Makaron z sosem pomidorowym i cukinią
łatwe
2257 osób zapisało

Składniki
250 gramów
2 sztuki
1 opakowanie
100 gramów
5 listki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu. Pokrój cukinię w plastry lub w kostkę. Zetrzyj na tarce ser.
Krok 2
Przesmaż krótko cukinie z 1 łyżką oliwy, tak aby zmiękły i lekko zrumieniły się. Odstaw. Wymieszaj w garnku 200 ml wody i zawartość opakowania Knorr Naturalnie smaczne. Doprowadź do wrzenia, zredukuj ogień i gotuj sos na małym ogniu przez 5 minut.
Krok 3
Dodaj cukinie i gotuj jeszcze przez 1-2 minuty. Podawaj makaron wymieszany z sosem i posypany serem i bazylią.

Dobra rada:
Do sosu pomidorowego możesz dodać oliwki albo kapary. Zamiast parmezanu możesz użyć pokruszonego sera feta.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron z sosem pomidorowym i cukinią
Smaczny obiad, który przyrządzisz w kilkanaście minut? Wybierz makaron z sosem pomidorowym i cukinią! To niezwykle prosty w wykonaniu przepis na apetyczne danie. Sos pomidorowy z cukinią tworzy smaczną kompozycję, która wielu osobom przypadnie do gustu!
Dla kogo?
Makaron z cukinią i sosem pomidorowym to bezmięsna wariacja na temat spaghetti bolognese! Jeśli włoski klasyk znajduje się na liście twoich ulubionych przepisów, alternatywna wersja może ci zasmakować. Łagodny charakter cukinii sprawia, że potrawa nabiera delikatnego wyrazu, dzięki czemu może okazać się ulubieńcem wśród najmłodszych.
Na jaką okazję?
Makaron z cukinią w sosie pomidorowym to doskonała propozycja na szybki obiad dla całej rodziny. Świetnie sprawdzi się również jako lunch w pracy czy danie w podróży. Makaron z cukinią i sosem pomidorowym to subtelne połączenie, które jest idealną opcją, zwłaszcza w upalne dni.
Czy wiesz, że?
Sos pomidorowy z cukinią smakuje doskonale z penne ugotowanym al dente w osolonej wodzie. Zbyt rozgotowany makaron traci większość walorów smakowych, dlatego warto w międzyczasie sprawdzać stopień twardości. Po odcedzeniu nie płucz penne wodą, a od razu dodaj na patelnię do pozostałych składników. W ten sposób makaron zachowa jak najwięcej smaku oraz skrobi, która sprawia, że sos idealnie otula penne.
Dla urozmaicenia:
Jeśli chcesz, sos pomidorowy możesz zastąpić pomidorami – świeżymi lub z puszki. Wówczas dodaj na patelnię cebulę, szczyptę cukru, czosnek, oregano, rozmaryn, tymianek i pieprz. Makaron z pomidorami i cukinią zyska wyjątkowy charakter, jeśli dodasz oliwki albo kapary. Parmezan z kolei możesz zastąpić pokruszonym serem feta.
Miłośnikom włoskiej kuchni, którzy uwielbiają cukinię, polecamy również skosztować carbonary z cukinią, natomiast zwolennikom orientalnych, wegetariańskich smaków rekomendujemy tofu z cukinią i papryką!