Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym
łatwe
1135 osób zapisało

Składniki
250 gramów
250 gramów
250 gramów
5 sztuk
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
1 opakowanie
1 garść
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj makaron al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie obierz wcześniej umyte szparagi, odetnij z nich zdrewniałe końcówki. Z dobrych już szparagów odetnij czubki, resztę warzywa pokrój ukośnie na 4 cm kawałki. Umyj i pokrój pomidory na ćwiartki.
Krok 2
W garnku zagotuj 300 ml wody, wrzuć do niej białe szparagi, gotuj je przez 5 minut na średnim ogniu, po czym do garnka dodaj zielone szparagi i kontynuuj gotowanie jeszcze przez kolejne 5 minut, aż szparagi będą miękkie. Dodaj śmietanę i Knorr Naturalnie smaczne - Zapiekanka makaronowa z szynką, dokładnie wymieszaj, gotuj aż sos zgęstnieje.
Krok 3
Do sosu ze szparagami dodaj makaron, porwane listki bazylii, całość dokładnie wymieszaj. Makaron rozłóż do talerzy, udekoruj z wierzchu pomidorami , pozostałymi listkami bazylii oraz końcówkami szparag.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym
Makaron ze szparagami i śmietaną to dobra okazja, by rozpocząć przygodę z tym sezonowym warzywem! Przepis jest niezwykle prosty, a do przygotowania wystarczy tylko pół godziny. Do tego dwa rodzaje szparagów – białe i zielone – składniki na sos śmietanowy, dopełniające smak pomidorki koktajlowe, świeżo zmielony pieprz i liście bazylii.
Dla kogo?
Szparagi z makaronem w sosie śmietanowym polecamy wielbicielom makaronu w bardziej wykwintnym, niecodziennym wydaniu. Jeśli nie chcesz kolejny raz podawać na obiad spaghetti bolognese, makaron ze szparagami i śmietana to dobre urozmaicenie twojego jadłospisu. To także danie wegetariańskie – powinno przypaść do gustu osobom niejedzącym i ograniczającym mięso.
Na jaką okazję?
Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym przywodzi na myśl kolację w doborowym towarzystwie. Przyda się szczególnie, gdy twoi goście są wegetarianami. Szparagi z makaronem w sosie śmietanowym możesz także zabrać ze sobą jako obiad do pracy.
Czy wiesz, że?
Białe szparagi gotują się dłużej! Jeśli chcesz ugotować oba ich rodzaje w jednym garnku, zacznij właśnie od nich. Po kilku minutach włóż do garnka również zielone szparagi. W ten sposób będą gotowe równocześnie.
Dla urozmaicenia:
Masz na półce ulubiony rodzaj makaronu? Możesz śmiało zamienić na niego farfalle – kokardki proponowane przez nas w przepisie. Do makaronu ze szparagami w sosie śmietanowym będzie pasować na przykład na penne lub fusilli, czyli doskonale znane ci świderki



































