
Składniki
składniki na biszkopt:
340 gramów
170 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
400 mililitrów
130 mililitrów
1 opakowanie
krem:
2 opakowania
250 gramów
0.5 litra
40 gramów
1 łyżeczka
300 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do dużej miski przesiej mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Dodaj biały cukier, cukier wanilinowy i dokładanie wymieszaj.

Krok 2
W osobnym naczyniu połącz napój sojowy z octem oraz olejem, następnie stopniowo dodawaj wcześniej wymieszane suche produkty. Całość wymieszaj do połączenia się składników.

Krok 3
Przygotowane ciasto przełóż do wyłożonej pergaminem formy i piecz w piekarniku przez 45 min w 170 st. C.

Krok 4
Przygotuj krem. Budyń przygotuj wedle zaleceń na opakowaniu używając napoju sojowego. Margarynę utrzyj z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodawaj wystudzony budyń, na końcu dodaj cynamon. Zmiksuj razem.

Krok 5
Biszkopt podziel na trzy części. Każdą z warstw posmaruj kremem i przełóż pokrojonymi truskawkami.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tort wegański
Miłe towarzystwo, serdeczne życzenia, prezenty, balony i kolorowe girlandy – do zorganizowania udanego przyjęcia urodzinowego potrzebny jest już tylko tort. Wcale nie trzeba zamawiać go z wyprzedzeniem w cukierni. Zrobiony własnymi siłami zdecydowanie bardziej wzruszy jubilata. Tym bardziej, jeśli menu na przyjęcie powinno zawierać roślinne przysmaki – prosty tort wegański z pewnością przypadnie do gustu wszystkim gościom.
Dla kogo? Przepis na tort wegański to bardzo efektowny i pyszny sposób na to, by udowodnić wszystkim niedowiarkom, że dieta wegańska nie jest nudna i usłana wyłącznie wyrzeczeniami.
Na jaką okazję? Wspomnieliśmy już o imprezie urodzinowej – tort wegański stanie się najjaśniejszym punktem jadłospisu. Ciasto podawać można także podczas innych uroczystości, np. świątecznego spotkania z bliskimi lub sylwestrowego balu.
Czy wiesz, że? Pozwól biszkoptowi na tort wegański powoli ostygnąć w piekarniku. Pokrój go na części, dopiero gdy będzie całkiem chłodny.
Dla urozmaicenia: Do dekoracji tortu wegańskiego użyj nie tylko truskawek, ale też borówek i bardzo elegancko prezentujących się fig.































