Sakiewki z warzywami - naleśnikowe: z pieczarkami | Przepisy.pl pixel

Sakiewki z warzywami curry

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

58

heart
731 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

664 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

877 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

2 sztuki

1.5 szklanki

0.2 szklanki

30 mililitrów

1 szczypta

2 łyżeczki

1 sztuka

nadzienie:

4 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

100 gramów

0.5 łyżki

1 pęczek

0.5 pęczka

1 szczypta

1 szczypta

20 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj w mundurkach, wystudź, obierz, a następnie pokrój w kostkę 0,5x0,5 centymetra.

Sakiewki  z warzywami curry - Krok 1

Krok 2

Przygotuj ciasto na naleśniki: mleko, jajka, mąkę, wodę, olej oraz curry połącz razem i mieszaj do momentu powstania jednolitego, gładkiego ciasta. Następnie smaż naleśniki.

Sakiewki  z warzywami curry - Krok 2

Krok 3

Cebulę pokrój w kostkę, pieczarki w ósemki. Na rozgrzanej oliwie przesmaż pieczarki i cebulę, następnie dodaj marchewkę z groszkiem, pokrojone ziemniaki, oprósz curry i dodaj kumin.

Sakiewki  z warzywami curry - Krok 3

Krok 4

Rozkruszoną mini kostką Knorr dopraw farsz, a jeśli zajdzie taka potrzeba – solą i pieprzem. Na końcu dodaj pokrojoną kolendrę i wymieszaj.

Sakiewki  z warzywami curry - Krok 4

Krok 5

Na środek każdego z naleśników nałóż łyżkę farszu, a następnie uformuj sakiewkę i zwiąż sparzonym we wrzącej wodzie szczypiorem. Podawaj na ciepło z mieszaną sałatą z sosem czosnkowym przygotowanym na bazie jogurtu naturalnego.

Sakiewki  z warzywami curry - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sakiewki  z warzywami curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sakiewki  z warzywami curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sakiewki  z warzywami curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sakiewki  z warzywami curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sakiewki  z warzywami curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sakiewki  z warzywami curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sakiewki  z warzywami curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sakiewki  z warzywami curry - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sakiewki  z warzywami currySakiewki z warzywami curry

Czy naleśnik zawsze musi być okrągły? Nie! I my to udowadniamy, zapraszając na sakiewki z warzywami curry. Danie proste, oryginalne i egzotyczne. Zaskoczy cię bogactwem smaku i pokaże, że kuchnia wegetariańska nie musi być nudna. Sakiewki z pewnością przypadną do gustu również mięsożercom, którzy od czasu do czasu szukają urozmaicenia diety. Sakiewki warzywne mogą być także ciekawym dodatkiem do innych potraw. Świetnie łączą się z mięsem, zastępując tradycyjną sałatkę lub duszone jarzyny.

Dla kogo?

Dla każdego, kto lubi nowoczesność w kuchni. Danie jest idealne nie tylko dla wegetarian, posmakuje również miłośnikom potraw mięsnych.

Na jaką okazję?

Sakiewki z warzywami curry możecie zaserwować na obiad, jako przekąskę lub oryginalny element menu imprezowego.

Czy wiesz, że?

Naleśniki mają wiele odmian. W Stanach Zjednoczonych króluje American pancake, który wzbogacany jest proszkiem do pieczenia, drożdżami lub sodą. Amerykańska wersja naleśnika jest więc grubsza, pulchna i miękka.

Dla urozmaicenia:

Sakiewki z warzywami curry doskonale smakują z sosem czosnkowym, który przygotujesz na bazie jogurtu naturalnego.