Sernik z karmelem i migdałami
NOWY PRZEPIS
łatwe
389 osób zapisało

Składniki
spód:
200 gramów
40 gramów
2 łyżki
masa twarogowa:
500 gramów
280 gramów
150 gramów
4 sztuki
karmel:
60 gramów
150 gramów
100 mililitrów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy kakao i mieszamy, aż powstanie gładka masa. Herbatniki rozkruszamy w blenderze i przekładamy do miski. Wlewamy masę kakaową i dokładnie mieszamy. Powstałą kruszonką wykładamy spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 2
Do dużej miski przekładamy ser. Dodajemy cukier, śmietanę oraz wbijamy jajka. Całość miksujemy tylko do połączenia się składników.

Krok 3
Przelewamy na spód. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 C ok. 80 min. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach.

Krok 4
W rondelku rozpuszczamy cukier. Czekamy, aż zacznie brązowieć cały czas mieszamy. Pod koniec dodajemy śmietanę kremówkę oraz masło. Energicznie mieszamy. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystudzenia.

Krok 5
Powstałą masą karmelową polewamy ostudzony sernik.

Krok 6
Migdały prażymy na patelni na złoty kolor. Siekamy na mniejsze kawałki i posypujemy nimi sernik. Ciasto wkładamy do lodówki na 1 h.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sernik z karmelem i migdałami
Sernik z karmelem i migdałami brzmi jak pozycja z karty deserów renomowanej restauracji. Nie musisz jednak robić rezerwacji i zakładać eleganckiego stroju, bowiem ten rarytas bez trudu przyrządzisz we własnej kuchni. Nie wierzysz? Wszystkie etapy przygotowania ciasta dokładnie opisaliśmy, by każdy mógł stać się sernikowym mistrzem.
Dla kogo?
Popisowy sernik z karmelem i migdałami nie jest trudny do zrobienia. Ominie cię nawet kłopotliwe i czasochłonne wyrabianie ciasta. Tym razem do przygotowania spodu do wypieku wykorzystasz masło, kakao i herbatniki. Prościej być nie może!
Na jaką okazję?
Chcesz zrobić wrażenie na znajomych, rodzeństwie, rodzicach albo teściach? Po rodzinnym obiedzie podaj sernik z karmelem i migdałami, Możesz spodziewa się gromkich oklasków.
Czy wiesz, że?
Sernik należy piec w stosunkowo niskiej temperaturze (w tym przypadku 150°C), by uniknąć wysuszenia i pękania ciasta. Trwa to dłużej, ale na smakowite efekty warto poczekać. Ten rodzaj deseru nie lubi gwałtownych wahań temperatury, dlatego zaleca się studzić go w piekarniku.
Dla urozmaicenia:
Do sernika z karmelem doskonale pasować będzie także polewa z masy krówkowej oraz dekoracja z pokruszonych orzechów ziemnych.































