Sernik z rosą - przepis na kruchym cieście: z bezą | Przepisy.pl pixel

Sernik z rosą

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

184 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
85 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

382 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

543 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

spód:

170 gramów

3 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżka

100 gramów

1 sztuka

masa serowa:

1 kilogram

2 opakowania

220 gramów

1 sztuka

4 sztuki

500 mililitrów

125 mililitrów

pianka bezowa:

4 sztuki

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj spód. Do miski wsyp przesianą mąkę pszenną, cukier puder, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Dodaj masło oraz jajko i zagnieć całość. Włóż ciasto do lodówki do schłodzenia na ok. 45 minut.

Sernik z rosą - Krok 1

Krok 2

Wyłóż następnie ciastem spód blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiecz spód w 180 stopniach przez 20 minut. Odstaw i zacznij przygotowywać masę serową.

Sernik z rosą - Krok 2

Krok 3

Jajko i żółtka utrzyj z cukrem. Dodaj partiami twaróg, a następnie budynie śmietankowe, olej i mleko. Połącz całość. Przygotowaną masę wylej na podpieczony wcześniej spód. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 55 minut.

Sernik z rosą - Krok 3

Krok 4

Przygotuj bezową piankę. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj następnie stopniowo cukier. Tak przygotowaną pianę wyłóż na wierzch upieczonego sernika. Piecz jeszcze całość przez ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni (nie wolno przypiec mocno pianki bezowej). Wyciągnij następnie sernik i odstaw do wystudzenia. Na powierzchni pianki podczas studzenia pojawią się charakterystyczne kropelki.

Sernik z rosą - Krok 4
2

Opinie o przepisie

  • Joanna

    Joanna , 17.11.2023

    Bez tego sernika nie ma u mnie świąt, dziękuję za przepis. Jest puszysty, bezowa pianka tak delikatna... Lubię w sernikach nutkę cytrynową, dlatego do masy serowej dodaje startą skórki cytryny.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta

    Marta , 03.12.2021

    Ten sernik wymiata. Rodzinka ciągle się domaga, abym upiekła. :) Do masy serowej dodaje startą skórkę z cytryny. Mniam :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik z rosą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik z rosą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik z rosą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik z rosą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik z rosą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik z rosą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik z rosą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik z rosąSernik z rosą

Szukasz przepisu na pyszne ciasto sernik, które sprawdzi się zarówno podczas wyjątkowych uroczystości, jak i na co dzień? Oto on – Łzy Wałęsy, czyli popularny sernik z rosą. To idealne połączenie delikatności masy twarogowej z chrupkością pianki bezowej, na której – po upieczeniu – zauważycie charakterystyczne łezki. Ciasto to udowadnia, że samodzielne zrobienie bezy nie jest trudne! Z przepisem na Łzy Wałęsy poradzi sobie każdy, nawet ci z was, którzy dopiero rozpoczynają przygodę z domowym cukiernictwem.

Dla kogo?

Dla każdego miłośnika serników w nowoczesnej odsłonie.

Na jaką okazję?

Sernik Łzy Wałęsy to doskonała propozycja zarówno na co dzień, jak i na wyjątkowe okazje. O przepisie na to ciasto nie zapomnijcie podczas układania świątecznego menu deserowego – sprawdzi się idealnie!

Czy wiesz, że?

Mąka pszenna produkowana jest w różnych typach. Najczęściej spotkacie typy: 450, 500, 550 i 650, które wyróżnia jasna barwa. Szara mąka to typy: 750, 850, 1.400 i 1.850, natomiast ciemna – 2.000 i 3.000.

Dla urozmaicenia:

Ciasto Łzy Wałęsy po upieczeniu dokładnie wystudź. Podczas chłodzenia na powierzchni pianki pojawią się tytułowe łzy.