Sernik z rosą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sernik z rosą

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

58 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
85 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

253 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

283 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

spód:

170 gramów

3 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżka

100 gramów

1 sztuka

masa serowa:

1 kilogram

2 opakowania

220 gramów

1 sztuka

4 sztuki

500 mililitrów

125 mililitrów

pianka bezowa:

4 sztuki

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj spód. Do miski wsyp przesianą mąkę pszenną, cukier puder, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Dodaj masło oraz jajko i zagnieć całość. Włóż ciasto do lodówki do schłodzenia na ok. 45 minut.

Sernik z rosą - Krok 1

Krok 2

Wyłóż następnie ciastem spód blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiecz spód w 180 stopniach przez 20 minut. Odstaw i zacznij przygotowywać masę serową.

Sernik z rosą - Krok 2

Krok 3

Jajko i żółtka utrzyj z cukrem. Dodaj partiami twaróg, a następnie budynie śmietankowe, olej i mleko. Połącz całość. Przygotowaną masę wylej na podpieczony wcześniej spód. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 55 minut.

Sernik z rosą - Krok 3

Krok 4

Przygotuj bezową piankę. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj następnie stopniowo cukier. Tak przygotowaną pianę wyłóż na wierzch upieczonego sernika. Piecz jeszcze całość przez ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni (nie wolno przypiec mocno pianki bezowej). Wyciągnij następnie sernik i odstaw do wystudzenia. Na powierzchni pianki podczas studzenia pojawią się charakterystyczne kropelki.

Sernik z rosą - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik z rosą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik z rosą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik z rosą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik z rosą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik z rosą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik z rosą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik z rosą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sernik z rosą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik z rosąSernik z rosą

Szukasz przepisu na pyszne ciasto sernik, które sprawdzi się zarówno podczas wyjątkowych uroczystości, jak i na co dzień? Oto on – Łzy Wałęsy, czyli popularny sernik z rosą. To idealne połączenie delikatności masy twarogowej z chrupkością pianki bezowej, na której – po upieczeniu – zauważycie charakterystyczne łezki. Ciasto to udowadnia, że samodzielne zrobienie bezy nie jest trudne! Z przepisem na Łzy Wałęsy poradzi sobie każdy, nawet ci z was, którzy dopiero rozpoczynają przygodę z domowym cukiernictwem.

Dla kogo?

Dla każdego miłośnika serników w nowoczesnej odsłonie.

Na jaką okazję?

Sernik Łzy Wałęsy to doskonała propozycja zarówno na co dzień, jak i na wyjątkowe okazje. O przepisie na to ciasto nie zapomnijcie podczas układania świątecznego menu deserowego – sprawdzi się idealnie!

Czy wiesz, że?

Mąka pszenna produkowana jest w różnych typach. Najczęściej spotkacie typy: 450, 500, 550 i 650, które wyróżnia jasna barwa. Szara mąka to typy: 750, 850, 1.400 i 1.850, natomiast ciemna – 2.000 i 3.000.

Dla urozmaicenia:

Ciasto Łzy Wałęsy po upieczeniu dokładnie wystudź. Podczas chłodzenia na powierzchni pianki pojawią się tytułowe łzy.