Babka ucierana

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

97

384 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1455 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2269 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

2 szklanki

2 łyżeczki

2 szklanki

6 sztuk

1 sztuka

3 łyżki

1 szczypta

30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Z cytryny otrzyj skórką i wyciśnij sok. Oddziel żółtka jaj od białek.

Babka ucierana - Krok 1

Krok 2

Masło ucieramy z połową cukru pudru i skórką cytrynową na jasny, puszysty krem.

Babka ucierana - Krok 2

Krok 3

Następnie dodajemy po 1 żółtku (z 5 jaj), ucierając po każdym dodaniu do połączenia składników. Do utartej masy dodajemy na przemian mąkę z proszkiem (w 3 partiach) i po łyżce śmietany.

Babka ucierana - Krok 3

Krok 4

Białka z 5 jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę przekładamy do ciasta i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia składników.

Babka ucierana - Krok 4

Krok 5

Formę na babkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, przekładamy ciasto. Babkę pieczemy 45 minut w 180 st. C, do suchego patyczka. Po ostygnięciu wyjmujemy z formy.

Babka ucierana - Krok 5

Krok 6

Pozostałe białko ubijamy z sokiem z cytryny i pozostałym cukrem pudrem do powstania gęstego, kremowego lukru. Górę ciasta polewamy lukrem i posypujemy skórka pomarańczową.

Babka ucierana - Krok 6

Krok 7

Po upieczeniu pozostaw ciasto jeszcze na 10 minut w wyłączonym piekarniku.

1

Opinie o przepisie

  • Sylwia Sznajder

    Sylwia Sznajder , 13.07.2020

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka ucierana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka ucierana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka ucierana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka ucierana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka ucierana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka ucierana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka ucierana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ciasto marmurkowe
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babka ucieranaBabka ucierana

Wśród miłośników tradycyjnych babek znajdziecie co najmniej dwie grupy – tych, którzy uwielbiają wersję drożdżową tego ciasta oraz osoby gustujące w babkach ucieranych. Który rodzaj jest lepszy – trudno powiedzieć, ponieważ obie babki są pyszne, o czym możecie się łatwo przekonać, przygotowując to ciasto z naszego przepisu. Dziś zaproponujemy wam prostą wersję babki ucieranej, która zadowoli zarówno miłośników nowoczesnych, jak i tradycyjnych domowych deserów.

Dla kogo?

Dla każdego, kto przepada za klasycznymi polskimi deserami. Ucierana babka jest także idealnym rozwiązaniem dla niecierpliwych, którzy nie lubią czekać, aż ciasto drożdżowe odpowiednio wyrośnie.

Na jaką okazję?

Na każdą! Domowa babka ucierana – wbrew pozorom – nie jest deserem wyłącznie świątecznym. Przepis doskonale sprawdzi się również jako weekendowa porcja domowych słodkości.

Czy wiesz, że?

Owoce kandyzowane powstają w wyniku wielokrotnego smażenia świeżych owoców w słodkim syropie. Efektem jest matowa powłoka cukrowa, dokładnie pokrywająca cały owoc.

Dla urozmaicenia:

Ciasto babka – zgodnie z polską tradycją – najlepiej smakuje obficie polane lukrem i posypane skórką pomarańczową.