Kiszone marchewki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kiszone marchewki

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

17

heart
114 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

100 osób wydrukowało

Pobierz pdf

237 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

15 sztuk

1 łyżeczka

4 ziarna

2 sztuki

3 ziarna

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

25 gramów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku w około 1 litrze ciepłej wody, rozpuść sól, dodaj sok z kiszonych ogórków i miód. Zalewa powinna być ciepła nie gorąca około 30*C.

Kiszone marchewki - Krok 1

Krok 2

Marchew obierz, pokrój w plastry w około 0.5 cm grubości, umieść w słoju.

Kiszone marchewki - Krok 2

Krok 3

Imbir obierz i pokrój w plastry, ziarenka kardamonu rozkrusz. Do słoja dodaj przyprawy, ziele angielskie, gorczycę, gwiazdki anyżu, przecięte wzdłuż chili, plastry imbiru, plastry pomarańczy, kardamon, kory cynamonu, liście chrzanu lub wiśni.

Kiszone marchewki - Krok 3

Krok 4

Całość zalej zalewą. Dopilnuj aby marchew była kompletnie zanurzona. Całość przykryj lnianą ściereczką, odstaw w ciemne, ciepłe miejsce na około tydzień aż marchew się ukwasi.

Kiszone marchewki - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kiszone marchewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kiszone marchewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kiszone marchewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kiszone marchewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kiszone marchewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kiszone marchewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kiszone marchewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kiszone marchewki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kiszone marchewkiKiszone marchewki

Zapewne, jak niemal wszyscy Polacy, lubicie smak kiszonek. Jeśli tak jest, spróbujcie nieco urozmaicić swoje menu, przygotowując kiszone marchewki. Brzmi ciekawie? Z pewnością! Przekonacie się, że nawet to popularne warzywo korzeniowe doskonale smakuje w wersji ukwaszonej. Co więcej, nie musicie poświęcać zbyt wiele uwagi marchewkom. Wystarczy 20 minut, aby przygotować zalewę, a następnie odstawić gotowe słoiki w ciemne miejsce na co najmniej kilka dni. Kiszone marchewki z pewnością zaskoczą was wyjątkowym smakiem oraz wszechstronnym zastosowaniem.

Dla kogo?

Kiszone marchewki to idealna propozycja dla każdego miłośnika oryginalnych przekąsek i dodatków do potraw.

Na jaką okazję?

Marchewki sprawdzą się zawsze. Są idealnym dodatkiem do codziennych obiadów, a także nowoczesną przekąską, którą zaserwujcie podczas eleganckiego przyjęcia.

Czy wiesz, że?

Z nasion marchewki wytwarza się także olej, wykorzystywany szeroko w kosmetyce. Ekstrakt z tego warzywa łączy się z olejem sezamowym, który jest głównym składnikiem kremów ochronnych lub kosmetyków po opalaniu.

Dla urozmaicenia:

Marchewka jest idealnym dodatkiem do mięs. Możecie ją także podawać jako oryginalną przekąskę.