Tofurnik (sernik z tofu) - bez glutenu, bez jajek, bez laktozy, wegański

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

101

231 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

749 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1347 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

spód:

200 gramów

30 gramów

0.5 łyżeczki

125 gramów

2 łyżki

1 łyżka

3 łyżki

masa:

600 gramów

200 mililitrów

1 szklanka

150 mililitrów

50 gramów

50 gramów

1 sztuka

wierzch:

3 sztuki

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Siemię lniane zalej ciepłą wodą. W misce wymieszaj mąkę, kakao, sodę, cukier puder, namoczone siemię i posiekaną Kasię. Wszystko razem wymieszaj mikserem.

Tofurnik (sernik z tofu) - bez glutenu, bez jajek, bez laktozy, wegański - Krok 1

Krok 2

Tortownicę o średnicy 21 cm wysmaruj Kasią i wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj. Dno i boki formy wylep przygotowanym ciastem i nakłuj widelcem.

Tofurnik (sernik z tofu) - bez glutenu, bez jajek, bez laktozy, wegański - Krok 2

Krok 3

Tofu odciśnij z nadmiaru wody i zblenduj razem z sokiem pomarańczowym. Cytrynę umyj, zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok.

Tofurnik (sernik z tofu) - bez glutenu, bez jajek, bez laktozy, wegański - Krok 3

Krok 4

W misce wymieszaj tofu, cukier puder, mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w mleku migdałowym, sok i skórkę z cytryny i wiórki kokosowe.

Tofurnik (sernik z tofu) - bez glutenu, bez jajek, bez laktozy, wegański - Krok 4

Krok 5

Gotową masę wyłóż na przygotowany spód w formie. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz najpierw 20 minut w 200 stopniach, a następnie 40 minut w 140 stopniach. Wystudź.

Tofurnik (sernik z tofu) - bez glutenu, bez jajek, bez laktozy, wegański - Krok 5

Krok 6

Owoce umyj. Kiwi obierz i pokrój razem z truskawkami w plasterki. Gotowy tofurnik udekoruj świeżymi owocami.

Tofurnik (sernik z tofu) - bez glutenu, bez jajek, bez laktozy, wegański - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Marzanna Piwek

    Marzanna Piwek, 01.11.2019

    Smak obłędny.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tofurnik (sernik z tofu) - bez glutenu, bez jajek, bez laktozy, wegański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tofurnik (sernik z tofu) - bez glutenu, bez jajek, bez laktozy, wegański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tofurnik (sernik z tofu) - bez glutenu, bez jajek, bez laktozy, wegański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tofurnik (sernik z tofu) - bez glutenu, bez jajek, bez laktozy, wegański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tofurnik (sernik z tofu) - bez glutenu, bez jajek, bez laktozy, wegański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tofurnik (sernik z tofu) - bez glutenu, bez jajek, bez laktozy, wegański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tofurnik (sernik z tofu) - bez glutenu, bez jajek, bez laktozy, wegański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tofurnik (sernik z tofu) - bez glutenu, bez jajek, bez laktozy, wegańskiTofurnik (sernik z tofu) - bez glutenu, bez jajek, bez laktozy, wegański

Coraz popularniejsze w naszych kuchniach tofu możemy wykorzystywać na wiele sposobów. Tym razem proponujemy tzw. tofurnik, czyli sernik z tofu zamiast sera. Ciekawi Cię ta propozycja? Będzie pysznie!

Dla kogo?

Dla wegan, którzy szukają dobrej alternatywy dla klasycznych wypieków. Również dla tych, którzy chcieliby przygotować coś nieoczywistego.

Na jaką okazję?

Spotkanie ze znajomymi, dawno niewidzianą koleżanką, odwiedziny u dziadków? Przyniesienie ciekawych słodkości zawsze będzie mile widziane.

Czy wiesz, że?

Tofu to sojowy produkt, otrzymywany w wyniku procesu koagulacji napoju sojowego. Występuje w wielu formach i smakach – spotkać możemy np. tofu wędzone lub o smaku papryki.

Dla urozmaicenia:

Do spodu ciasta użyć możesz nie tylko mąki jaglanej, ale np. mieszanki mąk bezglutenowych (kukurydzianej, ryżowej, gryczanej czy orkiszowej).