Pesto spaghetti przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pesto spaghetti

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

529 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

334 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

466 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

400 gramów

100 gramów

1 pęczek

100 gramów

100 mililitrów

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Orzeszki pinii upraż na gorącej patelni, parmezan zetrzyj na tarce.

Krok 2

W kielichu miksera umieść liście bazylii, czosnek, orzeszki pinii. Wlej oliwę, całość dokładnie zmiksuj.

Krok 3

Makaron ugotuj w wodzie z kostką rosołową Knorr.

Krok 4

Gorący makaron połącz na patelni z pesto, zamieszaj. Podawaj jeszcze ciepły.

przepisy.pl

Dobra rada:

Pesto możesz też zrobić, zastępując bazylię suszonymi pomidorami.

Upewnij się, że ser zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pesto spaghetti - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pesto spaghetti - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pesto spaghetti - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pesto spaghetti - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pesto spaghetti - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pesto spaghetti - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pesto spaghetti - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pesto spaghettiPesto spaghetti

Pesto to jeden z najpopularniejszych dodatków do makaronu. Przyrządzane jest bez gotowania i smażenia, zwyczajowo w marmurowym moździerzu. Używa się go także do smarowania pieczywa i dekoracji kremowych zup. Występuje w dwóch podstawowych odmianach: czerwonej (siciliana) i zielonej (genovese). Pierwsza powstaje na bazie suszonych pomidorów, druga – bazylii. Przyrządza się je, miażdżąc podstawowe składniki i łącząc z oliwą, twardym serem (do wersji wegetariańskiej wybierz taki, który produkowany jest z użyciem podpuszczki mikrobiologicznej) oraz orzeszkami pinii. Z łatwością przygotujesz więc taki sos przy użyciu blendera. Współcześnie istnieje wiele wariacji na jego temat. Popularne stało się pesto z pietruszki oraz rukoli. Przygotowuje się je dokładnie tak samo, jak klasyczne. Wiele zamienników mają także pozostałe składniki. Przykładowo: orzeszki pinii zastąpisz z powodzeniem nerkowcami lub ziarnami słonecznika. Wegetariański obiad jest prawie gotowy, dodaj tylko makaron, np. spaghetti. Świetne jest także połączenie penne z pesto. Potrawę serwuj udekorowaną świeżą bazylią lub innymi ulubionymi ziołami. Wypróbuj przepis na to smaczne wegetariańskie danie!