Roladki z kurczaka ze szpinakiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

208

4072 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3374 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6110 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

800 gramów

1 sztuka

50 gramów

20 gramów

20 gramów

60 mililitrów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mrożony szpinak rozmroź i usuń nadmiar wody. Świeży oczyść, odrywając końcówki, a następnie umyj i osusz. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni wraz z orzeszkami piniowymi. Dodaj szpinak i całość smaż chwilę, mieszając co jakiś czas. Szpinak dopraw do smaku serem feta, ostrą papryką, gałką muszkatołową oraz suszonymi pomidorami. Jeśli uznasz to za konieczne, dopraw odrobiną soli do smaku.

Roladki z kurczaka ze szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Piersi z kurczaka umyj, oczyść z błon oraz tłuszczu i osusz. Następnie ułóż na foli posmarowanej oliwą, przykryj plastikową folią i rozbij dokładnie tłuczkiem.

Roladki z kurczaka ze szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Powierzchnię kurczaka dopraw do smaku odrobiną Przyprawy do kurczaka Knorr, po czym ułóż na niej warstwę szpinaku.

Roladki z kurczaka ze szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Pierś zroluj, zawiń w folię aluminiową. Końcówki folii zakręć tak, aby powstał kształtny baton. Piersi umieść w nagrzanym do 200°C piekarniku na 20 – 30 minut.

Roladki z kurczaka ze szpinakiem - Krok 4

Krok 5

Upieczone piersi rozwiń z folii – zbierz powstały sok i przelej go do pojemnika. Zebrany płyn uzupełnij wodą do objętości 300 mililitrów, rozprowadź w nim Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr, całość doprowadź do wrzenia. Gotuj około 3 minut. Roladki podawaj z ryżem, obficie polane sosem serowym.

Roladki z kurczaka ze szpinakiem - Krok 5
27

Opinie o przepisie

  • Jolanta Wróbel

    Jolanta Wróbel

    jutro będę próbowała to dani zrobić

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gosia Nowak

    Gosia Nowak

    pyszności! ja zrobilam bez pomidorow i wyszlo super! wszystkim smakowalo. sos z torebki tez sobie odpuscilam..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Izydorczyk

    Ewelina Izydorczyk

    super, na imprezach robią furorę. Ja robiłam jak w przepisie - najpierw folia spożywcza potem aluminiowa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dominique Trychan

    Dominique Trychan

    super!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Wojda

    Małgorzata Wojda

    Jak to jest z tymi foliami?najpierw spożywcza a potem aluminiowa?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Woźniak

    Krzysztof Woźniak

    Zawinąć w samą folię aluminiowa?Bo na przykładzie jest w spożywcza i aluminiową

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Olga Julia

    Olga Julia

    Troche zmienilam sos. Zostalo mi troche szpinaku z feta i pomidorami i uzylam to jako sos. Wysmienite !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Gmurzyńska

    Barbara Gmurzyńska

    Z ryżem są idealne. Paluszki lizać. Pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Nicińska

    Aneta Nicińska

    roladki pyszne! na talerzu wyglądają pięknie a smakują obłędnie! polecam przyprawić farsz po swojemu. Ja osobiście lubię czosnek więc był on pierwszy jako dodatkowy na liście. jeżeli chodzi o sos... nie jestem za jedzeniem z papierka. Poza tym- POLECAM!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Wiśniewski

    Katarzyna Wiśniewski

    pyszności dzięki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabela Marczak

    Izabela Marczak

    Niezłe, lubię takie smaki ale ten sos z torebki to lipa.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Braciszewska Gruszczyńska

    Bożena Braciszewska Gruszczyńska

    smaczne, sos zrobiłam sama :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Martini Bambini

    Martini Bambini

    mój mąż jest zachwycony

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Szczepanek

    Krystyna Szczepanek

    Pyszne I szybko

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kinga Jarosz

    Kinga Jarosz

    pyszności

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Fontowicz

    Kasia Fontowicz

    Doskonałe :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lidia Łukomska

    Lidia Łukomska

    Hehe...tez o tym myslalam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ula Sibińska

    Ula Sibińska

    Mniam! Piekłam dzisiaj - pycha.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Siwakowska

    Ewa Siwakowska

    Jan

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Rastabiga

    Dorota Rastabiga

    Amalia Pękala Muradjan kiedy robimy? ;p

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Żydek

    Małgorzata Żydek

    Uwielbiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia  Koch

    Sylwia Koch

    Bardzo dobre. Sos zrobiłam sama, nie dodałam torebkowego. Super smaczne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Indyka

    Katarzyna Indyka

    nie użyłam ani suszonych pomidorów ani gałki muszkatalowej ani orzeszków a zamiast ryżu podałam z kasza bulgur. mimo wszystko wszystkim smakowało.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Wysocka

    Joanna Wysocka

    ja nie mialam suszonych pomidorów. podałam z ziemniaczkami gotowanymi na parze. palce lizać!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • lulu lulu

    lulu lulu

    pyszne :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Kotowicz

    Aneta Kotowicz

    na pewno to podam dziś na obiad

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Tatar

    Marek Tatar

    bardzo pyszne. proponuje dwie saszetki sosu surowego, jedna to za mało na obfite polanie batonu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kacper Świdrak

    Kacper Świdrak

    ciekawa kompozycja smakowa jak i wyglądu

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Roladki z kurczaka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Roladki z kurczaka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Roladki z kurczaka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Roladki z kurczaka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Roladki z kurczaka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Roladki z kurczaka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Roladki z kurczaka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Papryka ostra z Hiszpanii Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Papryka ostra z Hiszpanii Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Roladki z kurczaka ze szpinakiemRoladki z kurczaka ze szpinakiem

Roladki z kurczaka ze szpinakiem to uniwersalne danie, które będzie odpowiednie na wiele okazji. Kruche i soczyste mięso z różnorodnymi dodatkami wspaniale prezentuje się na talerzach ze względu na zielono-biało-czerwone nadzienie i apetyczny sos. Wbrew pozorom, roladki są dość proste w przygotowaniu. Wystarczy tylko starannie zawinąć mięso, by po upieczeniu było kształtne i nie rozpadało się. Zacznij od przyrządzenia nadzienia. Szpinak odsącz z wody, a jeśli używasz świeżego, usuń z niego ogonki. Podsmażaj do momentu, aż zmięknie, po czym dodaj do niego wyrazisty ser feta, który dobrze uzupełni neutralny smak warzywa, a także słodkie i mięsiste suszone pomidory z zalewy. Rozbij mięso na cienkie plastry, dopraw specjalną mieszanka do kurczaka i zawijaj ciasno razem z nadzieniem. Zawiń w folię aluminiową i upiecz. Roladki z kurczaka ze szpinakiem podawaj z gęstym sosem serowym oraz brązowym ryżem, dobrze będzie też pasować kasza bulgur albo pieczone ziemniaki. Z czym Twoim zdaniem roladki z kurczaka będą najlepsze? Podziel się swoją opinią!