Pesto pasta - spaghetti: przepis wegetariański | Przepisy.pl pixel

Pesto spaghetti

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

35

heart
607 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

490 osób wydrukowało

Pobierz pdf

863 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

400 gramów

100 gramów

1 pęczek

100 gramów

100 mililitrów

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Orzeszki pinii upraż na gorącej patelni, parmezan zetrzyj na tarce.

Krok 2

W kielichu miksera umieść liście bazylii, czosnek, orzeszki pinii. Wlej oliwę, całość dokładnie zmiksuj.

Krok 3

Makaron ugotuj w wodzie z kostką rosołową Knorr.

Krok 4

Gorący makaron połącz na patelni z pesto, zamieszaj. Podawaj jeszcze ciepły.

przepisy.pl

Dobra rada:

Pesto możesz też zrobić, zastępując bazylię suszonymi pomidorami.

Upewnij się, że ser zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pesto spaghetti - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pesto spaghetti - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pesto spaghetti - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pesto spaghetti - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pesto spaghetti - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pesto spaghetti - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pesto spaghetti - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pesto spaghetti - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pesto spaghettiPesto spaghetti

Pesto to jeden z najpopularniejszych dodatków do makaronu. Przyrządzane jest bez gotowania i smażenia, zwyczajowo w marmurowym moździerzu. Używa się go także do smarowania pieczywa i dekoracji kremowych zup. Z łatwością przygotujesz więc sos pesto do spaghetti przy użyciu blendera. Współcześnie istnieje wiele wariacji na jego temat. Spróbuj naszej wersji! 

Dla kogo?

Spaghetti pesto to danie dla wszystkich fanów włoskiej kuchni. W naszym przepisie możesz wymienić rodzaj makaronu. Świetne jest także połączenie penne z pesto. Potrawę serwuj udekorowaną świeżą bazylią lub innymi ulubionymi ziołami. Wypróbuj przepis na to smaczne wegetariańskie danie!

Na jaką okazję?

Jeżeli chcesz przygotować obiad dla całej rodziny, to pesto do spaghetti będzie strzałem w dziesiątkę. Ten pyszny makaron zachwyci wszystkich domowników. A może szykujesz się na kolację ze znajomymi? Pasta pesto z naszego przepisu już na Ciebie czeka! 

Czy wiesz, że?

Pesto występuje w dwóch podstawowych odmianach: siciliana i genovese. Pierwsza powstaje na bazie suszonych pomidorów, druga – bazylii. Przyrządza się je, miażdżąc podstawowe składniki i łącząc z oliwą, twardym serem (do wersji wegetariańskiej wybierz produkt z użyciem podpuszczki mikrobiologicznej) oraz orzeszkami pinii.

Dla urozmaicenia:

Popularne stało się pesto z pietruszki oraz rukoli. Przygotowuje się je dokładnie tak samo, jak klasyczne. W pesto pasta wiele zamienników mają także pozostałe składniki. Przykładowo: orzeszki pinii zastąpisz z powodzeniem nerkowcami lub ziarnami słonecznika. Wegetariańskie spaghetti z pesto jest prawie gotowe, dodaj tylko makaron.