
Składniki
spód:
140 gramów
1 łyżka
3 łyżki
70 gramów
masa serowa:
1 kilogram
3 łyżki
180 gramów
3 sztuki
100 gramów
polewa:
100 gramów
30 gramów
dekoracja:
100 gramów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj spód. Herbatniki razem z kakao zmiksuj w melakserze. Dodaj wiórki koksowe. Roztop masło i połącz łyżką z masą herbatnikową. Przełóż masę na dno tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj. Odstaw tortownicę ze spodem do lodówki na ok. 10 minut.
Krok 2
Ser twarogowy zmiksuj z budyniem waniliowym (proszkiem) i cukrem. Dodaj jajka i śmietankę 30% – zmiksuj krótko, tylko do połączenia się składników. Masę twarogową wylej na przygotowany wcześniej spód. Włóż sernik do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz 70 minut. Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw sernik do wystudzenia.
Krok 3
Przygotuj polewę. Masło razem z czekoladą deserową roztop nad kąpielą wodną. Wyłóż polewę na wystudzony sernik. Udekoruj borówkami i jadalnymi kwiatami chabru.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sernik z budyniem
Sernik to deser ponadczasowy. Jego pierwsze wersje pojawiały się w jadłospisach już w czasach starożytnych. Prawdopodobnie każdy szef kuchni posiada swój ulubiony i sprawdzony przepis na ten wyjątkowy specjał. Pozwólcie sobie na odrobinę finezji, a przekonacie się, że sernik z budyniem będzie w stanie Was zaskoczyć.
Dla kogo?
Niejeden łasuch pewnie zgodzi się ze stwierdzeniem, że serników nigdy dość! Tym razem w spodzie wyczujecie przyjemną, kokosową nutę, a do masy serowej dodacie apetyczną śmietankę tak, aby powstał pyszny sernik z masą budyniową.
Na jaką okazję?
Do udekorowania sernika z budyniem wykorzystacie jadalne kwiaty. Takim arcydziełem aż trzeba się pochwalić, więc zaproście do siebie znajomych na popołudniową herbatę i kawałek ciasta.
Czy wiesz, że?
Podczas miksowania masy twarogowej zwróćcie uwagę, czy nie powstają grudki. Mogą one znacznie zmniejszyć przyjemność degustacji sernika na budyniach.
Dla urozmaicenia:
Nie tylko chabry są kwiatami, które nadają się do jedzenia. Skosztujcie płatków róż, goździków, nagietków, aksamitek, lawendy i malwy.