Kapitańskie cygara z sosem koktajlowym
łatwe
159 osób zapisało

Składniki
30 dekagramów
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
30 gramów
60 gramów
120 gramów
2 sztuki
100 gramów
100 gramów
200 gramów
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka pokrój w grube paski, posyp Przyprawą do kurczaka Knorr i odstaw na 10 minut.

Krok 2
W tym czasie przygotuj surówkę. Marchewkę zetrzyj na tarce, a pomarańczę przekrój na pół, obierz, po czym jedną z połówek pokrój w kostkę. Z drugiej połówki wyciśnij sok i odstaw go na później.

Krok 3
Następnie pozwól dziecku wymieszać rodzynki, kostkę z pomarańczy i połowę majonezu. Ewentualnie dopraw je solą i cukrem do smaku.
Krok 4
Płatki kukurydziane zmiksuj i wymieszaj z bułką tartą. Dzieci mogą panierować kurczaka w kolejności: w mące, roztrzepanym jajku i przygotowanych płatkach kukurydzianych.
Krok 5
Smaż kawałki kurczaka na złoty kolor i dopiecz w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez około 10 minut.
Krok 6
Na koniec pozwól dzieciom zrobić sos: resztę majonezu należy połączyć z ketchupem i sokiem wyciśniętym z połówki pomarańczy. Do dekoracji potrawy możesz użyć plastrów pomarańczy.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej