Pesto spaghetti przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pesto spaghetti

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

28

590 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

422 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

745 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

400 gramów

100 gramów

1 pęczek

100 gramów

100 mililitrów

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Orzeszki pinii upraż na gorącej patelni, parmezan zetrzyj na tarce.

Krok 2

W kielichu miksera umieść liście bazylii, czosnek, orzeszki pinii. Wlej oliwę, całość dokładnie zmiksuj.

Krok 3

Makaron ugotuj w wodzie z kostką rosołową Knorr.

Krok 4

Gorący makaron połącz na patelni z pesto, zamieszaj. Podawaj jeszcze ciepły.

przepisy.pl

Dobra rada:

Pesto możesz też zrobić, zastępując bazylię suszonymi pomidorami.

Upewnij się, że ser zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pesto spaghetti - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pesto spaghetti - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pesto spaghetti - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pesto spaghetti - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pesto spaghetti - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pesto spaghetti - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pesto spaghetti - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pesto spaghetti - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

Żurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pesto spaghettiPesto spaghetti

Pesto to jeden z najpopularniejszych dodatków do makaronu. Przyrządzane jest bez gotowania i smażenia, zwyczajowo w marmurowym moździerzu. Używa się go także do smarowania pieczywa i dekoracji kremowych zup. Występuje w dwóch podstawowych odmianach: czerwonej (siciliana) i zielonej (genovese). Pierwsza powstaje na bazie suszonych pomidorów, druga – bazylii. Przyrządza się je, miażdżąc podstawowe składniki i łącząc z oliwą, twardym serem (do wersji wegetariańskiej wybierz taki, który produkowany jest z użyciem podpuszczki mikrobiologicznej) oraz orzeszkami pinii. Z łatwością przygotujesz więc taki sos przy użyciu blendera. Współcześnie istnieje wiele wariacji na jego temat. Popularne stało się pesto z pietruszki oraz rukoli. Przygotowuje się je dokładnie tak samo, jak klasyczne. Wiele zamienników mają także pozostałe składniki. Przykładowo: orzeszki pinii zastąpisz z powodzeniem nerkowcami lub ziarnami słonecznika. Wegetariański obiad jest prawie gotowy, dodaj tylko makaron, np. spaghetti. Świetne jest także połączenie penne z pesto. Potrawę serwuj udekorowaną świeżą bazylią lub innymi ulubionymi ziołami. Wypróbuj przepis na to smaczne wegetariańskie danie!