
Składniki
spód:
1 szklanka
2 szklanki
0.5 łyżeczki
1 szczypta
0.25 łyżeczki
krem jaglany:
0.5 szklanki
2.5 szklanki
50 gramów
1 sztuka
1 sztuka
do dekoracji:
150 gramów
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Morele zalać ciepłą wodą i zostawić do namoczenia (ok. 30 min). Migdały zblendować w melakserze, dodać odcedzone morele oraz przyprawy i jeszcze raz zblendować do otrzymania delikatnie klejącej się masy. Masę przełożyć do tortownicy.

Krok 2
Kaszę jaglaną zalać wrzątkiem, odcedzić i przepłukać pod zimną, bieżącą wodą. Następnie zalać napojem roślinnym, dodać ksylitol, ziarenka z laski wanilii i gotować na małym ogniu, pod przykryciem 20-30 minut, aż kasza się rozgotuje.

Krok 3
Otrzeć skórkę z pomarańczy i wycisnąć z jej połowy sok. Do gorącej kaszy dodać sok z pomarańczy i dokładnie zblendować. Następnie dodać skórkę otartą z pomarańczy, mieszamy i wylewamy na spód. Ciasto chłodzimy (najlepiej w lodówce).

Krok 4
Schłodzone ciasto dekorujemy owocami i zalewamy tężejącą galaretką. Odstawiamy do zastygnięcia galaretki.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tarta z kremem jaglanym i owocami
Kruche ciasto, którego podstawą są migdały, perfekcyjnie współgra z delikatnym, jaglanym kremem. Tarta to niezwykle efektowny deser, którym śmiało możecie pochwalić się przed rodziną i znajomymi. Dzięki niej wykażą się wszyscy kulinarni artyści – w przypadku tego przysmaku stawiamy nie tylko na doskonały smak, ale też zachwycający wygląd.
Dla kogo?
Tarta z kremem jaglanym i owocami jest w sam raz dla każdego łasucha, poszukującego niebanalnych słodkości. Przecież krem i apetyczna dekoracja ciasta nie muszą sprowadzać się wyłącznie do bitej śmietany.
Na jaką okazję?
Tarta jaglana z owocami to świetny sposób na zwieńczenie niedzielnego obiadu w gronie najbliższych. Wygląda na tyle efektownie, że może nawet zastąpić urodzinowy tort.
Czy wiesz, że?
Migdały, które posłużą do przygotowania kruchego spodu, wbrew powszechnemu przekonaniu nie są orzechami, a pestkami owoców migdałowca pospolitego.
Dla urozmaicenia:
Nieduże bezy również pięknie wyglądają jako ozdoba tarty. Możecie przygotować je w wersji wegańskiej. Posłuży do tego woda z konserwowej lub gotowanej ciecierzycy.