Roladki z kurczaka ze szpinakiem i fetą - drobiowe | Przepisy.pl pixel

Roladki z kurczaka ze szpinakiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

274

4753 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4352 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8566 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

800 gramów

1 sztuka

50 gramów

150 gramów

1 łyżka

20 gramów

1 szczypta

1 szczypta

60 mililitrów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mrożony szpinak rozmroź i usuń nadmiar wody. Świeży oczyść, odrywając końcówki, a następnie umyj i osusz. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni wraz z orzeszkami piniowymi. Dodaj szpinak i całość smaż chwilę, mieszając co jakiś czas. Szpinak dopraw do smaku serem feta, ostrą papryką, gałką muszkatołową oraz suszonymi pomidorami. Jeśli uznasz to za konieczne, dopraw odrobiną soli do smaku.

Roladki z kurczaka ze szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Piersi z kurczaka umyj, oczyść z błon oraz tłuszczu i osusz. Następnie ułóż na foli posmarowanej oliwą, przykryj plastikową folią i rozbij dokładnie tłuczkiem.

Roladki z kurczaka ze szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Powierzchnię kurczaka dopraw do smaku odrobiną Przyprawy do kurczaka Knorr, po czym ułóż na niej warstwę szpinaku.

Roladki z kurczaka ze szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Pierś zroluj, zawiń w folię aluminiową. Końcówki folii zakręć tak, aby powstał kształtny baton. Piersi umieść w nagrzanym do 200°C piekarniku na 20 – 30 minut.

Roladki z kurczaka ze szpinakiem - Krok 4

Krok 5

Upieczone piersi rozwiń z folii – zbierz powstały sok i przelej go do pojemnika. Zebrany płyn uzupełnij wodą do objętości 300 mililitrów, rozprowadź w nim Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr, całość doprowadź do wrzenia. Gotuj około 3 minut. Roladki podawaj z ryżem, obficie polane sosem serowym.

Roladki z kurczaka ze szpinakiem - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

34

Opinie o przepisie

  • smakosz

    smakosz , 26.10.2021

    A ja mam pytanie odnośnie piersi całą pierś tłuczemy czy trzeba ja przekroić i dopiero roztłuc??

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Polka

    Polka , 22.10.2021

    Folia spożywcza nie ulegnie stopieniu?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Jo

    Jo , 23.05.2021

    Ja sugeruje zrezygnowac z ryzy i podac z kalafiorem z serowym sesom zrobionym wlasnorecznie a nie z torebki

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Monika  libka

    Monika libka , 09.05.2020

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Wróbel

    Jolanta Wróbel , 04.07.2019

    jutro będę próbowała to dani zrobić

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gosia Nowak

    Gosia Nowak , 29.01.2019

    pyszności! ja zrobilam bez pomidorow i wyszlo super! wszystkim smakowalo. sos z torebki tez sobie odpuscilam..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Izydorczyk

    Ewelina Izydorczyk , 14.12.2018

    super, na imprezach robią furorę. Ja robiłam jak w przepisie - najpierw folia spożywcza potem aluminiowa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dominique Trychan

    Dominique Trychan , 17.09.2018

    super!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Wojda

    Małgorzata Wojda , 24.10.2017

    Jak to jest z tymi foliami?najpierw spożywcza a potem aluminiowa?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Woźniak

    Krzysztof Woźniak , 17.10.2017

    Zawinąć w samą folię aluminiowa?Bo na przykładzie jest w spożywcza i aluminiową

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Olga Julia

    Olga Julia , 14.10.2017

    Troche zmienilam sos. Zostalo mi troche szpinaku z feta i pomidorami i uzylam to jako sos. Wysmienite !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Gmurzyńska

    Barbara Gmurzyńska , 09.10.2017

    Z ryżem są idealne. Paluszki lizać. Pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Nicińska

    Aneta Nicińska , 25.08.2017

    roladki pyszne! na talerzu wyglądają pięknie a smakują obłędnie! polecam przyprawić farsz po swojemu. Ja osobiście lubię czosnek więc był on pierwszy jako dodatkowy na liście. jeżeli chodzi o sos... nie jestem za jedzeniem z papierka. Poza tym- POLECAM!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Wiśniewski

    Katarzyna Wiśniewski , 02.04.2017

    pyszności dzięki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabela Marczak

    Izabela Marczak , 24.01.2017

    Niezłe, lubię takie smaki ale ten sos z torebki to lipa.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Braciszewska Gruszczyńska

    Bożena Braciszewska Gruszczyńska , 17.01.2017

    smaczne, sos zrobiłam sama :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Martini Bambini

    Martini Bambini , 16.01.2017

    mój mąż jest zachwycony

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Szczepanek

    Krystyna Szczepanek , 14.01.2017

    Pyszne I szybko

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kinga Jarosz

    Kinga Jarosz , 11.01.2017

    pyszności

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Fontowicz

    Kasia Fontowicz , 08.10.2016

    Doskonałe :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lidia Łukomska

    Lidia Łukomska , 27.06.2016

    Hehe...tez o tym myslalam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ula Sibińska

    Ula Sibińska , 26.06.2016

    Mniam! Piekłam dzisiaj - pycha.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Siwakowska

    Ewa Siwakowska , 26.06.2016

    Jan

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Rastabiga

    Dorota Rastabiga , 17.06.2016

    Amalia Pękala Muradjan kiedy robimy? ;p

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Żydek

    Małgorzata Żydek , 17.06.2016

    Uwielbiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia  Koch

    Sylwia Koch , 08.06.2016

    Bardzo dobre. Sos zrobiłam sama, nie dodałam torebkowego. Super smaczne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Indyka

    Katarzyna Indyka , 30.04.2016

    nie użyłam ani suszonych pomidorów ani gałki muszkatalowej ani orzeszków a zamiast ryżu podałam z kasza bulgur. mimo wszystko wszystkim smakowało.

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Roladki z kurczaka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Roladki z kurczaka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Roladki z kurczaka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Roladki z kurczaka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Roladki z kurczaka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Roladki z kurczaka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Roladki z kurczaka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Roladki z kurczaka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Roladki z kurczaka ze szpinakiemRoladki z kurczaka ze szpinakiem

Szukasz pomysłu na smaczną potrawę, która urozmaici Twoje codzienne menu? Porzuć klasyczną wersję drobiowych potraw i zapoznaj się z naszą recepturą. Możemy powiedzieć w sekrecie, że ten przepis zyskał już całkiem spore grono miłośników. Kto wie, może zachwyci również Ciebie? Mamy nadzieję, że tak! Roladki z kurczaka ze szpinakiem to uniwersalne danie, które będzie odpowiednie na wiele okazji. Kruche i soczyste mięso z różnorodnymi dodatkami wspaniale prezentuje się na talerzach ze względu na zielono-biało-czerwone nadzienie i apetyczny sos. W tym przepisie na roladki drobiowe ze szpinakiem ważne są detale! Doskonały smak roladek z kurczaka to nie tylko wynik właściwego doboru mięsa, ale też obecności orzeszków piniowych, suszonych pomidorów oraz aromatycznych przypraw, w tym ostrej papryki i gałki muszkatołowej. Powodzenia w przygotowaniach i smacznego! Jesteśmy pewni, że danie przypadnie Ci do gustu. 

Dla kogo?

Roladki z kurczaka ze szpinakiem przypadną do gustu wszystkim fanom mięs. Jeżeli nudzi Ci się klasyczna forma podania drobiu, to ten przepis z pewnością urozmaici Twoje menu i wprowadzi do niego powiew świeżości. Walory dania docenią również kulinarni nowicjusze. Wbrew pozorom, roladki ze szpinakiem są dość proste w przygotowaniu. Efektowne danie nie musi być czarną magią, nawet dla początkujących! Wystarczy tylko starannie zawinąć mięso w formie rolady z kurczaka, by po upieczeniu było kształtne i nie rozpadało się. Roladki drobiowe ze szpinakiem zadowoloną wszystkich amatorów mięsa z kurczaka, którzy chcieliby zobaczyć je w odświeżonym i nieoczywistym wydaniu. Zapoznaj się z naszymi wskazówkami, zrób zakupy, a później działaj w kuchni. Danie z pewnością wyjdzie doskonale, więc zaserwuj je dla swoich bliskich. Na jaką okazję? Mamy kilka propozycji, które ułatwią Ci odpowiedzenie na to pytanie. Zobacz! 

Na jaką okazję?

Choć drób często pojawia się jako składnik szybkich, codziennych posiłków, rolady ze szpinakiem wyglądają na tyle atrakcyjnie, że z powodzeniem mogą być daniem głównym podczas świątecznego spotkania przy stole z bliskimi. Zapewne wszyscy przyzwyczajeni są do serwowania klasycznych kotletów lub smażonej piersi z kurczaka. Tym razem zaserwuj bliskim naszą recepturę. Obserwuj rodzinę i ich talerze. Z pewnością szybko zostaną one opróżnione! Wcale nas to nie dziwi, roladki z pierś z kurczaka ze szpinakiem w piekarniku są tak smaczne, że błyskawicznie znikają z talerzy. Najpierw jednak rozpocznij kulinarne przygotowania. Jak się za nie zabrać? Przychodzimy z pomocą! Zacznij od przyrządzenia nadzienia do roladek drobiowych ze szpinakiem i fetą. Szpinak odsącz z wody, a jeśli używasz świeżego, usuń z niego ogonki. Podsmażaj do momentu, aż zmięknie, po czym dodaj do niego wyrazisty ser feta, który dobrze uzupełni neutralny smak warzywa, a także słodkie i mięsiste suszone pomidory z zalewy.

Czy wiesz, że?

Nim zrobisz roladki z kurczaka ze szpinakiem pieczone w folii, koniecznie dowiedz się, jak wybrać świeży drób. Mamy kilka trików, dzięki którym kupowane mięso będzie zachwycać walorami i idealnym smakiem. Na początku koniecznie zwróć uwagę na jędrność kurczaka. Uciśnij tkankę – jeżeli natychmiast wróci na swoje miejsce, to mięso jest świeże. Pamiętaj, że po kilku dniach w lodówce kurczak również może się zepsuć. Przed przyrządzeniem mięsa dokładnie je powąchaj. Dziwny i nieprzyjemny zapach jest sygnałem ostrzegawczym, który jasno daje do zrozumienia, że produkt nie nadaje się do spożycia! Jeżeli masz świeże produkty i chcesz zrobić roladki z kurczaka ze szpinakiem i serem, musisz pamiętać o jednej kwestii. Jakiej? Ważnym krokiem podczas pracy nad roladkami z piersi kurczaka ze szpinakiem jest przygotowanie mięsa. Rozbij je na cienkie plastry, dopraw specjalną mieszanką do kurczaka i zawijaj ciasno razem z nadzieniem. Gotowe roladki z kurczaka ze szpinakiem i serem feta zawiń w folię aluminiową i upiecz.

Dla urozmaicenia:

Możesz do woli eksperymentować z naszą recepturą na roladki z kurczaka ze szpinakiem. Jako dodatek farszu dobrze sprawdzą się różnego rodzaju sery lub pieczarki. Jeżeli lubisz te składniki, to śmiało dorzuć je do naszej receptury. Nie zapomnij również o sposobie serwowania dania. Podawaj je z gęstym sosem serowym, a zachwycisz wszystkich gości. Jeżeli chcesz, by potrawa była bardziej sycąca, to skomponuj mięso z białym lub brązowym ryżem. Pycha! Doskonale będzie też pasować kasza bulgur albo pieczone ziemniaki. Dla najmłodszych smakoszy polecamy frytki, które zawsze szybko znikają z talerzy. Wybieraj dodatki według swoich preferencji, a całość wyjdzie doskonale. Jeżeli nasze receptura przypadnie Ci do gustu, to koniecznie podziel się opinią w komentarzu. Twoje zdanie jest dla nas bardzo ważne i zawsze kierujemy się nim, tworząc nasze przepisy. A teraz życzymy Ci powodzenia w kuchni i smacznego. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie czystą przyjemnością i zabawą.