Smażony makaron z warzywami z patelni: chiński | Przepisy.pl pixel

Smażony makaron z chrupiącymi warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

64

heart
653 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

911 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1648 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

10 gramów

1 pęczek

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj według zaleceń producenta, następnie go wystudź.

Krok 2

Czerwoną cebulę, marchew i paprykę pokrój w cienkie paseczki, a brokuły w małe różyczki. Imbir zetrzyj na tarce, posiekaj czosnek chili i natkę kolendry. Brokuły sparz w gorącej wodzie, sezam upraż na suchej patelni.

Krok 3

W garnku lub na dużej patelni rozgrzej olej, podsmaż na nim czosnek i chili, dodaj cebulę, marchew paprykę, imbir, smaż chwilę, dodaj brokuły, wymieszany w 300 ml wody fix Knorr. Całość zagotuj, dodaj olej sezamowy, sos sojowy, makaron. Całość dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku posiekaną natką kolendry. Makaron podawaj w miseczkach, posypany po wierzchu sezamem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

1

Opinie o przepisie

  • Kamila Kolbuch

    Kamila Kolbuch , 29.01.2022

    Jutro będzie gościć na moim stole.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smażony makaron z chrupiącymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smażony makaron z chrupiącymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smażony makaron z chrupiącymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smażony makaron z chrupiącymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smażony makaron z chrupiącymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smażony makaron z chrupiącymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smażony makaron z chrupiącymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Smażony makaron z chrupiącymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Smażony makaron z chrupiącymi warzywamiSmażony makaron z chrupiącymi warzywami

Szukasz inspiracji na bezmięsny obiad lub kolację? Przyrządź smaczne danie odpowiednie dla wegetariańskiej diety. Smażony makaron z warzywami przygotujesz bardzo szybko. Główny składnik ugotuj al dente, według instrukcji na opakowaniu. Zamiast rekomendowanego, chińskiego makaronu jajecznego, wykorzystaj spaghetti. 

Dla kogo?

Smażony makaron to danie stworzone dla fanów kuchni orientu. Cebulę, marchew i paprykę pokrój w cienkie paski, brokuły rozdrobnij na różyczki i sparz w gorącej wodzie (możesz użyć też kalafior, potrawa będzie równie smaczna), a czosnek, chili i natkę pietruszki drobno posiekaj.

Na jaką okazję?

Kolacja z drugą połówką, obiad dla rodziny, szybki lunch - makaron smażony z warzywami zawsze dobrze się sprawdzi. Sprawdź przepis na to proste, wegetariańskie danie. Makaron zasmażany z warzywami pojawi się na Twoim talerzu w pół godziny. Sam przyznaj, że to naprawdę błyskawiczny przepis. Smacznego!

Czy wiesz, że?

Nasz makaron smażony z warzywami przepis jest naprawdę prosty. Musisz jednak uważać, żeby sezam nie przypalił się na patelni. Upraż go powoli, a imbir zetrzyj na tarce. Przygotowane w ten sposób składniki na makaron smażony z warzywami smaż na małym ogniu i połącz z sosem. 

Dla urozmaicenia:

Możesz zmodyfikować recepturę na smażony makaron z warzywami, dodając do dania olej sezamowy i sos sojowy. Całość przypraw pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Tak przyrządzoną potrawę serwuj w miseczkach, posypaną startym serem (dobrze sprawdzi się parmezan) i udekorowaną listkami świeżej bazylii.