Tofurnik (sernik z tofu) - bez glutenu, bez jajek, bez laktozy, wegański
NOWY PRZEPIS
łatwe
1394 osoby zapisały
Składniki
spód:
120 gramów
100 gramów
50 gramów
1 łyżka
1 szczypta
masa:
400 gramów
1 sztuka
400 mililitrów
3 łyżeczki
120 gramów
0.5 opakowania
dekoracja:
150 gramów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Morele oraz daktyle namaczamy w ciepłej wodzie ok. 15 min. Migdały przesypujemy do miski. Wrzucamy odsączone morele oraz daktyle. Dodajemy olej kokosowy oraz sól. Całość blendujemy na gładką masę.
Krok 2
Tortownice wykładamy papierem do pieczenia. Spód wykładamy ciastem.
Krok 3
Do rondelka wlewamy gęstą część mleczka kokosowego. Dodajemy agar. Całość podgrzewamy, aż masa zacznie bulgotać.
Krok 4
Następnie dodajemy pokrojone na kawałki tofu. Wyciskamy sok z cytryny, dosypujemy zmielony na puder cukier trzcinowy oraz cukier waniliowy. Całość blendujemy na gładką masę.
Krok 5
Masę przelewamy na migdałowy spód.
Krok 6
Dekorujemy świeżymi malinami i borówkami. Wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tofurnik (sernik z tofu) - bez glutenu, bez jajek, bez laktozy, wegański
Ciasto bez glutenu, bez jajek, bez laktozy – czy wobec tego można w nim znaleźć cokolwiek? Jasna sprawa! Sekretem przepisu na wegański tofurnik jest wykorzystanie produktów, które być może rzadziej pojawiają się w kuchniach, ale z pewnością zasługują na uwagę. Przyjrzyjcie im się z bliska.
Dla kogo?
Po nasz tofurnik śmiało sięgną zwolennicy diet roślinnych lub osoby zmagające się z nietolerancją glutenu i laktozy. O dokładkę poproszą jednak również ci smakosze, którzy na co dzień nie wyłączają popularnych składników z diety – niebanalny sernik wegański smakuje każdemu.
Na jaką okazję?
Tofurnik bezglutenowy z powodzeniem można umieścić na świątecznym stole obok tradycyjnych serników i mazurków. Okaże się dla nich poważną konkurencją!
Czy wiesz, że?
Dieta wegańska wyklucza z jadłospisu wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego. Mowa nie tylko o oczywistym mięsie, ale również o nabiale, galaretkach z żelatyny czy miodzie.
Dla urozmaicenia:
Oprócz owoców, do ozdobienia tofurnika bez glutenu użyjcie płatków migdałowych.