Tarta z kremem jaglanym i owocami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tarta z kremem jaglanym i owocami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
185 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

48 osób wydrukowało

Pobierz pdf

145 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

spód:

1 szklanka

2 szklanki

0.5 łyżeczki

1 szczypta

0.25 łyżeczki

krem jaglany:

0.5 szklanki

2.5 szklanki

50 gramów

1 sztuka

1 sztuka

do dekoracji:

150 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Morele zalać ciepłą wodą i zostawić do namoczenia (ok. 30 min). Migdały zblendować w melakserze, dodać odcedzone morele oraz przyprawy i jeszcze raz zblendować do otrzymania delikatnie klejącej się masy. Masę przełożyć do tortownicy.

Tarta z kremem jaglanym i owocami - Krok 1

Krok 2

Kaszę jaglaną zalać wrzątkiem, odcedzić i przepłukać pod zimną, bieżącą wodą. Następnie zalać napojem roślinnym, dodać ksylitol, ziarenka z laski wanilii i gotować na małym ogniu, pod przykryciem 20-30 minut, aż kasza się rozgotuje.

Tarta z kremem jaglanym i owocami - Krok 2

Krok 3

Otrzeć skórkę z pomarańczy i wycisnąć z jej połowy sok. Do gorącej kaszy dodać sok z pomarańczy i dokładnie zblendować. Następnie dodać skórkę otartą z pomarańczy, mieszamy i wylewamy na spód. Ciasto chłodzimy (najlepiej w lodówce).

Tarta z kremem jaglanym i owocami - Krok 3

Krok 4

Schłodzone ciasto dekorujemy owocami i zalewamy tężejącą galaretką. Odstawiamy do zastygnięcia galaretki.

Tarta z kremem jaglanym i owocami - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta z kremem jaglanym i owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta z kremem jaglanym i owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta z kremem jaglanym i owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta z kremem jaglanym i owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta z kremem jaglanym i owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta z kremem jaglanym i owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta z kremem jaglanym i owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta z kremem jaglanym i owocami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta z kremem jaglanym i owocamiTarta z kremem jaglanym i owocami

Kruche ciasto, którego podstawą są migdały, perfekcyjnie współgra z delikatnym, jaglanym kremem. Tarta to niezwykle efektowny deser, którym śmiało możecie pochwalić się przed rodziną i znajomymi. Dzięki niej wykażą się wszyscy kulinarni artyści – w przypadku tego przysmaku stawiamy nie tylko na doskonały smak, ale też zachwycający wygląd.

Dla kogo?

Tarta z kremem jaglanym i owocami jest w sam raz dla każdego łasucha, poszukującego niebanalnych słodkości. Przecież krem i apetyczna dekoracja ciasta nie muszą sprowadzać się wyłącznie do bitej śmietany.

Na jaką okazję?

Tarta jaglana z owocami to świetny sposób na zwieńczenie niedzielnego obiadu w gronie najbliższych. Wygląda na tyle efektownie, że może nawet zastąpić urodzinowy tort.

Czy wiesz, że?

Migdały, które posłużą do przygotowania kruchego spodu, wbrew powszechnemu przekonaniu nie są orzechami, a pestkami owoców migdałowca pospolitego.

Dla urozmaicenia:

Nieduże bezy również pięknie wyglądają jako ozdoba tarty. Możecie przygotować je w wersji wegańskiej. Posłuży do tego woda z konserwowej lub gotowanej ciecierzycy.