Meksykańska jajecznica przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Meksykańska jajecznica

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
313 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

81 osób wydrukowało

Pobierz pdf

313 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

2 łyżeczki

150 gramów

1 łyżka

1 opakowanie

4 sztuki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj warzywa: dymkę obierz z suchych części i pokrój w małe plasterki. Paprykę przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne i wraz z pomidorem pokrój na niewielką kostkę. Fasolkę przełóż na sitko, by odsączyć nadmiar płynów.

Krok 2

Na patelnię wlej trochę oleju. Gdy tłuszcz będzie gorący, wrzuć dymkę z papryką i chwilę podsmaż, często mieszając. Po chwili dodaj przyprawę Adobo Knorr i wszystko smaż jeszcze przez 1 minutę. Teraz dodaj pomidory oraz odcedzoną fasolkę. Całość porządnie wymieszaj, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem przez około 5 minut.

Krok 3

Na oddzielnej patelni rozpuść masło. Jajka rozkłóć i usmaż klasyczną jajecznicę.

Krok 4

Gorące warzywa wyłóż na talerz. Na nich ułóż jajecznicę. Gotowe danie posyp posiekaną zieloną cebulką lub pietruszką. Podawaj natychmiast, póki jest gorące.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jajecznica meksykańska nabierze głębszego smaku, jeśli do warzyw w trakcie podsmażania dodasz ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Meksykańska jajecznica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Meksykańska jajecznica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Meksykańska jajecznica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Meksykańska jajecznica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Meksykańska jajecznica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Meksykańska jajecznica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Meksykańska jajecznica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Meksykańska jajecznica - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kremowa zupa czosnkowa
czas przygotowania
50 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Meksykańska jajecznicaMeksykańska jajecznica

W zaledwie 15 minut przygotujesz śniadanie, które pozytywnie nastroi Cię na resztę dnia! Meksykańska wersja jajecznicy to delikatna wariacja na temat tej tradycyjnej, a z dodatkiem cebulki, papryki czy pomarańczowych pomidorków jest naprawdę wyśmienita. Po prostu palce lizać!

Dla kogo?

Przepis na meksykańską jajecznicę z pewnością ucieszy nie tylko wszystkich fanów ostrych smaków, ale też tych, którzy lubią eksperymentować w swojej kuchni, inspirując się innymi tradycjami kulinarnymi.

Na jaką okazję?

Jajecznica meksykańska to jedna ze sztandarowych potraw przygotowywanych na pierwszy posiłek dnia – sprawdza się wtedy idealnie! Warto ją przyrządzić podczas rodzinnego śniadania i podzielić się ze wszystkimi domownikami.

Czy wiesz, że?

Spożywanie mniej popularnych odmian warzyw owocowych, takich jak choćby pomarańczowy pomidor, ma wpływ na ich popyt, który przekłada się na wzrost różnorodności upraw, co z kolei zwiększa niezawodność systemu produkcji żywności.

Dla urozmaicenia:

Zamiast jajecznicy równie dobrze możesz przyrządzić omlet w meksykańskim stylu. Gotowy placek jajeczny wystarczy nafaszerować smażonymi warzywami i zapiec krótko na patelni z dodatkiem tartego sera. Życzymy smacznego!