową.