Kapitańskie cygara z sosem koktajlowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kapitańskie cygara z sosem koktajlowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
362 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

132 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

159 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

30 dekagramów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

30 gramów

60 gramów

120 gramów

2 sztuki

100 gramów

100 gramów

200 gramów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka pokrój w grube paski, posyp Przyprawą do kurczaka Knorr i odstaw na 10 minut.

Kapitańskie cygara  z sosem koktajlowym  - Krok 1

Krok 2

W tym czasie przygotuj surówkę. Marchewkę zetrzyj na tarce, a pomarańczę przekrój na pół, obierz, po czym jedną z połówek pokrój w kostkę. Z drugiej połówki wyciśnij sok i odstaw go na później.

Kapitańskie cygara  z sosem koktajlowym  - Krok 2

Krok 3

Następnie pozwól dziecku wymieszać rodzynki, kostkę z pomarańczy i połowę majonezu. Ewentualnie dopraw je solą i cukrem do smaku.

Krok 4

Płatki kukurydziane zmiksuj i wymieszaj z bułką tartą. Dzieci mogą panierować kurczaka w kolejności: w mące, roztrzepanym jajku i przygotowanych płatkach kukurydzianych.

Krok 5

Smaż kawałki kurczaka na złoty kolor i dopiecz w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez około 10 minut.

Krok 6

Na koniec pozwól dzieciom zrobić sos: resztę majonezu należy połączyć z ketchupem i sokiem wyciśniętym z połówki pomarańczy. Do dekoracji potrawy możesz użyć plastrów pomarańczy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kapitańskie cygara  z sosem koktajlowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kapitańskie cygara  z sosem koktajlowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kapitańskie cygara  z sosem koktajlowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kapitańskie cygara  z sosem koktajlowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kapitańskie cygara  z sosem koktajlowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kapitańskie cygara  z sosem koktajlowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kapitańskie cygara  z sosem koktajlowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kapitańskie cygara  z sosem koktajlowym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kapitańskie cygara  z sosem koktajlowym Kapitańskie cygara z sosem koktajlowym

Kurczaka pokrój w grube paski, posyp Przyprawą do kurczaka Knorr i odstaw na 10 minut.