Ciasto marchewkowe z nutą curry przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto marchewkowe z nutą curry

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

45 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

140 gramów

180 gramów

110 gramów

30 gramów

2 łyżki

50 gramów

1 łyżeczka

200 gramów

15 mililitrów

1 łyżka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piec do 180C. Zetrzyj marchew i jabłko. W misce wymieszaj mleczko kokosowe, olej, cukier, cynamon i curry Knorr, ocet oraz sodę.

Krok 2

Dodaj mąkę oraz płatki owsiane. Wymieszaj. Dodaj marchew oraz jabłko i ponownie wymieszaj bardzo dokładnie.

Krok 3

Okrągłą formę do pieczenia wysmaruj nie wielką ilością oleju i wysyp mąką. Do tak przygotowanej foremki włóż ciasto. Piecz przez ok 25 minut.

Krok 4

Za pomocą wykałaczki sprawdź czy ciasto jest odpowiednio wypieczone. Podawaj za zimno udekorowane kawałkami świeżego jabłka i miętą.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do ciasta możesz dodać pastę orzechową.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto marchewkowe z nutą curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto marchewkowe z nutą curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto marchewkowe z nutą curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto marchewkowe z nutą curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto marchewkowe z nutą curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto marchewkowe z nutą curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto marchewkowe z nutą curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto marchewkowe z nutą curry  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto marchewkowe z nutą curry Ciasto marchewkowe z nutą curry

Nie od dziś wiadomo, że marchew świetnie pasuje do deserów. Ciasto marchewkowe to prawdopodobnie jedno z najbardziej znanych połączeń warzyw i słodkich wypieków. Dlatego dziś proponujemy nowe spojrzenie na popularny deser. Urozmaicimy go orientalnie pachnącym curry.

Dla kogo? Lubicie domowe słodkości, ale nie przepadacie za pracochłonnym wyrabianiem lub ucieraniem ciasta? Przepis na ciasto marchewkowe z curry jest dla Was stworzony. Najtrudniejszą do wykonania rzeczą będzie oczekiwanie na wyjęcie przysmaku z piekarnika.

Na jaką okazję? Popołudniowa herbata smakuje jeszcze lepiej w towarzystwie ciasta marchewkowego. Podzielcie się smakołykiem ze znajomymi, zapraszając ich na spontaniczne spotkanie przy stole.

Czy wiesz, że? Mąkę gryczaną obecną w przepisie można wykorzystać do samodzielnego zrobienia makaronu i pieczywa.

Dla urozmaicenia: Skład ciasta marchewkowego wzbogaćcie orzechami włoskimi, suszonymi morelami oraz płatkami migdałowymi.