Przepisy na Serniki
693 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (693)
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
średnie
średnie
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Zaskoczcie w tym roku swoich najbliższych potrawami świątecznymi z dalekich krajów! Proponujemy bakłażanowe roladki nigviziani badirzhani.
Czytaj więcejDrobne słodycze, owoce, orzechy, lukier - to jedne z wielu inspiracji. Zapraszamy po więcej do artykułu!
Czytaj więcej
Serniki
Puszysty, delikatny sernik należy do najbardziej popularnych i lubianych ciast. Przygotowuje się go zazwyczaj z twarogu lub serka homogenizowanego, ale coraz częściej wykorzystuje się również inne sery, takie jak mascarpone czy ricotta. Najprostszy sernik z sera twarogowego, cukru i wanilii, dobrze upieczony i gęsty to smaczna propozycja na dodatek do popołudniowej kawy, ale też deser na rodzinną uroczystość. Serniki można piec na różnego rodzaju spodach – biszkoptowych, kruchych, półkruchych albo zrobionych z herbatników czy zbożowych ciastek. Wystarczy wyłożyć nimi dno tortownicy lub pokruszyć je i wymieszać z margaryną, miodem oraz kremem orzechowym. Serniki świetnie smakują również bez spodów – pasują do nich sezonowe owoce. Wśród nich najlepiej sprawdzają się truskawki, jagody, maliny, brzoskwinie, banany, ale też czerwone porzeczki lub kiwi i winogrona. Ze słodkim serem dobrze komponują się także owoce z puszki w słodkich syropach – morele, mango, ananasy. Kandyzowane są też polecane, wystarczy dołączyć je do serowej masy razem z innymi bakaliami (rodzynkami, morelami, figami, daktylami). Ciasta z serową masą często łączy się z kolorową galaretką i z rozmaitymi kremami. W ten sposób nadaje się im nie tylko bardziej owocowego smaku, ale też sprawia, że atrakcyjnie wyglądają. Najczęstszym połączeniem jest posypanie sernika owocami i polanie go galaretką. Równie smaczne i efektowne jest wkrojenie jej do sera – w ten sposób powstaje wyjątkowo barwny deser. Podobnie jest z owocami. Mogą być dodane do masy serowej, stanowić jedną z warstw ciasta albo zmiksowane lub przesmażone z cukrem zamienić się w gładką polewę. Serniki często podaje się z gorącymi sosami. Przygotowuje się je na bazie wanilii, czekolady, kajmaku lub owoców. Serniki można przyrządzać także w postaci mini-deserów. Nie tylko ładnie wówczas wyglądają, ale dodatkowo nie musisz martwić się dzieleniem ciasta na porcje (możesz podawać je np. w słoikach lub szklankach). Ozdobione miętą, czekoladą i owocami będą oryginalne i apetyczne. Mamy dla Ciebie wiele przepisów na wyśmienite serniki. Wypróbuj je i znajdź swój ulubiony!