Naleśniki z cukinią i serem - VIDEO
zapiekane crespelle
łatwe
2056 osób zapisało
Składniki
300 mililitrów
2 sztuki
150 gramów
400 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
50 gramów
100 gramów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj naleśniki, w tym celu wymieszaj mąkę z jajkiem i mlekiem, dodaj łyżkę lub dwie oleju – gotowe ciasto powinno być gładkie, o konsystencji śmietany. W razie potrzeby dodaj więcej mleka lub mąki.
Krok 2
Na rozgrzanej, natłuszczonej patelni wylewaj ciasto naleśnikowe, jednocześnie rozprowadzając je po powierzchni patelni.
Krok 3
Naleśniki smaż po kilkanaście sekund z każdej strony - tak, aby były złociste.
Krok 4
Przygotuj sos pomidorowy, w tym celu pokrojone pomidory z puszki pomieszaj z Fixem Knorra i zagotuj.
Krok 5
Gorgonzolę zetrzyj na tarce. Cukinię pokrój w drobną kostkę, przesmaż ją na patelni, na rozgrzanym oleju, dodaj rozdrobnioną gorgonzolę i chudy twaróg. Dokładnie wymieszaj. Powstały farsz nałóż na naleśniki. Najpierw zwiń brzegi do środka, a następnie zroluj naleśniki.
Krok 6
Gotowe roladki obsmaż na patelni i podawaj z sosem pomidorowym, oprószonym porwaną bazylią.
Dobra rada:
Dobrym pomysłem jest usmażenie dużej ilości naleśników i zamrożenia ich - w ten sposób możesz przygotować naleśniki ze szpinakiem lub innymi warzywami.
Upewnij się, że ser, którego używasz, zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPrzygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejInne przepisy
Naleśniki z cukinią i serem - VIDEO
Naleśniki kojarzą się zazwyczaj ze słodkim twarogowym nadzieniem i owocowymi dodatkami. Jednak ciasto naleśnikowe idealnie współgra także z warzywami. Proponujemy ci więc przepis na naleśniki z cukinią i serem, które przełamią nudę w twojej kuchni. Używając różnych sezonowych warzyw i wielu rodzajów serów, możesz w dowolny sposób modyfikować przepis. Wybierz swoją ulubioną wersję naleśników z cukinią!
Dla kogo?
Naleśniki nadziewane cukinią to doskonała propozycja dla wszystkich, którzy kochają delikatne ciasto naleśnikowe. Jego smak przełamuje słony farsz serowo-warzywny, który możesz dowolnie modyfikować. Jeśli lubisz niebanalne połączenia, to naleśniki z cukinią i serem na pewno przypadną Ci do gustu.
Na jaką okazję?
Naleśniki z cukinią i twarogiem to świetny pomysł na lunch do pracy. Kolorowe i pomysłowe danie na pewno umili wspólny posiłek, a aromatyczny sos pomidorowy zachęci innych do wypróbowania tego przepisu. Naleśniki z cukinią będą także doskonałym daniem na wykwintną i kolację.
Czy wiesz, że?
Crespelle to włoska nazwa naleśników zapożyczona od francuskiej nazwy Crepes, która także oznacza naleśniki. Naleśniki włoskie zazwyczaj podawane są w wersji wytrawnej, zapieczonej w sosie pomidorowym lub beszamelowym. Toskańskie Crespelle są zazwyczaj wypełnione szpinakiem i wyrazistą w smaku ricottą.
Dla urozmaicenia:
Jeśli naleśniki z cukinią znalazły już miejsce na twoim stole, cukinię możesz zastąpić innymi zielonymi warzywami, np. szparagami lub szpinakiem. Aby wzbogacić przepis, użyj także innych rodzajów sera, np. brie lub ricotty.