Jajka w airfryerze – jak zrobić sadzone, a jak na miękko?
Zastanawiacie się, czy wasz airfryer potrafi przygotować coś więcej niż tylko frytki? Odpowiedź brzmi: tak! Przygotowywanie jajek w tym sprytnym urządzeniu to prawdziwa rewolucja w kuchni. Zapomnijcie o gotowaniu w wodzie czy smażeniu na patelni z dodatkiem tłuszczu. Jajka w airfryer to szybki i prosty sposób na idealne śniadanie. Odkryjcie, jak zrobić jajka w airfryer – zarówno idealnie ścięte sadzone, jak i te z płynnym żółtkiem na miękko.
Praktyczny przewodnik po jajkach z airfryera
Zaczynamy od prostego przyrządzenie jajek sadzonych. Jeśli chcecie wiedzieć, jak zrobić idealne jajka sadzone w airfryerze, by uzyskać perfekcyjny rezultat, to spieszymy z pomocą. Przygotowanie jajek sadzonych w airfryerze jest zaskakująco proste. Wystarczy lekko natłuścić naczynko lub specjalną foremkę, wbić jajko i umieścić je w koszu urządzenia. Temperatura i czas pieczenia będą kluczowe dla uzyskania pożądanej konsystencji żółtka. Jajka we frytkownicy beztłuszczowej to wygoda i mniej sprzątania! Jajka sadzone polecamy piec w temperaturze około 160-180°C przez około 6-8 minut. Czas można dostosować w zależności od preferencji: krótszy czas (4-5 minut) da bardziej płynne żółtko, a dłuższy (do 8 minut) twardsze białko i żółtko.
Jajka gotowane – na miękko czy twardo?
Jajka na miękko w airfryerze robi się inaczej, wkładając całe, surowe jajka ze skorupką do kosza airfryera i ustawiając temperaturę na około 140-150°C. Gotowanie trwa około 10-15 minut w zależności od wielkości jajka i stopnia ugotowania (na miękko zwykle około 10 minut). Po upływie czasu jajka należy schłodzić w zimnej wodzie, aby zatrzymać proces gotowania.
Jajka w koszulce – prosta do uzyskania elegancja na talerzu
Przygotowanie jajek w koszulce z airfryer to nieco bardziej zaawansowany proces, ale efekt jest niezwykle satysfakcjonujący. Będziecie potrzebowali żaroodpornej miseczki (ramekin). Należy spryskać ją cienką warstwą oleju, aby jajko się nie przyklejało. Do miseczki wlejcie około 3 łyżki gorącej wody. Następnie ostrożnie wbijcie jedno jajko do miseczki, uważając, by żółtko pozostało w całości i umieśćcie miseczkę w koszu airfryera. Ustawcie airfryer na temperaturę 200°C i poczekajcie 5 minut, aby uzyskał pożądaną temperaturę, a następnie zmniejszcie ustawienie grzania na 180°C i pieczcie jajko przez około 7 minut. Jeśli preferujecie bardziej ścięte żółtko, to uwzględnijcie dodatkową minutę pieczenia. Po upieczeniu wyjmijcie jajko, uważając, by nie naruszyć żółtka i od razu serwujcie z ulubionym pieczywem i innymi dodatkami.
Niezależnie od tego, czy chcecie przygotować jajka sadzone w airfryer, czy te na miękko, pamiętajcie o kilku zasadach. Zawsze wstępnie nagrzejcie airfryer. Czas pieczenia może się nieznacznie różnić w zależności od modelu urządzenia i preferowanej konsystencji żółtka, dlatego warto poeksperymentować z czasem pieczenia, zaczynając od krótszych interwałów. Dzięki temu jajka w airfryerze zawsze wyjdą idealne. Czy jesteście gotowi, by zrewolucjonizować swoje śniadania?








Komentarze (0)