Sernik z budyniem na kruchym spodzie - przepis | Przepisy.pl pixel

Sernik z budyniem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

42

148 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

250 osób wydrukowało

Pobierz pdf

765 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

spód:

140 gramów

1 łyżka

3 łyżki

70 gramów

masa serowa:

1 kilogram

3 łyżki

180 gramów

3 sztuki

100 gramów

polewa:

100 gramów

30 gramów

dekoracja:

100 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj spód. Herbatniki razem z kakao zmiksuj w melakserze. Dodaj wiórki koksowe. Roztop masło i połącz łyżką z masą herbatnikową. Przełóż masę na dno tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj. Odstaw tortownicę ze spodem do lodówki na ok. 10 minut.

Sernik z budyniem - Krok 1

Krok 2

Ser twarogowy zmiksuj z budyniem waniliowym (proszkiem) i cukrem. Dodaj jajka i śmietankę 30% – zmiksuj krótko, tylko do połączenia się składników. Masę twarogową wylej na przygotowany wcześniej spód. Włóż sernik do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz 70 minut. Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw sernik do wystudzenia.

Sernik z budyniem - Krok 2

Krok 3

Przygotuj polewę. Masło razem z czekoladą deserową roztop nad kąpielą wodną. Wyłóż polewę na wystudzony sernik. Udekoruj borówkami i jadalnymi kwiatami chabru.

Sernik z budyniem - Krok 3
1

Opinie o przepisie

  • Edyta B

    Edyta B , 02.04.2021

    Ok

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.

Czytaj więcej

Bez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik z budyniemSernik z budyniem

Sernik to deser ponadczasowy. Jego pierwsze wersje pojawiały się w jadłospisach już w czasach starożytnych. Prawdopodobnie każdy szef kuchni posiada swój ulubiony i sprawdzony przepis na ten wyjątkowy specjał. Pozwólcie sobie na odrobinę finezji, a przekonacie się, że sernik z budyniem będzie w stanie Was zaskoczyć.

Dla kogo?

Niejeden łasuch pewnie zgodzi się ze stwierdzeniem, że serników nigdy dość! Tym razem w spodzie wyczujecie przyjemną, kokosową nutę, a do masy serowej dodacie apetyczną śmietankę tak, aby powstał pyszny sernik z masą budyniową.

Na jaką okazję?

Do udekorowania sernika z budyniem wykorzystacie jadalne kwiaty. Takim arcydziełem aż trzeba się pochwalić, więc zaproście do siebie znajomych na popołudniową herbatę i kawałek ciasta.

Czy wiesz, że?

Podczas miksowania masy twarogowej zwróćcie uwagę, czy nie powstają grudki. Mogą one znacznie zmniejszyć przyjemność degustacji sernika na budyniach.

Dla urozmaicenia:

Nie tylko chabry są kwiatami, które nadają się do jedzenia. Skosztujcie płatków róż, goździków, nagietków, aksamitek, lawendy i malwy.