
Składniki
spód:
140 gramów
1 łyżka
3 łyżki
70 gramów
masa serowa:
1 kilogram
3 łyżki
180 gramów
3 sztuki
100 gramów
polewa:
100 gramów
30 gramów
dekoracja:
100 gramów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj spód. Herbatniki razem z kakao zmiksuj w melakserze. Dodaj wiórki koksowe. Roztop masło i połącz łyżką z masą herbatnikową. Przełóż masę na dno tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj. Odstaw tortownicę ze spodem do lodówki na ok. 10 minut.

Krok 2
Ser twarogowy zmiksuj z budyniem waniliowym (proszkiem) i cukrem. Dodaj jajka i śmietankę 30% – zmiksuj krótko, tylko do połączenia się składników. Masę twarogową wylej na przygotowany wcześniej spód. Włóż sernik do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz 70 minut. Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw sernik do wystudzenia.

Krok 3
Przygotuj polewę. Masło razem z czekoladą deserową roztop nad kąpielą wodną. Wyłóż polewę na wystudzony sernik. Udekoruj borówkami i jadalnymi kwiatami chabru.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sernik z budyniem
Sernik to deser ponadczasowy. Jego pierwsze wersje pojawiały się w jadłospisach już w czasach starożytnych. Prawdopodobnie każdy szef kuchni posiada swój ulubiony i sprawdzony przepis na ten wyjątkowy specjał. Pozwólcie sobie na odrobinę finezji, a przekonacie się, że sernik z budyniem będzie w stanie Was zaskoczyć.
Dla kogo?
Niejeden łasuch pewnie zgodzi się ze stwierdzeniem, że serników nigdy dość! Tym razem w spodzie wyczujecie przyjemną, kokosową nutę, a do masy serowej dodacie apetyczną śmietankę tak, aby powstał pyszny sernik z masą budyniową.
Na jaką okazję?
Do udekorowania sernika z budyniem wykorzystacie jadalne kwiaty. Takim arcydziełem aż trzeba się pochwalić, więc zaproście do siebie znajomych na popołudniową herbatę i kawałek ciasta.
Czy wiesz, że?
Podczas miksowania masy twarogowej zwróćcie uwagę, czy nie powstają grudki. Mogą one znacznie zmniejszyć przyjemność degustacji sernika na budyniach.
Dla urozmaicenia:
Nie tylko chabry są kwiatami, które nadają się do jedzenia. Skosztujcie płatków róż, goździków, nagietków, aksamitek, lawendy i malwy.