Przepisy na ciasta na zimno
8 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej
ciasta na zimno
Ciasta na zimno, które możesz przygotować bez użycia piekarnika to świetna propozycja nie tylko na lato. Są łatwe w przygotowaniu i wymagają mniej uwagi – wystarczy pozostawić je do stężenia w lodówce, a dodatkowo nie trzeba pilnować czasu ich pieczenia. Jednymi z najpopularniejszych ciast na zimno są serniki, jednak wśród naszych przepisów znajdziesz też wiele innych propozycji: ciasta w formie pianki, czekoladowy torcik, a także pyszny deser jaglany migdałowo-truskawkowy na spodzie wykonanym z kruchych ciasteczek, np. zbożowych albo herbatników. Ciekawy efekt uzyskasz, jeśli wymieszasz słodkie ciasteczka ze słonymi krakersami. Z kolei dla wielbicieli owoców znajdą się ciasta na zimno z truskawkami, malinami czy jagodami. Bez pieczenia przygotujesz też klasyczne ciasto warstwowe. Budyniowa stefanka przekładana herbatnikami i waniliowym kremem to ciasto, które będzie hitem podczas spotkań z bliskimi – możesz dodatkowo przyrządzić do niego polewę czekoladową albo ozdobić świeżymi owocami: porzeczkami, malinami i jagodami. Ciasta na zimno są tanie, proste, smaczne i powszechnie lubiane, więc z pewnością będą wyborną inspiracją na codzienny deser. Ciasta na zimno – przepisy, które proponujemy znakomicie sprawdzą się na różne okazje. Przekonaj się, że są pyszne!