Napoleonka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Napoleonka

Autor: Anna Molska

ratingratingratingratingrating

2

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

46 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 szklanki

375 gramów

0.25 szklanki

3 szklanki

1 szklanka

1 szklanka

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy posiekane masło oraz żółtka. Zagniatamy gładkie ciasto (ciasto jest dość elastyczne). Formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części.

Napoleonka - Krok 1

Krok 2

Formę o wymiarach 25×36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Spód wyklejamy ciastem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º, pieczemy ok 15 minut (na złoty kolor). Tak samo pieczemy 2 pozostałe części ciasta

Napoleonka - Krok 2

Krok 3

2 szklanki mleka zagotowujemy z dodatkiem cukru. W pozostałym mleku rozprowadzamy dokładnie mąkę i żółtka. Mieszankę wlewamy na gotujące mleko. Mieszając gotujemy do uzyskania gęstego budyniu. Gorącym przekładamy blaty ciasta. Odstawiamy najlepiej na całą noc w chłodne miejsce. Wierzch gotowego ciasta posypujemy cukrem pudrem.

Napoleonka - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Napoleonka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Napoleonka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Napoleonka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Napoleonka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Napoleonka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Napoleonka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Napoleonka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Napoleonka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej