Kapitańskie cygara z sosem koktajlowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kapitańskie cygara z sosem koktajlowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

352 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

124 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

148 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

30 dekagramów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

30 gramów

60 gramów

120 gramów

2 sztuki

100 gramów

100 gramów

200 gramów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka pokrój w grube paski, posyp Przyprawą do kurczaka Knorr i odstaw na 10 minut.

Kapitańskie cygara  z sosem koktajlowym  - Krok 1

Krok 2

W tym czasie przygotuj surówkę. Marchewkę zetrzyj na tarce, a pomarańczę przekrój na pół, obierz, po czym jedną z połówek pokrój w kostkę. Z drugiej połówki wyciśnij sok i odstaw go na później.

Kapitańskie cygara  z sosem koktajlowym  - Krok 2

Krok 3

Następnie pozwól dziecku wymieszać rodzynki, kostkę z pomarańczy i połowę majonezu. Ewentualnie dopraw je solą i cukrem do smaku.

Krok 4

Płatki kukurydziane zmiksuj i wymieszaj z bułką tartą. Dzieci mogą panierować kurczaka w kolejności: w mące, roztrzepanym jajku i przygotowanych płatkach kukurydzianych.

Krok 5

Smaż kawałki kurczaka na złoty kolor i dopiecz w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez około 10 minut.

Krok 6

Na koniec pozwól dzieciom zrobić sos: resztę majonezu należy połączyć z ketchupem i sokiem wyciśniętym z połówki pomarańczy. Do dekoracji potrawy możesz użyć plastrów pomarańczy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kapitańskie cygara  z sosem koktajlowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kapitańskie cygara  z sosem koktajlowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kapitańskie cygara  z sosem koktajlowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kapitańskie cygara  z sosem koktajlowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kapitańskie cygara  z sosem koktajlowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kapitańskie cygara  z sosem koktajlowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kapitańskie cygara  z sosem koktajlowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kapitańskie cygara  z sosem koktajlowym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Pyzy z mięsem i grzybami
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej