Składniki
500 gramów
120 gramów
100 gramów
1 łyżka
36 sztuk
9 sztuk
350 gramów
polewa czekoladowa:
100 gramów
80 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na folii spożywczej układamy 18 herbatników, jeden obok drugiego w trzech rzędach. Smarujemy je dżemem pomarańczowym.
Krok 2
Przykładamy drugą warstwą herbatników.
Krok 3
Masło ucieramy z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy twaróg i miksujemy.
Krok 4
Powstałą masą smarujemy drugą warstwę herbatników.
Krok 5
Przez środek układamy truskawki. Ciasto składamy w trójkąt, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 h.
Krok 6
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy jest płynna polewamy nią ciasto i posypujemy kolorową posypką. Wkładamy do lodówki na min. 1 h.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chatka puchatka
Sympatyczna nazwa tego deseru może wskazywać na to, że idealnie pasuje do menu na kinderbale. Mimo to efektowne ciasto chatka Puchatka bez pieczenia jest uwielbiane przez małych i dużych łasuchów – limit wieku nie obowiązuje! Podstawą smakowitej masy jest twaróg sernikowy, lecz tym razem smakołyk polecamy wzbogacić dżemem pomarańczowym oraz świeżymi truskawkami.
Dla kogo?
Sernik niejedno ma imię. Może być pieczony, może być podawany na zimno, przygotowywany w dużej brytfannie lub w wersji mini w papilotkach albo kokilkach. Szukasz pomysłu na kolejne wcielenie twarogowego deseru? Spróbuj wykonać przepis na chatkę Puchatka z owocowymi dodatkami.
Na jaką okazję?
Wakacyjny podwieczorek na tarasie, przyjęcie imieninowe w gronie rodziny czy deser po niedzielnym obiedzie… Chatka Puchatka pięknie wygląda na stole niezależnie od okoliczności.
Czy wiesz, że?
Pracę w kuchni zaplanuj tak, by ciasto chatka Puchatka przed degustacją mogło spędzić w lodówce co najmniej godzinę. Dobrze jest przygotować je dzień wcześniej – wtedy zyskasz pewność, że herbatniki odpowiednio zmiękną.
Dla urozmaicenia:
Bardzo apetycznie wyglądają borówki amerykańskie dodane do masy twarogowej. Część owoców możesz wykorzystać również jako dekorację wierzchu ciasta chatka Puchatka.