Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym
łatwe
1071 osób zapisało

Składniki
250 gramów
250 gramów
250 gramów
5 sztuk
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
1 opakowanie
1 garść
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj makaron al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie obierz wcześniej umyte szparagi, odetnij z nich zdrewniałe końcówki. Z dobrych już szparagów odetnij czubki, resztę warzywa pokrój ukośnie na 4 cm kawałki. Umyj i pokrój pomidory na ćwiartki.
Krok 2
W garnku zagotuj 300 ml wody, wrzuć do niej białe szparagi, gotuj je przez 5 minut na średnim ogniu, po czym do garnka dodaj zielone szparagi i kontynuuj gotowanie jeszcze przez kolejne 5 minut, aż szparagi będą miękkie. Dodaj śmietanę i Knorr Naturalnie smaczne - Zapiekanka makaronowa z szynką, dokładnie wymieszaj, gotuj aż sos zgęstnieje.
Krok 3
Do sosu ze szparagami dodaj makaron, porwane listki bazylii, całość dokładnie wymieszaj. Makaron rozłóż do talerzy, udekoruj z wierzchu pomidorami , pozostałymi listkami bazylii oraz końcówkami szparag.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym
Makaron ze szparagami i śmietaną to dobra okazja, by rozpocząć przygodę z tym sezonowym warzywem! Przepis jest niezwykle prosty, a do przygotowania wystarczy tylko pół godziny. Do tego dwa rodzaje szparagów – białe i zielone – składniki na sos śmietanowy, dopełniające smak pomidorki koktajlowe, świeżo zmielony pieprz i liście bazylii.
Dla kogo?
Szparagi z makaronem w sosie śmietanowym polecamy wielbicielom makaronu w bardziej wykwintnym, niecodziennym wydaniu. Jeśli nie chcesz kolejny raz podawać na obiad spaghetti bolognese, makaron ze szparagami i śmietana to dobre urozmaicenie twojego jadłospisu. To także danie wegetariańskie – powinno przypaść do gustu osobom niejedzącym i ograniczającym mięso.
Na jaką okazję?
Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym przywodzi na myśl kolację w doborowym towarzystwie. Przyda się szczególnie, gdy twoi goście są wegetarianami. Szparagi z makaronem w sosie śmietanowym możesz także zabrać ze sobą jako obiad do pracy.
Czy wiesz, że?
Białe szparagi gotują się dłużej! Jeśli chcesz ugotować oba ich rodzaje w jednym garnku, zacznij właśnie od nich. Po kilku minutach włóż do garnka również zielone szparagi. W ten sposób będą gotowe równocześnie.
Dla urozmaicenia:
Masz na półce ulubiony rodzaj makaronu? Możesz śmiało zamienić na niego farfalle – kokardki proponowane przez nas w przepisie. Do makaronu ze szparagami w sosie śmietanowym będzie pasować na przykład na penne lub fusilli, czyli doskonale znane ci świderki