
Składniki
1 sztuka
400 gramów
100 gramów
1 pęczek
100 gramów
100 mililitrów
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Orzeszki pinii upraż na gorącej patelni, parmezan zetrzyj na tarce.
Krok 2
W kielichu miksera umieść liście bazylii, czosnek, orzeszki pinii. Wlej oliwę, całość dokładnie zmiksuj.
Krok 3
Makaron ugotuj w wodzie z kostką rosołową Knorr.
Krok 4
Gorący makaron połącz na patelni z pesto, zamieszaj. Podawaj jeszcze ciepły.

Dobra rada:
Pesto możesz też zrobić, zastępując bazylię suszonymi pomidorami.
Upewnij się, że ser zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pesto spaghetti
Pesto to jeden z najpopularniejszych dodatków do makaronu. Przyrządzane jest bez gotowania i smażenia, zwyczajowo w marmurowym moździerzu. Używa się go także do smarowania pieczywa i dekoracji kremowych zup. Z łatwością przygotujesz więc sos pesto do spaghetti przy użyciu blendera. Współcześnie istnieje wiele wariacji na jego temat. Spróbuj naszej wersji!
Dla kogo?
Spaghetti pesto to danie dla wszystkich fanów włoskiej kuchni. W naszym przepisie możesz wymienić rodzaj makaronu. Świetne jest także połączenie penne z pesto. Potrawę serwuj udekorowaną świeżą bazylią lub innymi ulubionymi ziołami. Wypróbuj przepis na to smaczne wegetariańskie danie!
Na jaką okazję?
Jeżeli chcesz przygotować obiad dla całej rodziny, to pesto do spaghetti będzie strzałem w dziesiątkę. Ten pyszny makaron zachwyci wszystkich domowników. A może szykujesz się na kolację ze znajomymi? Pasta pesto z naszego przepisu już na Ciebie czeka!
Czy wiesz, że?
Pesto występuje w dwóch podstawowych odmianach: siciliana i genovese. Pierwsza powstaje na bazie suszonych pomidorów, druga – bazylii. Przyrządza się je, miażdżąc podstawowe składniki i łącząc z oliwą, twardym serem (do wersji wegetariańskiej wybierz produkt z użyciem podpuszczki mikrobiologicznej) oraz orzeszkami pinii.
Dla urozmaicenia:
Popularne stało się pesto z pietruszki oraz rukoli. Przygotowuje się je dokładnie tak samo, jak klasyczne. W pesto pasta wiele zamienników mają także pozostałe składniki. Przykładowo: orzeszki pinii zastąpisz z powodzeniem nerkowcami lub ziarnami słonecznika. Wegetariańskie spaghetti z pesto jest prawie gotowe, dodaj tylko makaron.