Smażony makaron z chrupiącymi warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

27

408 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

490 osób wydrukowało

Pobierz pdf

729 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

10 gramów

1 pęczek

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj według zaleceń producenta, następnie go wystudź.

Krok 2

Czerwoną cebulę, marchew i paprykę pokrój w cienkie paseczki, a brokuły w małe różyczki. Imbir zetrzyj na tarce, posiekaj czosnek chili i natkę kolendry. Brokuły sparz w gorącej wodzie, sezam upraż na suchej patelni.

Krok 3

W garnku lub na dużej patelni rozgrzej olej, podsmaż na nim czosnek i chili, dodaj cebulę, marchew paprykę, imbir, smaż chwilę, dodaj brokuły, wymieszany w 300 ml wody fix Knorr. Całość zagotuj, dodaj olej sezamowy, sos sojowy, makaron. Całość dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku posiekaną natką kolendry. Makaron podawaj w miseczkach, posypany po wierzchu sezamem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smażony makaron z chrupiącymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smażony makaron z chrupiącymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smażony makaron z chrupiącymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smażony makaron z chrupiącymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smażony makaron z chrupiącymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smażony makaron z chrupiącymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smażony makaron z chrupiącymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Pesto spaghetti
czas przygotowania
25 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Smażony makaron z chrupiącymi warzywamiSmażony makaron z chrupiącymi warzywami

Szukasz inspiracji na bezmięsny obiad lub kolację? Przyrządź smaczne danie, odpowiednie dla wegetariańskiej diety. Smażony makaron z warzywami przygotujesz bardzo szybko. Główny składnik ugotuj al dente, według instrukcji na opakowaniu. Zamiast rekomendowanego, chińskiego makaronu jajecznego, wykorzystaj spaghetti. Cebulę, marchew i paprykę pokrój w cienkie paski, brokuły rozdrobnij na różyczki i sparz w gorącej wodzie (możesz użyć też kalafior, potrawa będzie równie smaczna), a czosnek, chili i natkę pietruszki drobno posiekaj. Aromatyczny imbir zetrzyj na tarce i upraż sezam na patelni, uważając, żeby się nie przypalił. Przygotowane w ten sposób składniki, smaż na małym ogniu i połącz z sosem. Dla urozmaicenia smaku dodaj oleju sezamowego i sosu sojowego. Całość przypraw pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Tak przyrządzoną potrawę serwuj w miseczkach, posypaną startym serem (dobrze sprawdzi się parmezan) i udekorowaną listkami świeżej bazylii. Sprawdź przepis na to proste, wegetariańskie danie. Smacznego!