Sernik z karmelem i migdałami: przepis, polewa toffi | Przepisy.pl pixel

Sernik z karmelem i migdałami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

heart
156 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

232 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

386 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

spód:

200 gramów

40 gramów

2 łyżki

masa twarogowa:

500 gramów

280 gramów

150 gramów

4 sztuki

karmel:

60 gramów

150 gramów

100 mililitrów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy kakao i mieszamy, aż powstanie gładka masa. Herbatniki rozkruszamy w blenderze i przekładamy do miski. Wlewamy masę kakaową i dokładnie mieszamy. Powstałą kruszonką wykładamy spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Sernik z karmelem i migdałami - Krok 1

Krok 2

Do dużej miski przekładamy ser. Dodajemy cukier, śmietanę oraz wbijamy jajka. Całość miksujemy tylko do połączenia się składników.

Sernik z karmelem i migdałami - Krok 2

Krok 3

Przelewamy na spód. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 C ok. 80 min. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach.

Sernik z karmelem i migdałami - Krok 3

Krok 4

W rondelku rozpuszczamy cukier. Czekamy, aż zacznie brązowieć cały czas mieszamy. Pod koniec dodajemy śmietanę kremówkę oraz masło. Energicznie mieszamy. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystudzenia.

Sernik z karmelem i migdałami - Krok 4

Krok 5

Powstałą masą karmelową polewamy ostudzony sernik.

Sernik z karmelem i migdałami - Krok 5

Krok 6

Migdały prażymy na patelni na złoty kolor. Siekamy na mniejsze kawałki i posypujemy nimi sernik. Ciasto wkładamy do lodówki na 1 h.

Sernik z karmelem i migdałami - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • Paulina

    Paulina , 14.12.2023

    Czy ser może być z wiaderka?:)

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik z karmelem i migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik z karmelem i migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik z karmelem i migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik z karmelem i migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik z karmelem i migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik z karmelem i migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik z karmelem i migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sernik z karmelem i migdałami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Sernik z kokosem
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik z karmelem i migdałamiSernik z karmelem i migdałami

Sernik z karmelem i migdałami brzmi jak pozycja z karty deserów renomowanej restauracji. Nie musisz jednak robić rezerwacji i zakładać eleganckiego stroju, bowiem ten rarytas bez trudu przyrządzisz we własnej kuchni. Nie wierzysz? Wszystkie etapy przygotowania ciasta dokładnie opisaliśmy, by każdy mógł stać się sernikowym mistrzem.

Dla kogo?

Popisowy sernik z karmelem i migdałami nie jest trudny do zrobienia. Ominie cię nawet kłopotliwe i czasochłonne wyrabianie ciasta. Tym razem do przygotowania spodu do wypieku wykorzystasz masło, kakao i herbatniki. Prościej być nie może!

Na jaką okazję?

Chcesz zrobić wrażenie na znajomych, rodzeństwie, rodzicach albo teściach? Po rodzinnym obiedzie podaj sernik z karmelem i migdałami, Możesz spodziewa się gromkich oklasków.

Czy wiesz, że?

Sernik należy piec w stosunkowo niskiej temperaturze (w tym przypadku 150°C), by uniknąć wysuszenia i pękania ciasta. Trwa to dłużej, ale na smakowite efekty warto poczekać. Ten rodzaj deseru nie lubi gwałtownych wahań temperatury, dlatego zaleca się studzić go w piekarniku.

Dla urozmaicenia:

Do sernika z karmelem doskonale pasować będzie także polewa z masy krówkowej oraz dekoracja z pokruszonych orzechów ziemnych.