Dania i potrawy z cukinii | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Cukinia

556 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - CukiniaCukinia

Cukinia jest przysmakiem międzynarodowym. Uwielbiana przez smakoszy we Włoszech, Francji i Turcji, na polskich stołach również cieszy się dużym uznaniem. Nic dziwnego! Jej łagodny, neutralny smak świetnie współgra z najróżniejszymi produktami. Tylko od inwencji kucharza zależy to, w jakim wydaniu pojawi się na talerzach. Przyszła pora, by swobodnie puścić wodze kulinarnej fantazji.

Dla kogo?

Jeśli lubicie delikatne, świeże składniki, cukinia jest dla Was stworzona. Młode egzemplarze świetnie smakują na surowo, więc nadają się do przyrządzenia sałatek z delikatnymi dressingami. Cukinii nie trzeba nawet obierać ze skórki. Wolicie kuchnię bardziej wyrazistą? Też korzystajcie z potencjału cukinii! Fantastycznie komponuje się z aromatyczną przyprawą curry, wędzoną i ostrą papryką. Dla każdego coś smacznego!

Na jaką okazję?

Umieśćcie cukinię w letnim jadłospisie, organizując przyjęcie przy grillu. Wyśmienicie smakują przyrządzone na ruszcie warzywne plastry. Cukinia pokrojona na grubsze kawałki okaże się znakomitym uzupełnieniem szaszłyków. Pogoda nie sprzyja spotkaniom na świeżym powietrzu? Sposobów na przyrządzenie cukinii w kuchni też nie zabraknie. Można ją dusić, piec i faszerować. Pokrojona w cienkie plastry nadaje się do zrobienia apetycznych roladek albo warzywnej wersji spaghetti.

Czy wiesz, że?

Cukinia była znana ludzkości już 7 tysięcy lat temu. Za pionierów w jej uprawie uznaje się rdzennych mieszkańców Ameryki Południowej. Do Europy dotarła za sprawą wypraw Krzysztofa Kolumba. Szczególnie mocnym uczuciem zapałali do niej Włosi.

Dla urozmaicenia:

Cukinia wielu osobom kojarzy się jako nieodłączny element leczo. Wiedzieliście, że nadaje się również do marynowania? Przygotowując przetwory, do cukinii, można dodać cebulę, curry, wędzoną paprykę lub kardamon. Łącząc ją z cytryną lub pomarańczą, otrzymacie oryginalny dżem.