Sernik to ciasto-kameleon! Od dawna jest obecny w polskiej tradycji kulinarnej, lecz nie ma jednego przepisu na deser idealny. I całe szczęście! Dzięki różnorodności receptur możemy cieszyć się smakiem sernika na kruchym spodzie, bez spodu, z polewą, owocami, kruszonką, bakaliami… Dla każdego coś pysznego. Niezależnie od dodatków, jedna rzecz pozostaje niezmienna – dobry ser na sernik to podstawa sukcesu. Jaki ser do sernika wybierać i na co zwracać uwagę? Skorzystajcie z naszych wskazówek, z których dowiecie się, jak zmielić ser na sernik, by uzyskać idealnie gładką masę.
Ser na sernik – czemu jest aż tak ważny?
Oczywistą sprawą jest to, że dobry ser jest głównym składnikiem ciasta. Mimo to kucharze-amatorzy często nie zwracają szczególnej uwagi na to, jaki twaróg ląduje w ich koszykach. Ser to ser, a jego wybór to żadna filozofia, prawda? Cóż, nie do końca…Od tego, jaki twaróg na sernik wybierzemy, zależy nie tylko smak gotowego wypieku. Najlepszy ser na sernik o właściwej konsystencji to także gwarancja apetycznego wyglądu. Zdarzyło ci się, że ciasto pękało albo opadało podczas pieczenia? To również mogła być kwestia twarogu kiepskiej jakości.
Jaki twaróg na sernik?
W idealnym świecie kulinariów świeży wiejski twaróg prosto od producenta byłby na wyciągnięcie ręki. Wiemy jednak, że dostęp do tego rodzaju produktów bywa utrudniony. Będąc więc na zakupach, najlepiej jest wybierać twaróg sprzedawany na wagę.
Czym jeszcze się kierować, wybierając najlepszy ser na sernik?
- W serniku sprawdzi się ser tłusty lub półtłusty.
- Dobry ser na sernik cechuje się zwartą, wilgotną konsystencją oraz łagodnym smakiem i aromatem.
Jak zmielić ser na sernik?
To kolejny kluczowy etap przygotowania popisowego sernika. Twaróg należy zmielić co najmniej dwa razy. Najlepsze efekty daje jednak mielenie trzykrotne. Do tej czynności warto wykorzystać maszynkę do mięsa. Ser będzie kremowy i bez grudek.
Nie dysponujesz takim sprzętem i zastanawiasz się, jak zmielić ser na sernik bez maszynki?
Użyć możesz praski do ziemniaków, choć będzie to dość żmudne i czasochłonne zajęcie. Dobre efekty daje zmielenie twarogu na sernik blenderem. Potrwa to kilka minut, dokładny czas zależy od mocy urządzenia. Zaletą tego rozwiązania jest to, że w międzyczasie bez trudu skontrolujesz, czy ser jest już odpowiednio gładki.
Sprawdzone przepisy na sernik
Oto ciasto, które pasuje na każdą okazję. Sernik świąteczny uświetni zarówno bożonarodzeniowe, jak i wielkanocne spotkania przy stole. Chcesz, by twoje przyjęcie było naprawdę wyjątkowe? Przygotuj świąteczny sernik w trzech smakach, w którym pojawi się czekolada, masa makowa oraz kajmak. Takiemu połączeniu trudno się oprzeć! Fenomenalnie prezentuje się także sernik z rosą – bezowa pianka na wierzchu tylko dodaje mu uroku. Dobrze wypieczony sernik z brzoskwiniami to kolejna propozycja dla wszystkich osób, którym zależy na nienagannej prezencji deseru. Zresztą sernik to ciasto, którego wygląd można w bardzo łatwy sposób urozmaicić. Biała masa twarogowa w serniku w cieście kakaowym wspaniale kontrastuje z ciemnymi akcentami. Uważasz, że w porze słodkiego co nieco nic nie może równać się ze smakiem czekolady? Na widok sernika czekoladowego serce każdego łasucha zabije mocniej. Gdy nie planujesz większej imprezy, ale masz ochotę na pyszne i proste ciasto, skorzystaj z receptury sernika na kruchym spodzie – koniecznie wybierając, zgodnie z naszymi wskazówkami, najlepszy ser na sernik. Kawałek twarogowego przysmaku to niezawodny sposób na drobną przyjemność dnia codziennego, którą można cieszyć się nawet w pojedynkę.
Komentarze (0)