Sernik mango

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

29

165 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

358 osób wydrukowało

Pobierz pdf

823 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

spód migdałowy:

150 gramów

50 gramów

masa serowa:

800 gramów

4 sztuki

150 gramów

1 opakowanie

1 łyżka

100 mililitrów

masa mango:

400 gramów

2 łyżki

wierzch:

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj spód ciasta. Kasię roztop w rondelku. Herbatniki rozdrobnij w blenderze lub pokrusz tłuczkiem, dodaj migdały i roztopioną Kasię, wymieszaj.

Sernik mango - Krok 1

Krok 2

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenie. Do formy wsyp masę herbatnikową i lekko ugnieć łyżką. Odstaw na 20 minut do lodówki.

Sernik mango - Krok 2

Krok 3

Przygotuj masę serową. Kasię roztop. Jajka ubij z cukrem na puch. Dodaj twaróg, budyń w proszku, mąkę ziemniaczaną i mleko, wymieszaj.

Sernik mango - Krok 3

Krok 4

Na koniec dodaj roztopioną Kasię. Masę wylej na ciasto w formie. Wstaw do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piecz około 40 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 160 st.C i piecz jeszcze około 30 minut. Wystudź w uchylonym piekarniku.

Sernik mango - Krok 4

Krok 5

Żelatynę zalej 1/2 szklanki, zimnej, przegotowanej wody i odstaw. Gdy napęcznieje podgrzej aby żelatyna się rozpuściła. Owoce mango w syropie zmiksuj i wymieszaj z rozpuszczoną żelatyną. Masę mango wylej na wystudzony sernik i odstaw do lodówki do stężenia. Gotowy sernik udekoruj plastrami mango i płatkami migdałowymi.

Sernik mango - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Błażej Błasiak

    Błażej Błasiak

    Widziałem, próbowałem. Nie mogłem się powstrzymać! Super świeży, smaczny i aromatyczny, Idealny do południowej kawy

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik mangoSernik mango

Być może mało kto wie, że pierwsze wzmianki dotyczące serników pojawiały się już w czasach starożytnych. Od tamtej pory ciasta te goszczą na naszych stołach, a pomysłów na ich przygotowanie powstało już na pewno setki. Dziś prezentujemy sernik z mango – w połączeniu z tradycyjnym twarogiem zachwyca!

Dla kogo?

Dla wielbicieli serników i serniczków, a także ciekawych, owocowych kombinacji. Dla małych i dla dużych, którzy wręcz przepadają za słodkościami.

Na jaką okazję?

Sobotni, letni wieczór lub leniwe, niedzielne popołudnie potrzebuje odpowiedniej oprawy. Sernik mango sprawdzi się wtedy doskonale!

Czy wiesz, że?

Podczas zakupów wybierz te owoce, które mają jak najbardziej czerwony kolor, a skórka jest błyszcząca i nie ma żadnych przebarwień – będziesz mieć wtedy pewność, że Twoje mango jest świeże.

Dla urozmaicenia

Jeśli zostanie Ci trochę owoców, możesz wykorzystać je np. do zrobienia soku lub przetworów. Konfitura z mango? To brzmi wspaniale!