
Składniki
4 sztuki
4 łyżeczki
6 łyżeczek
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj zalewę – wymieszaj oliwę, pieprz, ocet, pokrojoną w plastry cebulę, pietruszkę.
Krok 2
Ugotuj wodę z wyciśniętym sokiem z cytryny.
Krok 3
Usuń z karczochów twarde listki. Dodaj umyte karczochy do gotującej się wody. Gotuj 30 minut.
Krok 4
Po ugotowaniu i ostygnięciu pokrój karczochy na pół i oczyść środek.
Krok 5
Przełóż karczochy do naczynia i zalej przygotowana zalewą.
Krok 6
Odstaw na 30 minut do lodówki.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Karczochy marynowane do słoika
Z wyglądu przypominają zielono-fioletowy bukiet kwiatów. Zachwycają kształtem i kolorem. Znane nie tylko ze względu na swoje walory estetyczne, ale także smakowe! Wykorzystywane w celach kulinarnych już od czasów starożytnych. Jedyne i niepowtarzalne… O kim mowa? Przed Państwem karczochy marynowane! Pora przyjrzeć się im z bliska! Na początek przepis na karczochy marynowane do słoika. Czas start!
Dla kogo?
Dla wszystkich osób szukających nowych pomysłów na przetwory! Przepis na karczochy marynowane urozmaici Twoje dotychczasowe wyroby!
Na jaką okazję?
Na zimę! Czas skompletować zapasy w spiżarni na nadchodzące mroźne dni.
Dla urozmaicenia:
Do przygotowania zalewy możesz użyć także innych wybranych przez siebie przypraw. Wszystko według upodobania!