Przepisy na Cukinia
555 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej
Cukinia
Cukinia jest przysmakiem międzynarodowym. Uwielbiana przez smakoszy we Włoszech, Francji i Turcji, na polskich stołach również cieszy się dużym uznaniem. Nic dziwnego! Jej łagodny, neutralny smak świetnie współgra z najróżniejszymi produktami. Tylko od inwencji kucharza zależy to, w jakim wydaniu pojawi się na talerzach. Przyszła pora, by swobodnie puścić wodze kulinarnej fantazji.
Dla kogo?
Jeśli lubicie delikatne, świeże składniki, cukinia jest dla Was stworzona. Młode egzemplarze świetnie smakują na surowo, więc nadają się do przyrządzenia sałatek z delikatnymi dressingami. Cukinii nie trzeba nawet obierać ze skórki. Wolicie kuchnię bardziej wyrazistą? Też korzystajcie z potencjału cukinii! Fantastycznie komponuje się z aromatyczną przyprawą curry, wędzoną i ostrą papryką. Dla każdego coś smacznego!
Na jaką okazję?
Umieśćcie cukinię w letnim jadłospisie, organizując przyjęcie przy grillu. Wyśmienicie smakują przyrządzone na ruszcie warzywne plastry. Cukinia pokrojona na grubsze kawałki okaże się znakomitym uzupełnieniem szaszłyków. Pogoda nie sprzyja spotkaniom na świeżym powietrzu? Sposobów na przyrządzenie cukinii w kuchni też nie zabraknie. Można ją dusić, piec i faszerować. Pokrojona w cienkie plastry nadaje się do zrobienia apetycznych roladek albo warzywnej wersji spaghetti.
Czy wiesz, że?
Cukinia była znana ludzkości już 7 tysięcy lat temu. Za pionierów w jej uprawie uznaje się rdzennych mieszkańców Ameryki Południowej. Do Europy dotarła za sprawą wypraw Krzysztofa Kolumba. Szczególnie mocnym uczuciem zapałali do niej Włosi.
Dla urozmaicenia:
Cukinia wielu osobom kojarzy się jako nieodłączny element leczo. Wiedzieliście, że nadaje się również do marynowania? Przygotowując przetwory, do cukinii, można dodać cebulę, curry, wędzoną paprykę lub kardamon. Łącząc ją z cytryną lub pomarańczą, otrzymacie oryginalny dżem.