Babka z cukinii – przepis. Jak zrobić, by wyszła najlepsza?

Jak przygotować babkę z cukinii? Przepis na przygotowanie tej potrawy zawiera zaledwie kilka składników i jest prawdziwym hitem letniego menu.

Babka z cukinii z serem

Babka z cukinii z dodatkiem sera to pieczone danie o bardzo uniwersalnym charakterze. Potrawę na obiad podacie z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem, a na kolację – z pieczonymi warzywami. Babkę z cukinii z serem możecie przygotować jedynie z cebulą albo też z dodatkiem innych aromatycznych przypraw, m.in. czosnku, gałki muszkatołowej, koperku lub oregano i tymianku. Do masy na babkę możecie też dodać łyżkę musztardy Dijon lub odrobinę chili.

Jak zrobić babkę z cukinii?

Przepis na babkę z cukinii zawiera 4 szklanki cukinii startej na dużych oczkach tarki, 2 szklanki mąki, 20 dag żółtego sera, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 jajka, 1 cebulę, szklankę oleju rzepakowego, kilka plastrów boczku i łyżkę masła.

Jajka roztrzepcie, mąkę wymieszajcie z proszkiem do pieczenia, a ser i cukinię zetrzyjcie na tarce. Cebulę i boczek pokrójcie w drobną kostkę i podsmażcie na oleju. Wszystkie składniki dodajcie do cukinii, wlejcie olej i wymieszajcie. Tak uzyskane ciasto wyłóżcie do wysmarowanej masłem formy i pieczcie przez godzinę w 180°C. Babka będzie gotowa, kiedy wierzch apetycznie się zrumieni. Po upieczeniu wystudźcie ją w temperaturze pokojowej, a następnie wstawcie do lodówki, żeby stężała. Cukiniową babkę pokrójcie w grube plastry – podobnie jak pasztet. Podawajcie na zimno z sosem czosnkowym, tatarskim lub musztardowym.