Naleśniki z jagodami i śmietaną: przepis z farszem | Przepisy.pl pixel

Naleśniki z jagodami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

27 osób wydrukowało

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 szklanki

2 szklanki

1 sztuka

2 szklanki

1 szklanka

1 opakowanie

1 opakowanie

1 łyżeczka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z wody, mleka, jajka, mąki i sody ubij ciasto naleśnikowe i smaż naleśniki.

Krok 2

Śmietanę ubij na sztywno.

Krok 3

Osobno miksuj blenderem 2 szklanki jagód z cukrem waniliowym i zwykłym cukrem.

Krok 4

Na naleśniki nałóż śmietanę i posypuj jagodami w całości, zwiń w połowę i polej sosem jagodowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naleśniki z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naleśniki z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naleśniki z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naleśniki z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naleśniki z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naleśniki z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naleśniki z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Naleśniki z jagodami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
7 osób ogląda przepis:
Szakszuka
czas przygotowania
25 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Naleśniki z jagodamiNaleśniki z jagodami

Naleśniki z jagodami to idealne uzupełnienie codziennego menu zarówno obiadowego, jak i deserowego. Są uniwersalnym daniem, które sprawdzi się zawsze! Jeśli poszukujecie odmiany dla naleśników dotychczas serwowanych, warto wypróbować nadzienie jagodowe i bitą śmietanę. To gwarancja delikatnego, owocowego smaku, który przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi naleśników. Nasz przepis nie wymaga wielogodzinnego gotowania. Wystarczy kilkanaście minut, aby pyszne danie trafiło na wasz stół. Smacznego!

Dla kogo?

Naleśniki z jagodami i śmietaną to idealna propozycja dla każdego, niezależnie od wielu czy preferencji kulinarnych. Danie zachwyci również zwolenników kuchni roślinnej.

Na jaką okazję?

Naleśniki z bitą śmietaną i jagodami zaserwujcie na obiad, kolację lub jako słodką przekąskę w ciągu dnia.

Czy wiesz, że?

Śmietana, aby ją ubić, musi zawierać co najmniej 30% tłuszczu. Historycy wskazują, iż znana była na dworze Ludwika XIV, jednak według innych źródeł, dodatek ten wykorzystywano już znacznie wcześniej.

Dla urozmaicenia:

Naleśniki z jagodami i bitą śmietaną możesz udekorować świeżymi liśćmi mięty. Będzie aromatycznie i smacznie! Jeśli nie masz świeżych jagód, wykorzystaj owoce mrożone.