
Składniki
3 szklanki
2 szklanki
1 sztuka
2 szklanki
1 szklanka
1 opakowanie
1 opakowanie
1 łyżeczka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z wody, mleka, jajka, mąki i sody ubij ciasto naleśnikowe i smaż naleśniki.
Krok 2
Śmietanę ubij na sztywno.
Krok 3
Osobno miksuj blenderem 2 szklanki jagód z cukrem waniliowym i zwykłym cukrem.
Krok 4
Na naleśniki nałóż śmietanę i posypuj jagodami w całości, zwiń w połowę i polej sosem jagodowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Naleśniki z jagodami
Naleśniki z jagodami to idealne uzupełnienie codziennego menu zarówno obiadowego, jak i deserowego. Są uniwersalnym daniem, które sprawdzi się zawsze! Jeśli poszukujecie odmiany dla naleśników dotychczas serwowanych, warto wypróbować nadzienie jagodowe i bitą śmietanę. To gwarancja delikatnego, owocowego smaku, który przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi naleśników. Nasz przepis nie wymaga wielogodzinnego gotowania. Wystarczy kilkanaście minut, aby pyszne danie trafiło na wasz stół. Smacznego!
Dla kogo?
Naleśniki z jagodami i śmietaną to idealna propozycja dla każdego, niezależnie od wielu czy preferencji kulinarnych. Danie zachwyci również zwolenników kuchni roślinnej.
Na jaką okazję?
Naleśniki z bitą śmietaną i jagodami zaserwujcie na obiad, kolację lub jako słodką przekąskę w ciągu dnia.
Czy wiesz, że?
Śmietana, aby ją ubić, musi zawierać co najmniej 30% tłuszczu. Historycy wskazują, iż znana była na dworze Ludwika XIV, jednak według innych źródeł, dodatek ten wykorzystywano już znacznie wcześniej.
Dla urozmaicenia:
Naleśniki z jagodami i bitą śmietaną możesz udekorować świeżymi liśćmi mięty. Będzie aromatycznie i smacznie! Jeśli nie masz świeżych jagód, wykorzystaj owoce mrożone.