Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym
łatwe
612 osób zapisało
Składniki
250 gramów
250 gramów
250 gramów
5 sztuk
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
1 opakowanie
1 garść
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj makaron al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie obierz wcześniej umyte szparagi, odetnij z nich zdrewniałe końcówki. Z dobrych już szparagów odetnij czubki, resztę warzywa pokrój ukośnie na 4 cm kawałki. Umyj i pokrój pomidory na ćwiartki.
Krok 2
W garnku zagotuj 300 ml wody, wrzuć do niej białe szparagi, gotuj je przez 5 minut na średnim ogniu, po czym do garnka dodaj zielone szparagi i kontynuuj gotowanie jeszcze przez kolejne 5 minut, aż szparagi będą miękkie. Dodaj śmietanę i Knorr Naturalnie smaczne - Zapiekanka makaronowa z szynką, dokładnie wymieszaj, gotuj aż sos zgęstnieje.
Krok 3
Do sosu ze szparagami dodaj makaron, porwane listki bazylii, całość dokładnie wymieszaj. Makaron rozłóż do talerzy, udekoruj z wierzchu pomidorami , pozostałymi listkami bazylii oraz końcówkami szparag.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNa zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym
Makaron farfalle (po włosku „motylki”) to gatunek, który dobrze sprawdza się w połączeniu z warzywami. To także bardzo prosty sposób na danie wegetariańskie, które można podać na wiele różnych okazji. Żeby sprawić, by było bardziej wykwintne, wystarczy dodać do niego szparagi. Najlepiej połączyć białe i zielone – takie zestawienie będzie efektownie prezentować się na talerzu. Przygotuj szparagi, wybierając te młode i jędrne, o zwartych główkach. Po odcięciu twardych końcówek, obierz szparagi, zaczynając od góry. Zielonych nie trzeba zazwyczaj obierać, ponieważ są delikatniejsze. Jeśli gotujesz oba rodzaje w jednym garnku, najpierw wrzuć białe, a po kilku minutach zielone – wtedy ugotują się równomiernie. Na bazie szparagów przygotuj sos. Dobrym pomysłem będzie też przygotowanie go osobno. Wtedy szparagi podsmaż delikatnie z dodatkiem soku z cytryny. Opcjonalnie możesz ugotować do dania także warzywa na parze. Na koniec każdą porcję udekoruj pomidorkami koktajlowymi i bazylią. Serwuj z zielonym smoothie. Spróbuj koniecznie!