Jak zrobić dobrą jajecznicę? Co dodać i na czym smażyć?

Jajecznica to klasyczne śniadanie, które świetnie smakuje w towarzystwie świeżego pieczywa. Nie wyobrażamy niedzielnego poranka bez tego posiłku. Jesteście ciekawi, w jaki sposób przyrządzić pyszną jajecznicą? Zastanawiacie się na czym smażyć jajecznicę? A może nie macie pomysłów na dodatki, które mogłyby znaleźć się w tej potrawie? Z nami poznacie recepturę na najlepszą jajecznicę! Sprawdźcie sami!

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić dobrą jajecznicę, należy zacząć od podstaw. Na początku musicie wybrać tłuszcz, na którym będziecie smażyć jajecznicę. Standardowym produktem, używanym od wielu lat, był smalec. Nie polecamy Wam jednak tego tłuszczu. Znacznie lepiej sprawdzi się klasyczne masło, które z łatwością roztopicie na patelni. Możecie użyć również margaryny, która pozytywnie wpływa na konsystencję i smak jajecznicy. Na czym jeszcze można ją usmażyć? Dobrze sprawdzi się także klasyczny olej oraz oliwa z oliwek. Nie chcecie korzystać z tłuszczu? Możecie użyć patelni teflonowej i smażyć jajecznicę na suchym naczyniu.

Co można dodać do jajecznicy?

Przy przygotowaniu jajecznicy bardzo ważne są przyprawy. Jakie dodatki sprawdzą się najlepiej do przyrządzenia tego posiłku? Możecie postawić na warzywa i przyrządzić jajecznicę ze szczypiorkiem. To świetna opcja na letnie śniadanie. Doskonale sprawdzi się również przysmażona cebulka z pieczarkami. Nie możemy zapomnieć o pomidorze, który jest najlepszym przyjacielem jajecznicy!

Jak zrobić dobrą jajecznicę – dodatki

Jeżeli jednak wolicie mięsne dodatki, to dla Was również przygotowaliśmy kilka propozycji. Co powiecie na jajecznicę z szynką? Możecie połączyć wędlinę z innymi dodatkami. Klasykiem stała się jajecznica z pomidorem i szynką. Jeżeli chcecie poczuć się jak na prawdziwym amerykańskim śniadaniu, to warto do Waszej jajecznicy przyrządzić chrupiący bekon. To tradycyjne połączenie, które cieszy się dużą popularnością.

Jak zrobić jajecznicę na patelni?

Przyrządzenie jajecznicy to niezwykle prosta sprawa, nawet dla osób, które z gotowaniem nie miały nigdy nic wspólnego. Jak się robi jajecznicę? Pokażemy Wam klasyczny przepis na tę potrawę bez żadnych dodatków.

Zacznijcie od rozgrzania tłuszczu na patelni, a następnie rozbijcie jajka w miseczce i dokładnie roztrzepcie. Co dalej? Wylejcie masę na patelnię i mieszajcie całość na niewielkim ogniu. Jak usmażyć jajecznicę? To od Was zależy, czy wolicie, żeby masa była płynna lub ścięta. Nie zapomnijcie o przyprawach! Dodajcie szczyptę soli i dokładnie zamieszajcie masę jajeczną. Gotowe! Wasza jajecznica stygnie już na talerzach, a Wy możecie cieszyć się pysznym śniadaniem!

Jajecznicowe wariacje – nasze propozycje

Wiecie już, jak zrobić dobrą jajecznicę. Nie zostawiamy Was jednak bez kulinarnych inspiracji, które świetnie sprawdzą się w każdym domu. Zaczynamy!

  • Co powiecie na połączenie jajecznicy i ryby? Wiemy, że ta propozycja brzmi nietypowo, jednak świetnie się sprawdza. Jajecznica z łososiem to wyjątkowo smaczna, śniadaniowa propozycja. Koniecznie podajcie ją z chrupiącym pieczywem!
  • Gotowi na kulinarną podróż dookoła świata? Meksykańska jajecznica z pewnością podbije Wasze serca! To danie bogate w dodatki i smaki!
  • Jeżeli wolicie skromniejszą wersję i masę zieleni na talerzu, to z pewnością sprawdzi się u Was jajecznica z brokułami.
  • Nie spożywacie produktów pochodzących od zwierząt? Nic straconego! Wy również możecie przygotować specjalną jajecznicę! Będą Wam do tego potrzebne nieco inne produkty. Tofucznica wegańska to świetna alternatywa dla klasycznej jajecznicy! Jesteśmy pewni, że Wam zasmakuje.

Więcej smakowitych inspiracji na dobry początek dnia znajdziesz wśród naszych przepisów śniadaniowych! Smacznego!