
Składniki
15 sztuk
1 łyżeczka
4 ziarna
2 sztuki
3 ziarna
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
100 gramów
25 gramów
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku w około 1 litrze ciepłej wody, rozpuść sól, dodaj sok z kiszonych ogórków i miód. Zalewa powinna być ciepła nie gorąca około 30*C.
Krok 2
Marchew obierz, pokrój w plastry w około 0.5 cm grubości, umieść w słoju.
Krok 3
Imbir obierz i pokrój w plastry, ziarenka kardamonu rozkrusz. Do słoja dodaj przyprawy, ziele angielskie, gorczycę, gwiazdki anyżu, przecięte wzdłuż chili, plastry imbiru, plastry pomarańczy, kardamon, kory cynamonu, liście chrzanu lub wiśni.
Krok 4
Całość zalej zalewą. Dopilnuj aby marchew była kompletnie zanurzona. Całość przykryj lnianą ściereczką, odstaw w ciemne, ciepłe miejsce na około tydzień aż marchew się ukwasi.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kiszone marchewki
Zapewne, jak niemal wszyscy Polacy, lubicie smak kiszonek. Jeśli tak jest, spróbujcie nieco urozmaicić swoje menu, przygotowując kiszone marchewki. Brzmi ciekawie? Z pewnością! Przekonacie się, że nawet to popularne warzywo korzeniowe doskonale smakuje w wersji ukwaszonej. Co więcej, nie musicie poświęcać zbyt wiele uwagi marchewkom. Wystarczy 20 minut, aby przygotować zalewę, a następnie odstawić gotowe słoiki w ciemne miejsce na co najmniej kilka dni. Kiszone marchewki z pewnością zaskoczą was wyjątkowym smakiem oraz wszechstronnym zastosowaniem.
Dla kogo?
Kiszone marchewki to idealna propozycja dla każdego miłośnika oryginalnych przekąsek i dodatków do potraw.
Na jaką okazję?
Marchewki sprawdzą się zawsze. Są idealnym dodatkiem do codziennych obiadów, a także nowoczesną przekąską, którą zaserwujcie podczas eleganckiego przyjęcia.
Czy wiesz, że?
Z nasion marchewki wytwarza się także olej, wykorzystywany szeroko w kosmetyce. Ekstrakt z tego warzywa łączy się z olejem sezamowym, który jest głównym składnikiem kremów ochronnych lub kosmetyków po opalaniu.
Dla urozmaicenia:
Marchewka jest idealnym dodatkiem do mięs. Możecie ją także podawać jako oryginalną przekąskę.