Pasta Primavera ze szparagami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pasta Primavera ze szparagami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

149 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

116 osób wydrukowało

Pobierz pdf

225 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

300 gramów

2 sztuki

2 sztuki

1 łyżka

100 gramów

1 sztuka

1 szczypta

4 łyżki

1 pęczek

100 gramów

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente, według zaleceń producenta. Szparagi obierz, odkrój z nich zdrewniałe końce, ugotuj w wodzie z mlekiem, solą i cukrem około 6 minut, tak aby były jędrne. Szparagi zahartuj w zimnej wodzie, pokrój na 3 cm odcinki. Marchew obierz, pokrój w cienkie plastry, cebule pokrój w półplastry, drobno pokrój bazylię, zetrzyj ser na tarce.

Krok 2

Na rozgrzanej oliwie podsmaż cebule, marchew i szparagi. Całość zalej 100 ml wody, dodaj kostkę rosołową, zielony groszek, posiekaną bazylię i ugotowany makaron. Wszystko razem dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku pieprzem i parmezanem.

Krok 3

Ugotuj makaron w dużej ilości wody, odcedź na durszlaku. Umyj, obierz i przytnij końce szparagów. Pokrój szparagi na 2 cm długie kawałki. Obierz i pokrój marchewki w cienkie paski. Umyj i pokrój cebule po przekątnej.

Krok 4

Ugotuj makaron w dużej ilości wody, odcedź na durszlaku. Umyj, obierz i przytnij końce szparagów. Pokrój szparagi na 2 cm długie kawałki. Obierz i pokrój marchewki w cienkie paski. Umyj i pokrój cebule po przekątnej.

Krok 5

Podawaj makaron z warzywami i sosem. Skrop bazylię olejem i posyp startym parmezanem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Dodaj więcej warzyw, takich jak szpinak lub świeża zielona fasola.

Upewnij się, że ser zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasta Primavera ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasta Primavera ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasta Primavera ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasta Primavera ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasta Primavera ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasta Primavera ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasta Primavera ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasta Primavera ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasta Primavera ze szparagamiPasta Primavera ze szparagami

Pasta Primavera ze szparagami to dobra propozycja na przygotowanie wegetariańskiego obiadu. Rozpocznij od ugotowania makaronu al dente, według instrukcji na opakowaniu. Wybór jego rodzaju zależy do Ciebie, oprócz rekomendowanego sprawdzą się też penne lub świderki. Następnie obierz i przygotuj szparagi (jeśli chcesz, możesz je zastąpić fasolką szparagową). Gotuj do czasu, aż zmiękną. Marchew i cebulę pokrój w drobne plastry (użyj dymki, czerwonej lub czosnkowej) i przysmaż na rozgrzanym tłuszczu, uważając, żeby składniki się nie przypaliły. Dodaj również inne warzywa: pomidory lub paprykę. Do tak przygotowanej mieszanki dolej bulion warzywny, wrzuć makaron, posiekaną bazylię oraz zielony groszek – może być także mrożony. Całość trzymaj na ogniu przez kilka minut, aż smaki się przenikną. Tak przyrządzone danie wegetariańskie przypraw świeżo zmielonym pieprzem i posyp ulubionym serem – parmezanem lub corregio. Makaron serwuj na gorąco, ozdobiony natką pietruszki lub rukolą. Zainspiruj się naszym przepisem i wykorzystaj go, by przygotować wegetariańskie danie. Smacznego!