
Składniki
spód:
1 szklanka
2 szklanki
0.5 łyżeczki
1 szczypta
0.25 łyżeczki
krem jaglany:
0.5 szklanki
2.5 szklanki
50 gramów
1 sztuka
1 sztuka
do dekoracji:
150 gramów
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Morele zalać ciepłą wodą i zostawić do namoczenia (ok. 30 min). Migdały zblendować w melakserze, dodać odcedzone morele oraz przyprawy i jeszcze raz zblendować do otrzymania delikatnie klejącej się masy. Masę przełożyć do tortownicy.

Krok 2
Kaszę jaglaną zalać wrzątkiem, odcedzić i przepłukać pod zimną, bieżącą wodą. Następnie zalać napojem roślinnym, dodać ksylitol, ziarenka z laski wanilii i gotować na małym ogniu, pod przykryciem 20-30 minut, aż kasza się rozgotuje.

Krok 3
Otrzeć skórkę z pomarańczy i wycisnąć z jej połowy sok. Do gorącej kaszy dodać sok z pomarańczy i dokładnie zblendować. Następnie dodać skórkę otartą z pomarańczy, mieszamy i wylewamy na spód. Ciasto chłodzimy (najlepiej w lodówce).

Krok 4
Schłodzone ciasto dekorujemy owocami i zalewamy tężejącą galaretką. Odstawiamy do zastygnięcia galaretki.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tarta z kremem jaglanym i owocami
Kruche ciasto, którego podstawą są migdały, perfekcyjnie współgra z delikatnym, jaglanym kremem. Tarta to niezwykle efektowny deser, którym śmiało możecie pochwalić się przed rodziną i znajomymi. Dzięki niej wykażą się wszyscy kulinarni artyści – w przypadku tego przysmaku stawiamy nie tylko na doskonały smak, ale też zachwycający wygląd.
Dla kogo?
Tarta z kremem jaglanym i owocami jest w sam raz dla każdego łasucha, poszukującego niebanalnych słodkości. Przecież krem i apetyczna dekoracja ciasta nie muszą sprowadzać się wyłącznie do bitej śmietany.
Na jaką okazję?
Tarta jaglana z owocami to świetny sposób na zwieńczenie niedzielnego obiadu w gronie najbliższych. Wygląda na tyle efektownie, że może nawet zastąpić urodzinowy tort.
Czy wiesz, że?
Migdały, które posłużą do przygotowania kruchego spodu, wbrew powszechnemu przekonaniu nie są orzechami, a pestkami owoców migdałowca pospolitego.
Dla urozmaicenia:
Nieduże bezy również pięknie wyglądają jako ozdoba tarty. Możecie przygotować je w wersji wegańskiej. Posłuży do tego woda z konserwowej lub gotowanej ciecierzycy.






























