Smażony makaron z warzywami z patelni: chiński | Przepisy.pl pixel

Smażony makaron z chrupiącymi warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

65

heart
653 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

915 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1662 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

10 gramów

1 pęczek

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj według zaleceń producenta, następnie go wystudź.

Krok 2

Czerwoną cebulę, marchew i paprykę pokrój w cienkie paseczki, a brokuły w małe różyczki. Imbir zetrzyj na tarce, posiekaj czosnek chili i natkę kolendry. Brokuły sparz w gorącej wodzie, sezam upraż na suchej patelni.

Krok 3

W garnku lub na dużej patelni rozgrzej olej, podsmaż na nim czosnek i chili, dodaj cebulę, marchew paprykę, imbir, smaż chwilę, dodaj brokuły, wymieszany w 300 ml wody fix Knorr. Całość zagotuj, dodaj olej sezamowy, sos sojowy, makaron. Całość dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku posiekaną natką kolendry. Makaron podawaj w miseczkach, posypany po wierzchu sezamem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

1

Opinie o przepisie

  • Kamila Kolbuch

    Kamila Kolbuch , 29.01.2022

    Jutro będzie gościć na moim stole.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smażony makaron z chrupiącymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smażony makaron z chrupiącymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smażony makaron z chrupiącymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smażony makaron z chrupiącymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smażony makaron z chrupiącymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smażony makaron z chrupiącymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smażony makaron z chrupiącymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Smażony makaron z chrupiącymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Smażony makaron z chrupiącymi warzywamiSmażony makaron z chrupiącymi warzywami

Szukasz inspiracji na bezmięsny obiad lub kolację? Przyrządź smaczne danie odpowiednie dla wegetariańskiej diety. Smażony makaron z warzywami przygotujesz bardzo szybko. Główny składnik ugotuj al dente, według instrukcji na opakowaniu. Zamiast rekomendowanego, chińskiego makaronu jajecznego, wykorzystaj spaghetti. 

Dla kogo?

Smażony makaron to danie stworzone dla fanów kuchni orientu. Cebulę, marchew i paprykę pokrój w cienkie paski, brokuły rozdrobnij na różyczki i sparz w gorącej wodzie (możesz użyć też kalafior, potrawa będzie równie smaczna), a czosnek, chili i natkę pietruszki drobno posiekaj.

Na jaką okazję?

Kolacja z drugą połówką, obiad dla rodziny, szybki lunch - makaron smażony z warzywami zawsze dobrze się sprawdzi. Sprawdź przepis na to proste, wegetariańskie danie. Makaron zasmażany z warzywami pojawi się na Twoim talerzu w pół godziny. Sam przyznaj, że to naprawdę błyskawiczny przepis. Smacznego!

Czy wiesz, że?

Nasz makaron smażony z warzywami przepis jest naprawdę prosty. Musisz jednak uważać, żeby sezam nie przypalił się na patelni. Upraż go powoli, a imbir zetrzyj na tarce. Przygotowane w ten sposób składniki na makaron smażony z warzywami smaż na małym ogniu i połącz z sosem. 

Dla urozmaicenia:

Możesz zmodyfikować recepturę na smażony makaron z warzywami, dodając do dania olej sezamowy i sos sojowy. Całość przypraw pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Tak przyrządzoną potrawę serwuj w miseczkach, posypaną startym serem (dobrze sprawdzi się parmezan) i udekorowaną listkami świeżej bazylii.