Naleśniki z cukinią i serem

zapiekane crespelle

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

60

816 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

995 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1482 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 mililitrów

2 sztuki

150 gramów

400 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

50 gramów

100 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj naleśniki, w tym celu wymieszaj mąkę z jajkiem i mlekiem, dodaj łyżkę lub dwie oleju – gotowe ciasto powinno być gładkie, o konsystencji śmietany. W razie potrzeby dodaj więcej mleka lub mąki.

Krok 2

Na rozgrzanej, natłuszczonej patelni wylewaj ciasto naleśnikowe, jednocześnie rozprowadzając je po powierzchni patelni.

Krok 3

Naleśniki smaż po kilkanaście sekund z każdej strony - tak, aby były złociste.

Krok 4

Przygotuj sos pomidorowy, w tym celu pokrojone pomidory z puszki pomieszaj z Fixem Knorra i zagotuj.

Krok 5

Gorgonzolę zetrzyj na tarce. Cukinię pokrój w drobną kostkę, przesmaż ją na patelni, na rozgrzanym oleju, dodaj rozdrobnioną gorgonzolę i chudy twaróg. Dokładnie wymieszaj. Powstały farsz nałóż na naleśniki. Najpierw zwiń brzegi do środka, a następnie zroluj naleśniki.

Krok 6

Gotowe roladki obsmaż na patelni i podawaj z sosem pomidorowym, oprószonym porwaną bazylią.

przepisy.pl

Dobra rada:

Dobrym pomysłem jest usmażenie dużej ilości naleśników i zamrożenia ich - w ten sposób możesz przygotować naleśniki ze szpinakiem lub innymi warzywami.

Upewnij się, że ser, którego używasz, zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.

1

Opinie o przepisie

  • Ola Lieder

    Ola Lieder, 18.07.2018

    przepis super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naleśniki z cukinią i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naleśniki z cukinią i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naleśniki z cukinią i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naleśniki z cukinią i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naleśniki z cukinią i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naleśniki z cukinią i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naleśniki z cukinią i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Naleśniki z cukinią i seremNaleśniki z cukinią i serem

Crespelle to włoska wersja naleśników. Rzadko przyrządza się je na słodko, często za to nadziewa wytrawnym farszem i zapieka w sosie. W wielu regionach popularnym dodatkiem jest szpinak. Równie dobrze pasować będą również inne warzywa, np. cukinia lub szparagi. Przyrządzenie dania zacznij od usmażenia naleśników. Wyjdą delikatne i puszyste, jeśli dodasz do ciasta odrobinę gazowanej wody mineralnej. Smaż je na dobrze rozgrzanej patelni, najlepiej takiej z grubym dnem. Przełożone nadzieniem z tego przepisu naleśniki pokrój na małe roladki i podgrzej w gęstym sosie pomidorowym. Dobrym pomysłem jest także ich zapieczenie. Gotowe serwuj jako przystawkę lub danie główne na wegetariańskim obiedzie. Przed podaniem udekoruj je świeżymi listkami ziół, np. bazylii lub oregano. Ich smak dodatkowo urozmaicisz, posypując wierzch drobno posiekanym szczypiorkiem. Crespelle serwuj na ciepło, np. z dodatkiem warzyw ugotowanych na parze albo surówką z białej kapusty. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.