Składniki
15 sztuk
1 łyżeczka
4 ziarna
2 sztuki
3 ziarna
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
100 gramów
25 gramów
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku w około 1 litrze ciepłej wody, rozpuść sól, dodaj sok z kiszonych ogórków i miód. Zalewa powinna być ciepła nie gorąca około 30*C.
Krok 2
Marchew obierz, pokrój w plastry w około 0.5 cm grubości, umieść w słoju.
Krok 3
Imbir obierz i pokrój w plastry, ziarenka kardamonu rozkrusz. Do słoja dodaj przyprawy, ziele angielskie, gorczycę, gwiazdki anyżu, przecięte wzdłuż chili, plastry imbiru, plastry pomarańczy, kardamon, kory cynamonu, liście chrzanu lub wiśni.
Krok 4
Całość zalej zalewą. Dopilnuj aby marchew była kompletnie zanurzona. Całość przykryj lnianą ściereczką, odstaw w ciemne, ciepłe miejsce na około tydzień aż marchew się ukwasi.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kiszone marchewki
Zapewne, jak niemal wszyscy Polacy, lubicie smak kiszonek. Jeśli tak jest, spróbujcie nieco urozmaicić swoje menu, przygotowując kiszone marchewki. Brzmi ciekawie? Z pewnością! Przekonacie się, że nawet to popularne warzywo korzeniowe doskonale smakuje w wersji ukwaszonej. Co więcej, nie musicie poświęcać zbyt wiele uwagi marchewkom. Wystarczy 20 minut, aby przygotować zalewę, a następnie odstawić gotowe słoiki w ciemne miejsce na co najmniej kilka dni. Kiszone marchewki z pewnością zaskoczą was wyjątkowym smakiem oraz wszechstronnym zastosowaniem.
Dla kogo?
Kiszone marchewki to idealna propozycja dla każdego miłośnika oryginalnych przekąsek i dodatków do potraw.
Na jaką okazję?
Marchewki sprawdzą się zawsze. Są idealnym dodatkiem do codziennych obiadów, a także nowoczesną przekąską, którą zaserwujcie podczas eleganckiego przyjęcia.
Czy wiesz, że?
Z nasion marchewki wytwarza się także olej, wykorzystywany szeroko w kosmetyce. Ekstrakt z tego warzywa łączy się z olejem sezamowym, który jest głównym składnikiem kremów ochronnych lub kosmetyków po opalaniu.
Dla urozmaicenia:
Marchewka jest idealnym dodatkiem do mięs. Możecie ją także podawać jako oryginalną przekąskę.