Tort wegański przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tort wegański

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

13 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

35 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

składniki na biszkopt:

340 gramów

170 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

400 mililitrów

130 mililitrów

1 opakowanie

krem:

2 opakowania

250 gramów

0.5 litra

40 gramów

1 łyżeczka

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do dużej miski przesiej mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Dodaj biały cukier, cukier wanilinowy i dokładanie wymieszaj.

Tort wegański - Krok 1

Krok 2

W osobnym naczyniu połącz napój sojowy z octem oraz olejem, następnie stopniowo dodawaj wcześniej wymieszane suche produkty. Całość wymieszaj do połączenia się składników.

Tort wegański - Krok 2

Krok 3

Przygotowane ciasto przełóż do wyłożonej pergaminem formy i piecz w piekarniku przez 45 min w 170 st. C.

Tort wegański - Krok 3

Krok 4

Przygotuj krem. Budyń przygotuj wedle zaleceń na opakowaniu używając napoju sojowego. Margarynę utrzyj z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodawaj wystudzony budyń, na końcu dodaj cynamon. Zmiksuj razem.

Tort wegański - Krok 4

Krok 5

Biszkopt podziel na trzy części. Każdą z warstw posmaruj kremem i przełóż pokrojonymi truskawkami.

Tort wegański - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort wegański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort wegański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort wegański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort wegański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort wegański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort wegański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort wegański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tort wegański - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.

Czytaj więcej

Jest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tort wegańskiTort wegański

Miłe towarzystwo, serdeczne życzenia, prezenty, balony i kolorowe girlandy – do zorganizowania udanego przyjęcia urodzinowego potrzebny jest już tylko tort. Wcale nie trzeba zamawiać go z wyprzedzeniem w cukierni. Zrobiony własnymi siłami zdecydowanie bardziej wzruszy jubilata. Tym bardziej, jeśli menu na przyjęcie powinno zawierać roślinne przysmaki – prosty tort wegański z pewnością przypadnie do gustu wszystkim gościom.

Dla kogo? Przepis na tort wegański to bardzo efektowny i pyszny sposób na to, by udowodnić wszystkim niedowiarkom, że dieta wegańska nie jest nudna i usłana wyłącznie wyrzeczeniami.

Na jaką okazję? Wspomnieliśmy już o imprezie urodzinowej – tort wegański stanie się najjaśniejszym punktem jadłospisu. Ciasto podawać można także podczas innych uroczystości, np. świątecznego spotkania z bliskimi lub sylwestrowego balu.

Czy wiesz, że? Pozwól biszkoptowi na tort wegański powoli ostygnąć w piekarniku. Pokrój go na części, dopiero gdy będzie całkiem chłodny.

Dla urozmaicenia: Do dekoracji tortu wegańskiego użyj nie tylko truskawek, ale też borówek i bardzo elegancko prezentujących się fig.