Chatka puchatka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chatka puchatka

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
248 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

85 osób wydrukowało

Pobierz pdf

317 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

120 gramów

100 gramów

1 łyżka

36 sztuk

9 sztuk

350 gramów

polewa czekoladowa:

100 gramów

80 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na folii spożywczej układamy 18 herbatników, jeden obok drugiego w trzech rzędach. Smarujemy je dżemem pomarańczowym.

Chatka puchatka - Krok 1

Krok 2

Przykładamy drugą warstwą herbatników.

Chatka puchatka - Krok 2

Krok 3

Masło ucieramy z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy twaróg i miksujemy.

Chatka puchatka - Krok 3

Krok 4

Powstałą masą smarujemy drugą warstwę herbatników.

Chatka puchatka - Krok 4

Krok 5

Przez środek układamy truskawki. Ciasto składamy w trójkąt, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 h.

Chatka puchatka - Krok 5

Krok 6

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy jest płynna polewamy nią ciasto i posypujemy kolorową posypką. Wkładamy do lodówki na min. 1 h.

Chatka puchatka - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Mati

    Mati , 09.06.2023

    Ten przepis to dla mnie wybawienie. Jest prosty, szybki, bez pieczenia i zawsze się udaje. Truskawki czasem zastępuję malinami lub borówkami.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chatka puchatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chatka puchatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chatka puchatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chatka puchatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chatka puchatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chatka puchatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chatka puchatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chatka puchatka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chatka puchatkaChatka puchatka

Sympatyczna nazwa tego deseru może wskazywać na to, że idealnie pasuje do menu na kinderbale. Mimo to efektowne ciasto chatka Puchatka bez pieczenia jest uwielbiane przez małych i dużych łasuchów – limit wieku nie obowiązuje! Podstawą smakowitej masy jest twaróg sernikowy, lecz tym razem smakołyk polecamy wzbogacić dżemem pomarańczowym oraz świeżymi truskawkami.

Dla kogo?

Sernik niejedno ma imię. Może być pieczony, może być podawany na zimno, przygotowywany w dużej brytfannie lub w wersji mini w papilotkach albo kokilkach. Szukasz pomysłu na kolejne wcielenie twarogowego deseru? Spróbuj wykonać przepis na chatkę Puchatka z owocowymi dodatkami.

Na jaką okazję?

Wakacyjny podwieczorek na tarasie, przyjęcie imieninowe w gronie rodziny czy deser po niedzielnym obiedzie… Chatka Puchatka pięknie wygląda na stole niezależnie od okoliczności.

Czy wiesz, że?

Pracę w kuchni zaplanuj tak, by ciasto chatka Puchatka przed degustacją mogło spędzić w lodówce co najmniej godzinę. Dobrze jest przygotować je dzień wcześniej – wtedy zyskasz pewność, że herbatniki odpowiednio zmiękną.

Dla urozmaicenia:

Bardzo apetycznie wyglądają borówki amerykańskie dodane do masy twarogowej. Część owoców możesz wykorzystać również jako dekorację wierzchu ciasta chatka Puchatka.