
Składniki
składniki na biszkopt:
340 gramów
170 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
400 mililitrów
130 mililitrów
1 opakowanie
krem:
2 opakowania
250 gramów
0.5 litra
40 gramów
1 łyżeczka
300 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do dużej miski przesiej mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Dodaj biały cukier, cukier wanilinowy i dokładanie wymieszaj.

Krok 2
W osobnym naczyniu połącz napój sojowy z octem oraz olejem, następnie stopniowo dodawaj wcześniej wymieszane suche produkty. Całość wymieszaj do połączenia się składników.

Krok 3
Przygotowane ciasto przełóż do wyłożonej pergaminem formy i piecz w piekarniku przez 45 min w 170 st. C.

Krok 4
Przygotuj krem. Budyń przygotuj wedle zaleceń na opakowaniu używając napoju sojowego. Margarynę utrzyj z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodawaj wystudzony budyń, na końcu dodaj cynamon. Zmiksuj razem.

Krok 5
Biszkopt podziel na trzy części. Każdą z warstw posmaruj kremem i przełóż pokrojonymi truskawkami.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tort wegański
Miłe towarzystwo, serdeczne życzenia, prezenty, balony i kolorowe girlandy – do zorganizowania udanego przyjęcia urodzinowego potrzebny jest już tylko tort. Wcale nie trzeba zamawiać go z wyprzedzeniem w cukierni. Zrobiony własnymi siłami zdecydowanie bardziej wzruszy jubilata. Tym bardziej, jeśli menu na przyjęcie powinno zawierać roślinne przysmaki – prosty tort wegański z pewnością przypadnie do gustu wszystkim gościom.
Dla kogo? Przepis na tort wegański to bardzo efektowny i pyszny sposób na to, by udowodnić wszystkim niedowiarkom, że dieta wegańska nie jest nudna i usłana wyłącznie wyrzeczeniami.
Na jaką okazję? Wspomnieliśmy już o imprezie urodzinowej – tort wegański stanie się najjaśniejszym punktem jadłospisu. Ciasto podawać można także podczas innych uroczystości, np. świątecznego spotkania z bliskimi lub sylwestrowego balu.
Czy wiesz, że? Pozwól biszkoptowi na tort wegański powoli ostygnąć w piekarniku. Pokrój go na części, dopiero gdy będzie całkiem chłodny.
Dla urozmaicenia: Do dekoracji tortu wegańskiego użyj nie tylko truskawek, ale też borówek i bardzo elegancko prezentujących się fig.