Dania i potrawy z cukinii | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Cukinia

555 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - CukiniaCukinia

Cukinia jest przysmakiem międzynarodowym. Uwielbiana przez smakoszy we Włoszech, Francji i Turcji, na polskich stołach również cieszy się dużym uznaniem. Nic dziwnego! Jej łagodny, neutralny smak świetnie współgra z najróżniejszymi produktami. Tylko od inwencji kucharza zależy to, w jakim wydaniu pojawi się na talerzach. Przyszła pora, by swobodnie puścić wodze kulinarnej fantazji.

Dla kogo?

Jeśli lubicie delikatne, świeże składniki, cukinia jest dla Was stworzona. Młode egzemplarze świetnie smakują na surowo, więc nadają się do przyrządzenia sałatek z delikatnymi dressingami. Cukinii nie trzeba nawet obierać ze skórki. Wolicie kuchnię bardziej wyrazistą? Też korzystajcie z potencjału cukinii! Fantastycznie komponuje się z aromatyczną przyprawą curry, wędzoną i ostrą papryką. Dla każdego coś smacznego!

Na jaką okazję?

Umieśćcie cukinię w letnim jadłospisie, organizując przyjęcie przy grillu. Wyśmienicie smakują przyrządzone na ruszcie warzywne plastry. Cukinia pokrojona na grubsze kawałki okaże się znakomitym uzupełnieniem szaszłyków. Pogoda nie sprzyja spotkaniom na świeżym powietrzu? Sposobów na przyrządzenie cukinii w kuchni też nie zabraknie. Można ją dusić, piec i faszerować. Pokrojona w cienkie plastry nadaje się do zrobienia apetycznych roladek albo warzywnej wersji spaghetti.

Czy wiesz, że?

Cukinia była znana ludzkości już 7 tysięcy lat temu. Za pionierów w jej uprawie uznaje się rdzennych mieszkańców Ameryki Południowej. Do Europy dotarła za sprawą wypraw Krzysztofa Kolumba. Szczególnie mocnym uczuciem zapałali do niej Włosi.

Dla urozmaicenia:

Cukinia wielu osobom kojarzy się jako nieodłączny element leczo. Wiedzieliście, że nadaje się również do marynowania? Przygotowując przetwory, do cukinii, można dodać cebulę, curry, wędzoną paprykę lub kardamon. Łącząc ją z cytryną lub pomarańczą, otrzymacie oryginalny dżem.