Sernik z budyniem na kruchym spodzie - przepis | Przepisy.pl pixel

Sernik z budyniem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

43

155 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

261 osób wydrukowało

Pobierz pdf

807 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

spód:

140 gramów

1 łyżka

3 łyżki

70 gramów

masa serowa:

1 kilogram

3 łyżki

180 gramów

3 sztuki

100 gramów

polewa:

100 gramów

30 gramów

dekoracja:

100 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj spód. Herbatniki razem z kakao zmiksuj w melakserze. Dodaj wiórki koksowe. Roztop masło i połącz łyżką z masą herbatnikową. Przełóż masę na dno tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj. Odstaw tortownicę ze spodem do lodówki na ok. 10 minut.

Sernik z budyniem - Krok 1

Krok 2

Ser twarogowy zmiksuj z budyniem waniliowym (proszkiem) i cukrem. Dodaj jajka i śmietankę 30% – zmiksuj krótko, tylko do połączenia się składników. Masę twarogową wylej na przygotowany wcześniej spód. Włóż sernik do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz 70 minut. Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw sernik do wystudzenia.

Sernik z budyniem - Krok 2

Krok 3

Przygotuj polewę. Masło razem z czekoladą deserową roztop nad kąpielą wodną. Wyłóż polewę na wystudzony sernik. Udekoruj borówkami i jadalnymi kwiatami chabru.

Sernik z budyniem - Krok 3
2

Opinie o przepisie

  • Mariola

    Mariola , 09.02.2024

    Sernik idealny, nie opada, jest puszysty, zawsze mi wychodzi. Do masy serowej dodaję startą skórkę z cytryny.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edyta B

    Edyta B , 02.04.2021

    Ok

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik z budyniemSernik z budyniem

Sernik to deser ponadczasowy. Jego pierwsze wersje pojawiały się w jadłospisach już w czasach starożytnych. Prawdopodobnie każdy szef kuchni posiada swój ulubiony i sprawdzony przepis na ten wyjątkowy specjał. Pozwólcie sobie na odrobinę finezji, a przekonacie się, że sernik z budyniem będzie w stanie Was zaskoczyć.

Dla kogo?

Niejeden łasuch pewnie zgodzi się ze stwierdzeniem, że serników nigdy dość! Tym razem w spodzie wyczujecie przyjemną, kokosową nutę, a do masy serowej dodacie apetyczną śmietankę tak, aby powstał pyszny sernik z masą budyniową.

Na jaką okazję?

Do udekorowania sernika z budyniem wykorzystacie jadalne kwiaty. Takim arcydziełem aż trzeba się pochwalić, więc zaproście do siebie znajomych na popołudniową herbatę i kawałek ciasta.

Czy wiesz, że?

Podczas miksowania masy twarogowej zwróćcie uwagę, czy nie powstają grudki. Mogą one znacznie zmniejszyć przyjemność degustacji sernika na budyniach.

Dla urozmaicenia:

Nie tylko chabry są kwiatami, które nadają się do jedzenia. Skosztujcie płatków róż, goździków, nagietków, aksamitek, lawendy i malwy.