Przepisy na Cukinia
556 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (556) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej
Cukinia
Cukinia jest przysmakiem międzynarodowym. Uwielbiana przez smakoszy we Włoszech, Francji i Turcji, na polskich stołach również cieszy się dużym uznaniem. Nic dziwnego! Jej łagodny, neutralny smak świetnie współgra z najróżniejszymi produktami. Tylko od inwencji kucharza zależy to, w jakim wydaniu pojawi się na talerzach. Przyszła pora, by swobodnie puścić wodze kulinarnej fantazji.
Dla kogo?
Jeśli lubicie delikatne, świeże składniki, cukinia jest dla Was stworzona. Młode egzemplarze świetnie smakują na surowo, więc nadają się do przyrządzenia sałatek z delikatnymi dressingami. Cukinii nie trzeba nawet obierać ze skórki. Wolicie kuchnię bardziej wyrazistą? Też korzystajcie z potencjału cukinii! Fantastycznie komponuje się z aromatyczną przyprawą curry, wędzoną i ostrą papryką. Dla każdego coś smacznego!
Na jaką okazję?
Umieśćcie cukinię w letnim jadłospisie, organizując przyjęcie przy grillu. Wyśmienicie smakują przyrządzone na ruszcie warzywne plastry. Cukinia pokrojona na grubsze kawałki okaże się znakomitym uzupełnieniem szaszłyków. Pogoda nie sprzyja spotkaniom na świeżym powietrzu? Sposobów na przyrządzenie cukinii w kuchni też nie zabraknie. Można ją dusić, piec i faszerować. Pokrojona w cienkie plastry nadaje się do zrobienia apetycznych roladek albo warzywnej wersji spaghetti.
Czy wiesz, że?
Cukinia była znana ludzkości już 7 tysięcy lat temu. Za pionierów w jej uprawie uznaje się rdzennych mieszkańców Ameryki Południowej. Do Europy dotarła za sprawą wypraw Krzysztofa Kolumba. Szczególnie mocnym uczuciem zapałali do niej Włosi.
Dla urozmaicenia:
Cukinia wielu osobom kojarzy się jako nieodłączny element leczo. Wiedzieliście, że nadaje się również do marynowania? Przygotowując przetwory, do cukinii, można dodać cebulę, curry, wędzoną paprykę lub kardamon. Łącząc ją z cytryną lub pomarańczą, otrzymacie oryginalny dżem.