Babka z adwokatem - przepis z olejem i likierem | Przepisy.pl pixel

Babka z adwokatem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

104 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

335 osób wydrukowało

Pobierz pdf

336 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

210 gramów

250 gramów

100 gramów

1 łyżeczka

170 mililitrów

150 mililitrów

1 łyżeczka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka utrzyj z cukrem do momentu aż podwoją swoją objętość.

Babka z adwokatem - Krok 1

Krok 2

Wlej powoli olej i zmiksuj. Dodaj też likier jajeczny (adwokat) i ekstrakt z wanilii - zmiksuj ponownie do połączenia. Wsyp przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Połącz całość.

Babka z adwokatem - Krok 2

Krok 3

Przełóż masę do formy, wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Włóż do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na ok. 50 minut. Po wystudzeniu posyp babkę cukrem pudrem.

Babka z adwokatem - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka z adwokatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka z adwokatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka z adwokatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka z adwokatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka z adwokatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka z adwokatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka z adwokatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Babka z adwokatem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babka z adwokatemBabka z adwokatem

Co prawda babka z adwokatem, ale broni się sama. Zdecydowanie wyróżnia się na tle słodkości, które najczęściej pojawiają się w menu podczas bardziej uroczystych deserów i podwieczorków. Serniki, makowce i pierniki są pyszne, ale wyjątkowo aromatyczne wcielenie adwokatowej babki z olejem będzie cieszyło się niezrównanym powodzeniem podczas przyjęć.

Dla kogo?

W sam raz dla osób, które lubią piec, ale na co dzień nie mają na to zbyt wiele czasu. Przygotowanie i wymieszanie produktów w przepisie na babkę z adwokatem nie trwa długo, a cała reszta kulinarnej magii odbywa się już w piekarniku.

Na jaką okazję?

Babka z likierem jajecznym zostanie ozdobą wielkanocnego stołu. Możecie przygotować ją w formie o dowolnym kształcie, więc na mniej odświętne spotkania również będzie jak znalazł.

Czy wiesz, że?

Pierwsza receptura na likier jajeczny powstała w Holandii w XVII wieku.

Dla urozmaicenia:

Wielkanocna babka z dodatkiem aromatu rumowego również zachwyca zapachem i smakiem.