
Składniki
3 szklanki
2 szklanki
1 sztuka
2 szklanki
1 szklanka
1 opakowanie
1 opakowanie
1 łyżeczka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z wody, mleka, jajka, mąki i sody ubij ciasto naleśnikowe i smaż naleśniki.
Krok 2
Śmietanę ubij na sztywno.
Krok 3
Osobno miksuj blenderem 2 szklanki jagód z cukrem waniliowym i zwykłym cukrem.
Krok 4
Na naleśniki nałóż śmietanę i posypuj jagodami w całości, zwiń w połowę i polej sosem jagodowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Pełna składników odżywczych i chrupiąca – taka powinna być idealna fasolka szparagowa. Kluczowy okazuje się proces gotowania. Sprawdź nasze porady i ciesz się fasolką w jej najsmaczniejszym wydaniu.
Czytaj więcejSoczysty, orzeźwiający, idealny na lato – taki właśnie jest arbuz! Czy wiesz, jak pokroić arbuza, by nie zrobić zbędnego bałaganu w kuchni? Jest na to, co najmniej kilka sprytnych sposobów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Naleśniki z jagodami
Naleśniki z jagodami to idealne uzupełnienie codziennego menu zarówno obiadowego, jak i deserowego. Są uniwersalnym daniem, które sprawdzi się zawsze! Jeśli poszukujecie odmiany dla naleśników dotychczas serwowanych, warto wypróbować nadzienie jagodowe i bitą śmietanę. To gwarancja delikatnego, owocowego smaku, który przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi naleśników. Nasz przepis nie wymaga wielogodzinnego gotowania. Wystarczy kilkanaście minut, aby pyszne danie trafiło na wasz stół. Smacznego!
Dla kogo?
Naleśniki z jagodami i śmietaną to idealna propozycja dla każdego, niezależnie od wielu czy preferencji kulinarnych. Danie zachwyci również zwolenników kuchni roślinnej.
Na jaką okazję?
Naleśniki z bitą śmietaną i jagodami zaserwujcie na obiad, kolację lub jako słodką przekąskę w ciągu dnia.
Czy wiesz, że?
Śmietana, aby ją ubić, musi zawierać co najmniej 30% tłuszczu. Historycy wskazują, iż znana była na dworze Ludwika XIV, jednak według innych źródeł, dodatek ten wykorzystywano już znacznie wcześniej.
Dla urozmaicenia:
Naleśniki z jagodami i bitą śmietaną możesz udekorować świeżymi liśćmi mięty. Będzie aromatycznie i smacznie! Jeśli nie masz świeżych jagód, wykorzystaj owoce mrożone.