Naleśniki z cukinią i serem oraz twarogiem - przepis | Przepisy.pl pixel

Naleśniki z cukinią i serem - VIDEO

zapiekane crespelle

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

88

912 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

1216 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1956 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 mililitrów

2 sztuki

150 gramów

400 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

50 gramów

100 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj naleśniki, w tym celu wymieszaj mąkę z jajkiem i mlekiem, dodaj łyżkę lub dwie oleju – gotowe ciasto powinno być gładkie, o konsystencji śmietany. W razie potrzeby dodaj więcej mleka lub mąki.

Krok 2

Na rozgrzanej, natłuszczonej patelni wylewaj ciasto naleśnikowe, jednocześnie rozprowadzając je po powierzchni patelni.

Krok 3

Naleśniki smaż po kilkanaście sekund z każdej strony - tak, aby były złociste.

Krok 4

Przygotuj sos pomidorowy, w tym celu pokrojone pomidory z puszki pomieszaj z Fixem Knorra i zagotuj.

Krok 5

Gorgonzolę zetrzyj na tarce. Cukinię pokrój w drobną kostkę, przesmaż ją na patelni, na rozgrzanym oleju, dodaj rozdrobnioną gorgonzolę i chudy twaróg. Dokładnie wymieszaj. Powstały farsz nałóż na naleśniki. Najpierw zwiń brzegi do środka, a następnie zroluj naleśniki.

Krok 6

Gotowe roladki obsmaż na patelni i podawaj z sosem pomidorowym, oprószonym porwaną bazylią.

przepisy.pl

Dobra rada:

Dobrym pomysłem jest usmażenie dużej ilości naleśników i zamrożenia ich - w ten sposób możesz przygotować naleśniki ze szpinakiem lub innymi warzywami.

Upewnij się, że ser, którego używasz, zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.

2

Opinie o przepisie

  • Ja

    Ja , 21.05.2021

    Przepis jest naprawdę fajny, właśnie go gotuję. Natomiast nie widzę sensu używania sosu z proszku, ponieważ jak ma się już pomidory, to wystarczy je zrobić z cebulą i przyprawić solą, pieprzem, bazylią, oreganem, czosnkiem (jak się lubi). Nie trzeba żadnego Knorra, przy takim daniu trzeba się napracować, szkoda zepsuć efekt

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ola Lieder

    Ola Lieder , 18.07.2018

    przepis super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naleśniki z cukinią i serem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naleśniki z cukinią i serem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naleśniki z cukinią i serem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naleśniki z cukinią i serem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naleśniki z cukinią i serem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naleśniki z cukinią i serem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naleśniki z cukinią i serem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Naleśniki z cukinią i serem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Królowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Naleśniki z cukinią i serem - VIDEONaleśniki z cukinią i serem - VIDEO

Naleśniki kojarzą się zazwyczaj ze słodkim twarogowym nadzieniem i owocowymi dodatkami. Jednak ciasto naleśnikowe idealnie współgra także z warzywami. Proponujemy ci więc przepis na naleśniki z cukinią i serem, które przełamią nudę w twojej kuchni. Używając różnych sezonowych warzyw i wielu rodzajów serów, możesz w dowolny sposób modyfikować przepis. Wybierz swoją ulubioną wersję naleśników z cukinią!

Dla kogo?

Naleśniki nadziewane cukinią to doskonała propozycja dla wszystkich, którzy kochają delikatne ciasto naleśnikowe. Jego smak przełamuje słony farsz serowo-warzywny, który możesz dowolnie modyfikować. Jeśli lubisz niebanalne połączenia, to naleśniki z cukinią i serem na pewno przypadną Ci do gustu.

Na jaką okazję?

Naleśniki z cukinią i twarogiem to świetny pomysł na lunch do pracy. Kolorowe i pomysłowe danie na pewno umili wspólny posiłek, a aromatyczny sos pomidorowy zachęci innych do wypróbowania tego przepisu. Naleśniki z cukinią będą także doskonałym daniem na wykwintną i kolację.

Czy wiesz, że?

Crespelle to włoska nazwa naleśników zapożyczona od francuskiej nazwy Crepes, która także oznacza naleśniki. Naleśniki włoskie zazwyczaj podawane są w wersji wytrawnej, zapieczonej w sosie pomidorowym lub beszamelowym. Toskańskie Crespelle są zazwyczaj wypełnione szpinakiem i wyrazistą w smaku ricottą.

Dla urozmaicenia:

Jeśli naleśniki z cukinią znalazły już miejsce na twoim stole, cukinię możesz zastąpić innymi zielonymi warzywami, np. szparagami lub szpinakiem. Aby wzbogacić przepis, użyj także innych rodzajów sera, np. brie lub ricotty.