Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym: biały | Przepisy.pl pixel

Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

41

307 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

436 osób wydrukowało

Pobierz pdf

785 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

250 gramów

250 gramów

5 sztuk

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 opakowanie

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj makaron al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie obierz wcześniej umyte szparagi, odetnij z nich zdrewniałe końcówki. Z dobrych już szparagów odetnij czubki, resztę warzywa pokrój ukośnie na 4 cm kawałki. Umyj i pokrój pomidory na ćwiartki.

Krok 2

W garnku zagotuj 300 ml wody, wrzuć do niej białe szparagi, gotuj je przez 5 minut na średnim ogniu, po czym do garnka dodaj zielone szparagi i kontynuuj gotowanie jeszcze przez kolejne 5 minut, aż szparagi będą miękkie. Dodaj śmietanę i Knorr Naturalnie smaczne - Zapiekanka makaronowa z szynką, dokładnie wymieszaj, gotuj aż sos zgęstnieje.

Krok 3

Do sosu ze szparagami dodaj makaron, porwane listki bazylii, całość dokładnie wymieszaj. Makaron rozłóż do talerzy, udekoruj z wierzchu pomidorami , pozostałymi listkami bazylii oraz końcówkami szparag.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron ze szparagami w sosie śmietanowymMakaron ze szparagami w sosie śmietanowym

Makaron ze szparagami i śmietaną to dobra okazja, by rozpocząć przygodę z tym sezonowym warzywem! Przepis jest niezwykle prosty, a do przygotowania wystarczy tylko pół godziny. Do tego dwa rodzaje szparagów – białe i zielone – składniki na sos śmietanowy, dopełniające smak pomidorki koktajlowe, świeżo zmielony pieprz i liście bazylii.

Dla kogo?

Szparagi z makaronem w sosie śmietanowym polecamy wielbicielom makaronu w bardziej wykwintnym, niecodziennym wydaniu. Jeśli nie chcesz kolejny raz podawać na obiad spaghetti bolognese, makaron ze szparagami i śmietana to dobre urozmaicenie twojego jadłospisu. To także danie wegetariańskie – powinno przypaść do gustu osobom niejedzącym i ograniczającym mięso.

Na jaką okazję?

Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym przywodzi na myśl kolację w doborowym towarzystwie. Przyda się szczególnie, gdy twoi goście są wegetarianami. Szparagi z makaronem w sosie śmietanowym możesz także zabrać ze sobą jako obiad do pracy.

Czy wiesz, że?

Białe szparagi gotują się dłużej! Jeśli chcesz ugotować oba ich rodzaje w jednym garnku, zacznij właśnie od nich. Po kilku minutach włóż do garnka również zielone szparagi. W ten sposób będą gotowe równocześnie.

Dla urozmaicenia:

Masz na półce ulubiony rodzaj makaronu? Możesz śmiało zamienić na niego farfalle – kokardki proponowane przez nas w przepisie. Do makaronu ze szparagami w sosie śmietanowym będzie pasować na przykład na penne lub fusilli, czyli doskonale znane ci świderki