◼ Ciasta na zimno | Przepisy.pl pixel

Przepisy na ciasta na zimno

8 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - ciasta na zimnociasta na zimno

Ciasta na zimno, które możesz przygotować bez użycia piekarnika to świetna propozycja nie tylko na lato. Są łatwe w przygotowaniu i wymagają mniej uwagi – wystarczy pozostawić je do stężenia w lodówce, a dodatkowo nie trzeba pilnować czasu ich pieczenia. Jednymi z najpopularniejszych ciast na zimno są serniki, jednak wśród naszych przepisów znajdziesz też wiele innych propozycji: ciasta w formie pianki, czekoladowy torcik, a także pyszny deser jaglany migdałowo-truskawkowy na spodzie wykonanym z kruchych ciasteczek, np. zbożowych albo herbatników. Ciekawy efekt uzyskasz, jeśli wymieszasz słodkie ciasteczka ze słonymi krakersami. Z kolei dla wielbicieli owoców znajdą się ciasta na zimno z truskawkami, malinami czy jagodami. Bez pieczenia przygotujesz też klasyczne ciasto warstwowe. Budyniowa stefanka przekładana herbatnikami i waniliowym kremem to ciasto, które będzie hitem podczas spotkań z bliskimi – możesz dodatkowo przyrządzić do niego polewę czekoladową albo ozdobić świeżymi owocami: porzeczkami, malinami i jagodami. Ciasta na zimno są tanie, proste, smaczne i powszechnie lubiane, więc z pewnością będą wyborną inspiracją na codzienny deser. Ciasta na zimno – przepisy, które proponujemy znakomicie sprawdzą się na różne okazje. Przekonaj się, że są pyszne!