Składniki
400 gramów
230 mililitrów
80 gramów
4 sztuki
200 gramów
150 gramów
0.75 szklanki
300 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 łyżeczki
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
1 szczypta
krem:
450 gramów
100 gramów
200 gramów
1 sztuka
1 szczypta
popcorn z karmelem:
40 gramów
1 łyżka
1 łyżeczka
1 szczypta
karmel:
100 gramów
25 gramów
15 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Następnie dodajemy cynamon, gałkę, imbir, goździki oraz sól. Całość mieszamy. Do osobnej miski dodajemy starta na tarce o cienkich oczkach marchewkę. Wlewamy olej, mus jabłkowy, wbijamy jajka. Dodajemy cukier biały i brązowy oraz posiekane orzechy włoskie.
Krok 2
Suche składniki przesypujemy do mokrych i dokładnie mieszamy. Powstałe ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160 C ok. 1 h 30 min do suchego patyczka. Pozostawiamy do wystudzenia.
Krok 3
Masło wraz z olejem umieszczamy w garnku o grubym dnie. Gdy masło będzie płynne wsypujemy kukurydzę. Garnek przykrywamy przykrywką i prażymy ziarna, tak długo, aż wszystkie się otworzą. Następnie ściągamy z gazu, otwieramy pokrywkę i solimy do smaku . Do garnuszka wsypujemy cukier i podgrzewamy, aż się rozpuści i zbrązowieje. Cały czas mieszamy. Pod koniec wlewamy śmietankę oraz dodajemy masło. Energicznie mieszamy, aż powstanie gesty karmel. Popcorn układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i polewamy go połową porcji karmelu. Dokładnie mieszamy. Pieczemy go ok. 10-12 min w piekarniku nagrzanym do 180 C. Po wyciagnięciu studzimy.
Krok 4
Miękkie masło miksujemy z cukrem, aż powstanie puszysty krem. Dodajemy serek mascarpone oraz 2 łyżki soku z cytryny. Całość miksujemy i wkładamy do lodówki, aby masa stężała.
Krok 5
Ciasto kroimy na 3 równe blaty. Każdy z nich smarujemy porcją kremu. Jeżeli starczy to smarujemy również boki. Ciasto wkładamy do lodówki na min. 1 h.
Krok 6
Następnie polewamy ciasto pozostałym karmelem i posypujemy uprzednio przygotowanym popcornem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tort marchewkowy z popcornem
Zastosowanie warzyw podczas pracy nad deserami jest kulinarnymtrikiem, który staje się coraz bardziej popularny. Można znaleźć wiele przepisów na brownie z burakiem czy ciasto z cukinią. Słodka z natury marchew również daje szerokie pole manewru w tej dziedzinie. Przekonaj się, że warzywo nadaje się nie tylko do zrobienia surówki. Marchewkowy tort naprawdę robi wrażenie!
Dla kogo?
Przygotowanie ciasta, kremu na bazie mascarpone oraz karmelu z popcornem – każdy etap w tej recepturze jest tak samo ważny. Przepis polecamy bardziej doświadczonym kucharzom, którzy mieli już do czynienia z domowymi wypiekami.
Na jaką okazję?
Tort marchewkowy z popcornem będzie kulinarną gwiazdą każdego przyjęcia urodzinowego. Niezależnie od tego, ile świeczek przyjdzie zdmuchnąć, zabawa z tak efektownym rarytasem będzie przednia.
Czy wiesz, że?
Szukasz kolejnej okazji do świętowania? W swoim imprezowym kalendarzu wyraźnie zaznacz 19 stycznia, czyli Międzynarodowy Dzień Popcornu.
Dla urozmaicenia:
Smak ciasta marchewkowego wzbogacisz dodatkiem skórki uzyskanej z jednej pomarańczy.