Babka z adwokatem - przepis z olejem i likierem | Przepisy.pl pixel

Babka z adwokatem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

27

heart
106 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

352 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

353 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

210 gramów

250 gramów

100 gramów

1 łyżeczka

170 mililitrów

150 mililitrów

1 łyżeczka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka utrzyj z cukrem do momentu aż podwoją swoją objętość.

Babka z adwokatem - Krok 1

Krok 2

Wlej powoli olej i zmiksuj. Dodaj też likier jajeczny (adwokat) i ekstrakt z wanilii - zmiksuj ponownie do połączenia. Wsyp przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Połącz całość.

Babka z adwokatem - Krok 2

Krok 3

Przełóż masę do formy, wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Włóż do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na ok. 50 minut. Po wystudzeniu posyp babkę cukrem pudrem.

Babka z adwokatem - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka z adwokatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka z adwokatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka z adwokatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka z adwokatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka z adwokatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka z adwokatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka z adwokatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Babka z adwokatem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Babka pomarańczowa
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

średnie

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babka z adwokatemBabka z adwokatem

Co prawda babka z adwokatem, ale broni się sama. Zdecydowanie wyróżnia się na tle słodkości, które najczęściej pojawiają się w menu podczas bardziej uroczystych deserów i podwieczorków. Serniki, makowce i pierniki są pyszne, ale wyjątkowo aromatyczne wcielenie adwokatowej babki z olejem będzie cieszyło się niezrównanym powodzeniem podczas przyjęć.

Dla kogo?

W sam raz dla osób, które lubią piec, ale na co dzień nie mają na to zbyt wiele czasu. Przygotowanie i wymieszanie produktów w przepisie na babkę z adwokatem nie trwa długo, a cała reszta kulinarnej magii odbywa się już w piekarniku.

Na jaką okazję?

Babka z likierem jajecznym zostanie ozdobą wielkanocnego stołu. Możecie przygotować ją w formie o dowolnym kształcie, więc na mniej odświętne spotkania również będzie jak znalazł.

Czy wiesz, że?

Pierwsza receptura na likier jajeczny powstała w Holandii w XVII wieku.

Dla urozmaicenia:

Wielkanocna babka z dodatkiem aromatu rumowego również zachwyca zapachem i smakiem.