Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym: biały | Przepisy.pl pixel

Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

59

352 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

587 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1071 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

250 gramów

250 gramów

5 sztuk

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 opakowanie

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj makaron al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie obierz wcześniej umyte szparagi, odetnij z nich zdrewniałe końcówki. Z dobrych już szparagów odetnij czubki, resztę warzywa pokrój ukośnie na 4 cm kawałki. Umyj i pokrój pomidory na ćwiartki.

Krok 2

W garnku zagotuj 300 ml wody, wrzuć do niej białe szparagi, gotuj je przez 5 minut na średnim ogniu, po czym do garnka dodaj zielone szparagi i kontynuuj gotowanie jeszcze przez kolejne 5 minut, aż szparagi będą miękkie. Dodaj śmietanę i Knorr Naturalnie smaczne - Zapiekanka makaronowa z szynką, dokładnie wymieszaj, gotuj aż sos zgęstnieje.

Krok 3

Do sosu ze szparagami dodaj makaron, porwane listki bazylii, całość dokładnie wymieszaj. Makaron rozłóż do talerzy, udekoruj z wierzchu pomidorami , pozostałymi listkami bazylii oraz końcówkami szparag.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron ze szparagami w sosie śmietanowymMakaron ze szparagami w sosie śmietanowym

Makaron ze szparagami i śmietaną to dobra okazja, by rozpocząć przygodę z tym sezonowym warzywem! Przepis jest niezwykle prosty, a do przygotowania wystarczy tylko pół godziny. Do tego dwa rodzaje szparagów – białe i zielone – składniki na sos śmietanowy, dopełniające smak pomidorki koktajlowe, świeżo zmielony pieprz i liście bazylii.

Dla kogo?

Szparagi z makaronem w sosie śmietanowym polecamy wielbicielom makaronu w bardziej wykwintnym, niecodziennym wydaniu. Jeśli nie chcesz kolejny raz podawać na obiad spaghetti bolognese, makaron ze szparagami i śmietana to dobre urozmaicenie twojego jadłospisu. To także danie wegetariańskie – powinno przypaść do gustu osobom niejedzącym i ograniczającym mięso.

Na jaką okazję?

Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym przywodzi na myśl kolację w doborowym towarzystwie. Przyda się szczególnie, gdy twoi goście są wegetarianami. Szparagi z makaronem w sosie śmietanowym możesz także zabrać ze sobą jako obiad do pracy.

Czy wiesz, że?

Białe szparagi gotują się dłużej! Jeśli chcesz ugotować oba ich rodzaje w jednym garnku, zacznij właśnie od nich. Po kilku minutach włóż do garnka również zielone szparagi. W ten sposób będą gotowe równocześnie.

Dla urozmaicenia:

Masz na półce ulubiony rodzaj makaronu? Możesz śmiało zamienić na niego farfalle – kokardki proponowane przez nas w przepisie. Do makaronu ze szparagami w sosie śmietanowym będzie pasować na przykład na penne lub fusilli, czyli doskonale znane ci świderki