Naleśniki z cukinią i serem oraz twarogiem - przepis | Przepisy.pl pixel

Naleśniki z cukinią i serem - VIDEO

zapiekane crespelle

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

95

heart
938 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

1369 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2421 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 mililitrów

2 sztuki

150 gramów

400 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

50 gramów

100 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowanie naleśników z cukinią i serem zacznij od ciasta. W dużej misce wymieszaj 150 gramów mąki z dwoma jajkami i 300 mililitrami mleka. Dodaj do ciasta jedną lub dwie łyżki oleju roślinnego. Wymieszaj dokładnie składniki. Konsystencja powinna być gładka, przypominająca nieco śmietanę. Jeśli trzeba, możesz dodać do ciasta więcej mleka lub mąki.

Krok 2

Teraz przygotuj patelnię. Rozgrzej na niej łyżkę oleju, a następnie wylej z miski porcję naleśnikowego ciasta. Możesz do tego użyć także dużej chochli – będzie ci wtedy łatwiej kontrolować ilość ciasta potrzebną na jednego naleśnika. Dokładnie rozprowadź mieszaninę po całej powierzchni patelni. W tym celu unieś ją tuż nad palnikiem i przechyl w każdą stronę, aby ciasto się równomiernie rozlało.

Krok 3

Naleśniki smaż po kilkanaście sekund z każdej strony. Powinny nabrać lekko złocistego koloru. Do przekładania naleśnika na drugą stronę możesz użyć drewnianej łopatki. Po przygotowaniu ułóż naleśniki na talerzu i odstaw do wystygnięcia.

Krok 4

Pora na sos pomidorowy! Do rondelka lub małego garnka wlej zawartość puszki z rozdrobnionymi pomidorami. Dosyp do nich zawartość Fix Knorr Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese, a następnie zagotuj i zostaw na małym ogniu na kilka minut.

Krok 5

Przygotuj farsz – najpierw zetrzyj na tarce gorgonzolę. Cukinię pokrój w drobną kostkę, przesmaż ją na oddzielnej patelni, na rozgrzanym oleju. Dodaj do niej rozdrobnioną gorgonzolę i 100 gramów chudego twarogu. Dokładnie wymieszaj składniki i nałóż powstały farsz na naleśniki. Najpierw zwiń ich brzegi do środka, a następnie je zroluj.

Krok 6

Gotowe naleśniki z cukinią obsmaż na patelni – możesz użyć tej, na której smażyłeś ciasto. Danie podawaj z sosem pomidorowym, oprószone posiekaną, świeżą bazylią.

przepisy.pl

Dobra rada:

Chcesz przetestować naleśniki z innymi składnikami, np. ze szpinakiem? Usmaż więcej placków i zamroź je na przyszłość.

4

Opinie o przepisie

  • A

    A , 11.04.2025

    Ile gramów cukinii?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Ja

    Ja , 21.05.2021

    Przepis jest naprawdę fajny, właśnie go gotuję. Natomiast nie widzę sensu używania sosu z proszku, ponieważ jak ma się już pomidory, to wystarczy je zrobić z cebulą i przyprawić solą, pieprzem, bazylią, oreganem, czosnkiem (jak się lubi). Nie trzeba żadnego Knorra, przy takim daniu trzeba się napracować, szkoda zepsuć efekt

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ola Lieder

    Ola Lieder , 18.07.2018

    przepis super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naleśniki z cukinią i serem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naleśniki z cukinią i serem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naleśniki z cukinią i serem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naleśniki z cukinią i serem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naleśniki z cukinią i serem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naleśniki z cukinią i serem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naleśniki z cukinią i serem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Naleśniki z cukinią i serem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Naleśniki z cukinią i serem - VIDEONaleśniki z cukinią i serem - VIDEO

Naleśniki kojarzą się zazwyczaj ze słodkim twarogowym nadzieniem i owocowymi dodatkami. Jednak ciasto naleśnikowe idealnie współgra także z warzywami. Proponujemy więc przepis na naleśniki z cukinią i serem, które przełamią nudę w Waszej kuchni. Używając różnych sezonowych warzyw i wielu rodzajów serów, możecie w dowolny sposób modyfikować przepis na naleśniki z cukinią i twarogiem. Wybierzcie swoją ulubioną wersję naleśników z cukinią!

Dla kogo?

Naleśniki nadziewane cukinią to doskonała propozycja dla wszystkich, którzy kochają delikatne ciasto naleśnikowe. Jego smak przełamuje słony farsz serowo-warzywny, który możecie dowolnie modyfikować. Jeśli lubicie niebanalne połączenia, to naleśniki z cukinią i serem na pewno przypadną Wam do gustu.

Na jaką okazję?

Naleśniki z cukinią i twarogiem to świetny pomysł na lunch do pracy. Kolorowe i pomysłowe danie na pewno umili wspólny posiłek, a aromatyczny sos pomidorowy i pyszny farsz do naleśników z cukinią zachęcą innych do wypróbowania tego przepisu. Naleśniki z cukinią będą także doskonałym daniem na wykwintną kolację.

Czy wiesz, że?

Crespelle to włoska nazwa naleśników zapożyczona od francuskiej nazwy Crepes, która także oznacza naleśniki. Naleśniki włoskie zazwyczaj podawane są w wersji wytrawnej, zapieczonej w sosie pomidorowym lub beszamelowym. Toskańskie Crespelle są zazwyczaj wypełnione szpinakiem i wyrazistą w smaku ricottą.

Dla urozmaicenia:

Jeśli naleśniki z cukinią znalazły już miejsce na Waszym stole, cukinię możecie zastąpić innymi zielonymi warzywami, np. szparagami lub szpinakiem. Aby wzbogacić przepis na naleśniki z cukinią, użyjcie także innych rodzajów sera, np. brie lub ricotty.