
Składniki
400 gramów
300 gramów
2 sztuki
2 sztuki
1 łyżka
100 gramów
1 sztuka
1 szczypta
4 łyżki
1 pęczek
100 gramów
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj al dente, według zaleceń producenta. Szparagi obierz, odkrój z nich zdrewniałe końce, ugotuj w wodzie z mlekiem, solą i cukrem około 6 minut, tak aby były jędrne. Szparagi zahartuj w zimnej wodzie, pokrój na 3 cm odcinki. Marchew obierz, pokrój w cienkie plastry, cebule pokrój w półplastry, drobno pokrój bazylię, zetrzyj ser na tarce.
Krok 2
Na rozgrzanej oliwie podsmaż cebule, marchew i szparagi. Całość zalej 100 ml wody, dodaj kostkę rosołową, zielony groszek, posiekaną bazylię i ugotowany makaron. Wszystko razem dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku pieprzem i parmezanem.
Krok 3
Ugotuj makaron w dużej ilości wody, odcedź na durszlaku. Umyj, obierz i przytnij końce szparagów. Pokrój szparagi na 2 cm długie kawałki. Obierz i pokrój marchewki w cienkie paski. Umyj i pokrój cebule po przekątnej.
Krok 4
Ugotuj makaron w dużej ilości wody, odcedź na durszlaku. Umyj, obierz i przytnij końce szparagów. Pokrój szparagi na 2 cm długie kawałki. Obierz i pokrój marchewki w cienkie paski. Umyj i pokrój cebule po przekątnej.
Krok 5
Podawaj makaron z warzywami i sosem. Skrop bazylię olejem i posyp startym parmezanem.
Dobra rada:
Dodaj więcej warzyw, takich jak szpinak lub świeża zielona fasola.
Upewnij się, że ser zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pasta Primavera ze szparagami
Pasta Primavera ze szparagami to dobra propozycja na przygotowanie wegetariańskiego obiadu. Rozpocznij od ugotowania makaronu al dente, według instrukcji na opakowaniu. Wybór jego rodzaju zależy do Ciebie, oprócz rekomendowanego sprawdzą się też penne lub świderki. Następnie obierz i przygotuj szparagi (jeśli chcesz, możesz je zastąpić fasolką szparagową). Gotuj do czasu, aż zmiękną. Marchew i cebulę pokrój w drobne plastry (użyj dymki, czerwonej lub czosnkowej) i przysmaż na rozgrzanym tłuszczu, uważając, żeby składniki się nie przypaliły. Dodaj również inne warzywa: pomidory lub paprykę. Do tak przygotowanej mieszanki dolej bulion warzywny, wrzuć makaron, posiekaną bazylię oraz zielony groszek – może być także mrożony. Całość trzymaj na ogniu przez kilka minut, aż smaki się przenikną. Tak przyrządzone danie wegetariańskie przypraw świeżo zmielonym pieprzem i posyp ulubionym serem – parmezanem lub corregio. Makaron serwuj na gorąco, ozdobiony natką pietruszki lub rukolą. Zainspiruj się naszym przepisem i wykorzystaj go, by przygotować wegetariańskie danie. Smacznego!