Meksykańska jajecznica przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Meksykańska jajecznica

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
314 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

83 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

321 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

2 łyżeczki

150 gramów

1 łyżka

1 opakowanie

4 sztuki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj warzywa: dymkę obierz z suchych części i pokrój w małe plasterki. Paprykę przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne i wraz z pomidorem pokrój na niewielką kostkę. Fasolkę przełóż na sitko, by odsączyć nadmiar płynów.

Krok 2

Na patelnię wlej trochę oleju. Gdy tłuszcz będzie gorący, wrzuć dymkę z papryką i chwilę podsmaż, często mieszając. Po chwili dodaj przyprawę Adobo Knorr i wszystko smaż jeszcze przez 1 minutę. Teraz dodaj pomidory oraz odcedzoną fasolkę. Całość porządnie wymieszaj, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem przez około 5 minut.

Krok 3

Na oddzielnej patelni rozpuść masło. Jajka rozkłóć i usmaż klasyczną jajecznicę.

Krok 4

Gorące warzywa wyłóż na talerz. Na nich ułóż jajecznicę. Gotowe danie posyp posiekaną zieloną cebulką lub pietruszką. Podawaj natychmiast, póki jest gorące.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jajecznica meksykańska nabierze głębszego smaku, jeśli do warzyw w trakcie podsmażania dodasz ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Meksykańska jajecznica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Meksykańska jajecznica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Meksykańska jajecznica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Meksykańska jajecznica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Meksykańska jajecznica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Meksykańska jajecznica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Meksykańska jajecznica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Meksykańska jajecznica - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zupa ziemniaczana
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Meksykańska jajecznicaMeksykańska jajecznica

W zaledwie 15 minut przygotujesz śniadanie, które pozytywnie nastroi Cię na resztę dnia! Meksykańska wersja jajecznicy to delikatna wariacja na temat tej tradycyjnej, a z dodatkiem cebulki, papryki czy pomarańczowych pomidorków jest naprawdę wyśmienita. Po prostu palce lizać!

Dla kogo?

Przepis na meksykańską jajecznicę z pewnością ucieszy nie tylko wszystkich fanów ostrych smaków, ale też tych, którzy lubią eksperymentować w swojej kuchni, inspirując się innymi tradycjami kulinarnymi.

Na jaką okazję?

Jajecznica meksykańska to jedna ze sztandarowych potraw przygotowywanych na pierwszy posiłek dnia – sprawdza się wtedy idealnie! Warto ją przyrządzić podczas rodzinnego śniadania i podzielić się ze wszystkimi domownikami.

Czy wiesz, że?

Spożywanie mniej popularnych odmian warzyw owocowych, takich jak choćby pomarańczowy pomidor, ma wpływ na ich popyt, który przekłada się na wzrost różnorodności upraw, co z kolei zwiększa niezawodność systemu produkcji żywności.

Dla urozmaicenia:

Zamiast jajecznicy równie dobrze możesz przyrządzić omlet w meksykańskim stylu. Gotowy placek jajeczny wystarczy nafaszerować smażonymi warzywami i zapiec krótko na patelni z dodatkiem tartego sera. Życzymy smacznego!