Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

151 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

342 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

567 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

250 gramów

250 gramów

5 sztuk

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 opakowanie

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj makaron al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie obierz wcześniej umyte szparagi, odetnij z nich zdrewniałe końcówki. Z dobrych już szparagów odetnij czubki, resztę warzywa pokrój ukośnie na 4 cm kawałki. Umyj i pokrój pomidory na ćwiartki.

Krok 2

W garnku zagotuj 300 ml wody, wrzuć do niej białe szparagi, gotuj je przez 5 minut na średnim ogniu, po czym do garnka dodaj zielone szparagi i kontynuuj gotowanie jeszcze przez kolejne 5 minut, aż szparagi będą miękkie. Dodaj śmietanę i Knorr Naturalnie smaczne - Zapiekanka makaronowa z szynką, dokładnie wymieszaj, gotuj aż sos zgęstnieje.

Krok 3

Do sosu ze szparagami dodaj makaron, porwane listki bazylii, całość dokładnie wymieszaj. Makaron rozłóż do talerzy, udekoruj z wierzchu pomidorami , pozostałymi listkami bazylii oraz końcówkami szparag.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron ze szparagami w sosie śmietanowymMakaron ze szparagami w sosie śmietanowym

Makaron farfalle (po włosku „motylki”) to gatunek, który dobrze sprawdza się w połączeniu z warzywami. To także bardzo prosty sposób na danie wegetariańskie, które można podać na wiele różnych okazji. Żeby sprawić, by było bardziej wykwintne, wystarczy dodać do niego szparagi. Najlepiej połączyć białe i zielone – takie zestawienie będzie efektownie prezentować się na talerzu. Przygotuj szparagi, wybierając te młode i jędrne, o zwartych główkach. Po odcięciu twardych końcówek, obierz szparagi, zaczynając od góry. Zielonych nie trzeba zazwyczaj obierać, ponieważ są delikatniejsze. Jeśli gotujesz oba rodzaje w jednym garnku, najpierw wrzuć białe, a po kilku minutach zielone – wtedy ugotują się równomiernie. Na bazie szparagów przygotuj sos. Dobrym pomysłem będzie też przygotowanie go osobno. Wtedy szparagi podsmaż delikatnie z dodatkiem soku z cytryny. Opcjonalnie możesz ugotować do dania także warzywa na parze. Na koniec każdą porcję udekoruj pomidorkami koktajlowymi i bazylią. Serwuj z zielonym smoothie. Spróbuj koniecznie!