Naleśniki z cukinią i serem - VIDEO
zapiekane crespelle
łatwe
2502 osoby zapisały
Składniki
300 mililitrów
2 sztuki
150 gramów
400 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
50 gramów
100 gramów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotowanie naleśników z cukinią i serem zacznij od ciasta. W dużej misce wymieszaj 150 gramów mąki z dwoma jajkami i 300 mililitrami mleka. Dodaj do ciasta jedną lub dwie łyżki oleju roślinnego. Wymieszaj dokładnie składniki. Konsystencja powinna być gładka, przypominająca nieco śmietanę. Jeśli trzeba, możesz dodać do ciasta więcej mleka lub mąki.
Krok 2
Teraz przygotuj patelnię. Rozgrzej na niej łyżkę oleju, a następnie wylej z miski porcję naleśnikowego ciasta. Możesz do tego użyć także dużej chochli – będzie ci wtedy łatwiej kontrolować ilość ciasta potrzebną na jednego naleśnika. Dokładnie rozprowadź mieszaninę po całej powierzchni patelni. W tym celu unieś ją tuż nad palnikiem i przechyl w każdą stronę, aby ciasto się równomiernie rozlało.
Krok 3
Naleśniki smaż po kilkanaście sekund z każdej strony. Powinny nabrać lekko złocistego koloru. Do przekładania naleśnika na drugą stronę możesz użyć drewnianej łopatki. Po przygotowaniu ułóż naleśniki na talerzu i odstaw do wystygnięcia.
Krok 4
Pora na sos pomidorowy! Do rondelka lub małego garnka wlej zawartość puszki z rozdrobnionymi pomidorami. Dosyp do nich zawartość Fix Knorr Spaghetti Bolognese, a następnie zagotuj i zostaw na małym ogniu na kilka minut.
Krok 5
Przygotuj farsz – najpierw zetrzyj na tarce gorgonzolę. Cukinię pokrój w drobną kostkę, przesmaż ją na oddzielnej patelni, na rozgrzanym oleju. Dodaj do niej rozdrobnioną gorgonzolę i 100 gramów chudego twarogu. Dokładnie wymieszaj składniki i nałóż powstały farsz na naleśniki. Najpierw zwiń ich brzegi do środka, a następnie je zroluj.
Krok 6
Gotowe naleśniki z cukinią obsmaż na patelni – możesz użyć tej, na której smażyłeś ciasto. Danie podawaj z sosem pomidorowym, oprószone posiekaną, świeżą bazylią.

Dobra rada:
Chcesz przetestować naleśniki z innymi składnikami, np. ze szpinakiem? Usmaż więcej placków i zamroź je na przyszłość.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Naleśniki z cukinią i serem - VIDEO
Naleśniki kojarzą się zazwyczaj ze słodkim twarogowym nadzieniem i owocowymi dodatkami. Jednak ciasto naleśnikowe idealnie współgra także z warzywami. Proponujemy więc przepis na naleśniki z cukinią i serem, które przełamią nudę w Waszej kuchni. Używając różnych sezonowych warzyw i wielu rodzajów serów, możecie w dowolny sposób modyfikować przepis na naleśniki z cukinią i twarogiem. Wybierzcie swoją ulubioną wersję naleśników z cukinią!
Dla kogo?
Naleśniki nadziewane cukinią to doskonała propozycja dla wszystkich, którzy kochają delikatne ciasto naleśnikowe. Jego smak przełamuje słony farsz serowo-warzywny, który możecie dowolnie modyfikować. Jeśli lubicie niebanalne połączenia, to naleśniki z cukinią i serem na pewno przypadną Wam do gustu.
Na jaką okazję?
Naleśniki z cukinią i twarogiem to świetny pomysł na lunch do pracy. Kolorowe i pomysłowe danie na pewno umili wspólny posiłek, a aromatyczny sos pomidorowy i pyszny farsz do naleśników z cukinią zachęcą innych do wypróbowania tego przepisu. Naleśniki z cukinią będą także doskonałym daniem na wykwintną kolację.
Czy wiesz, że?
Crespelle to włoska nazwa naleśników zapożyczona od francuskiej nazwy Crepes, która także oznacza naleśniki. Naleśniki włoskie zazwyczaj podawane są w wersji wytrawnej, zapieczonej w sosie pomidorowym lub beszamelowym. Toskańskie Crespelle są zazwyczaj wypełnione szpinakiem i wyrazistą w smaku ricottą.
Dla urozmaicenia:
Jeśli naleśniki z cukinią znalazły już miejsce na Waszym stole, cukinię możecie zastąpić innymi zielonymi warzywami, np. szparagami lub szpinakiem. Aby wzbogacić przepis na naleśniki z cukinią, użyjcie także innych rodzajów sera, np. brie lub ricotty.



































