Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym przepis – Zobacz na przepisy.pl

Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

25

160 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

345 osób wydrukowało

Pobierz pdf

582 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

250 gramów

250 gramów

5 sztuk

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 opakowanie

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj makaron al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie obierz wcześniej umyte szparagi, odetnij z nich zdrewniałe końcówki. Z dobrych już szparagów odetnij czubki, resztę warzywa pokrój ukośnie na 4 cm kawałki. Umyj i pokrój pomidory na ćwiartki.

Krok 2

W garnku zagotuj 300 ml wody, wrzuć do niej białe szparagi, gotuj je przez 5 minut na średnim ogniu, po czym do garnka dodaj zielone szparagi i kontynuuj gotowanie jeszcze przez kolejne 5 minut, aż szparagi będą miękkie. Dodaj śmietanę i Knorr Naturalnie smaczne - Zapiekanka makaronowa z szynką, dokładnie wymieszaj, gotuj aż sos zgęstnieje.

Krok 3

Do sosu ze szparagami dodaj makaron, porwane listki bazylii, całość dokładnie wymieszaj. Makaron rozłóż do talerzy, udekoruj z wierzchu pomidorami , pozostałymi listkami bazylii oraz końcówkami szparag.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron ze szparagami w sosie śmietanowymMakaron ze szparagami w sosie śmietanowym

Makaron farfalle (po włosku „motylki”) to gatunek, który dobrze sprawdza się w połączeniu z warzywami. To także bardzo prosty sposób na danie wegetariańskie, które można podać na wiele różnych okazji. Żeby sprawić, by było bardziej wykwintne, wystarczy dodać do niego szparagi. Najlepiej połączyć białe i zielone – takie zestawienie będzie efektownie prezentować się na talerzu. Przygotuj szparagi, wybierając te młode i jędrne, o zwartych główkach. Po odcięciu twardych końcówek, obierz szparagi, zaczynając od góry. Zielonych nie trzeba zazwyczaj obierać, ponieważ są delikatniejsze. Jeśli gotujesz oba rodzaje w jednym garnku, najpierw wrzuć białe, a po kilku minutach zielone – wtedy ugotują się równomiernie. Na bazie szparagów przygotuj sos. Dobrym pomysłem będzie też przygotowanie go osobno. Wtedy szparagi podsmaż delikatnie z dodatkiem soku z cytryny. Opcjonalnie możesz ugotować do dania także warzywa na parze. Na koniec każdą porcję udekoruj pomidorkami koktajlowymi i bazylią. Serwuj z zielonym smoothie. Spróbuj koniecznie!