Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

27

175 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

356 osób wydrukowało

Pobierz pdf

612 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

250 gramów

250 gramów

5 sztuk

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 opakowanie

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj makaron al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie obierz wcześniej umyte szparagi, odetnij z nich zdrewniałe końcówki. Z dobrych już szparagów odetnij czubki, resztę warzywa pokrój ukośnie na 4 cm kawałki. Umyj i pokrój pomidory na ćwiartki.

Krok 2

W garnku zagotuj 300 ml wody, wrzuć do niej białe szparagi, gotuj je przez 5 minut na średnim ogniu, po czym do garnka dodaj zielone szparagi i kontynuuj gotowanie jeszcze przez kolejne 5 minut, aż szparagi będą miękkie. Dodaj śmietanę i Knorr Naturalnie smaczne - Zapiekanka makaronowa z szynką, dokładnie wymieszaj, gotuj aż sos zgęstnieje.

Krok 3

Do sosu ze szparagami dodaj makaron, porwane listki bazylii, całość dokładnie wymieszaj. Makaron rozłóż do talerzy, udekoruj z wierzchu pomidorami , pozostałymi listkami bazylii oraz końcówkami szparag.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron ze szparagami w sosie śmietanowymMakaron ze szparagami w sosie śmietanowym

Makaron farfalle (po włosku „motylki”) to gatunek, który dobrze sprawdza się w połączeniu z warzywami. To także bardzo prosty sposób na danie wegetariańskie, które można podać na wiele różnych okazji. Żeby sprawić, by było bardziej wykwintne, wystarczy dodać do niego szparagi. Najlepiej połączyć białe i zielone – takie zestawienie będzie efektownie prezentować się na talerzu. Przygotuj szparagi, wybierając te młode i jędrne, o zwartych główkach. Po odcięciu twardych końcówek, obierz szparagi, zaczynając od góry. Zielonych nie trzeba zazwyczaj obierać, ponieważ są delikatniejsze. Jeśli gotujesz oba rodzaje w jednym garnku, najpierw wrzuć białe, a po kilku minutach zielone – wtedy ugotują się równomiernie. Na bazie szparagów przygotuj sos. Dobrym pomysłem będzie też przygotowanie go osobno. Wtedy szparagi podsmaż delikatnie z dodatkiem soku z cytryny. Opcjonalnie możesz ugotować do dania także warzywa na parze. Na koniec każdą porcję udekoruj pomidorkami koktajlowymi i bazylią. Serwuj z zielonym smoothie. Spróbuj koniecznie!