Przepisy na Serniki pieczone
29 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (29) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
trudne
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Przez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.
Czytaj więcejJest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.
Czytaj więcej
Serniki pieczone
Na ile sposobów można upiec sernik? Chyba nikt nie zna odpowiedzi na to pytanie. Bywają serniki puszyste i delikatne, bywają też ciężkie i mocno zwarte, z twarogu i z serków homogenizowanych. Są takie, które piecze się tylko z sera, a także warianty czekoladowe, owocowe, na biszkoptach lub na herbatnikach. Czasem wystarczy oryginalna polewa, np. z solonego karmelu, żeby odmienić smak wypieku. Nawet te klasyczne i znane serniki mają wiele odmian. Na przykład sernik wiedeński, dobrze wyrośnięty, pieczony zazwyczaj w tortownicy. Ma przyjemny, pomarańczowy zapach i delikatnie słodki smak. Pasuje do niego polewa czekoladowa albo posypka z cukru pudru. Innym znanym sernikiem jest królewski, na kakaowym spodzie i z kakaową kruszonką. Jego masa jest mocniej zbita niż w wersji wiedeńskiej, ciasto jest dość ciężkie i wilgotne, ale to właśnie są jego główne zalety. Doskonale sprawdzi się na wiele okazji. Kruche ciasto, masa makowa i masa serowa – to z kolei seromak. Świetny wybór dla niezdecydowanych, łączy bowiem w sobie dwa pyszne smaki. Innym sposobem na wzbogacenie serowych ciast jest łączenie ich z karmelem lub kajmakiem. Twaróg jest lekko kwaskowaty, dlatego z mocno słodkim dodatkiem skomponuje się bardzo dobrze. Do takich serników pasuje także dodatek masła orzechowego z orzeszków arachidowych. Jest lekko słone, a użyte jako składnik słodkiego ciasta świetnie zrównoważy wszystkie smaki. Serniki to także dobry sposób na cukiernicze eksperymenty. Piękny kolor ciasta uzyskasz, jeśli zrobisz sernik z dynią i kurkumą – wypiek będzie wtedy intensywnie żółtopomarańczowy. Spróbuj także przepisu na sernik bananowy z karmelem i migdałami. Budyń śmietankowy w masie zostaje w nim zastąpiony bananowym, a całości dopełnia złocistobrązowa polewa ze śmietanki i cukru. Kiedy stężeje, posyp sernik prażonymi płatkami migdałów. W naszych przepisach znajdziesz wiele innych sposobów na serniki: w wersji z jagodami, po amerykańsku, z żelką kokosową, a nawet buraczkowy. Sprawdź je i wybierz spośród nich swój ulubiony.