Składniki
400 gramów
1 opakowanie
800 gramów
1 sztuka
50 gramów
150 gramów
1 łyżka
20 gramów
1 szczypta
1 szczypta
60 mililitrów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mrożony szpinak rozmroź i usuń nadmiar wody. Świeży oczyść, odrywając końcówki, a następnie umyj i osusz. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni wraz z orzeszkami piniowymi. Dodaj szpinak i całość smaż chwilę, mieszając co jakiś czas. Szpinak dopraw do smaku serem feta, ostrą papryką, gałką muszkatołową oraz suszonymi pomidorami. Jeśli uznasz to za konieczne, dopraw odrobiną soli do smaku.
Krok 2
Piersi z kurczaka umyj, oczyść z błon oraz tłuszczu i osusz. Następnie ułóż na foli posmarowanej oliwą, przykryj plastikową folią i rozbij dokładnie tłuczkiem.
Krok 3
Powierzchnię kurczaka dopraw do smaku odrobiną Przyprawy do kurczaka Knorr, po czym ułóż na niej warstwę szpinaku.
Krok 4
Pierś zroluj, zawiń w folię aluminiową. Końcówki folii zakręć tak, aby powstał kształtny baton. Piersi umieść w nagrzanym do 200°C piekarniku na 20 – 30 minut.
Krok 5
Upieczone piersi rozwiń z folii – zbierz powstały sok i przelej go do pojemnika. Zebrany płyn uzupełnij wodą do objętości 300 mililitrów, rozprowadź w nim Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr, całość doprowadź do wrzenia. Gotuj około 3 minut. Roladki podawaj z ryżem, obficie polane sosem serowym.
Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Roladki z kurczaka ze szpinakiem
Szukasz pomysłu na smaczną potrawę, która urozmaici Twoje codzienne menu? Porzuć klasyczną wersję drobiowych potraw i zapoznaj się z naszą recepturą. Możemy powiedzieć w sekrecie, że ten przepis zyskał już całkiem spore grono miłośników. Kto wie, może zachwyci również Ciebie? Mamy nadzieję, że tak! Roladki z kurczaka ze szpinakiem to uniwersalne danie, które będzie odpowiednie na wiele okazji. Kruche i soczyste mięso z różnorodnymi dodatkami wspaniale prezentuje się na talerzach ze względu na zielono-biało-czerwone nadzienie i apetyczny sos. W tym przepisie na roladki drobiowe ze szpinakiem ważne są detale! Doskonały smak roladek z kurczaka to nie tylko wynik właściwego doboru mięsa, ale też obecności orzeszków piniowych, suszonych pomidorów oraz aromatycznych przypraw, w tym ostrej papryki i gałki muszkatołowej. Powodzenia w przygotowaniach i smacznego! Jesteśmy pewni, że danie przypadnie Ci do gustu.
Dla kogo?
Roladki z kurczaka ze szpinakiem przypadną do gustu wszystkim fanom mięs. Jeżeli nudzi Ci się klasyczna forma podania drobiu, to ten przepis z pewnością urozmaici Twoje menu i wprowadzi do niego powiew świeżości. Walory dania docenią również kulinarni nowicjusze. Wbrew pozorom, roladki ze szpinakiem są dość proste w przygotowaniu. Efektowne danie nie musi być czarną magią, nawet dla początkujących! Wystarczy tylko starannie zawinąć mięso w formie rolady z kurczaka, by po upieczeniu było kształtne i nie rozpadało się. Roladki drobiowe ze szpinakiem zadowoloną wszystkich amatorów mięsa z kurczaka, którzy chcieliby zobaczyć je w odświeżonym i nieoczywistym wydaniu. Zapoznaj się z naszymi wskazówkami, zrób zakupy, a później działaj w kuchni. Danie z pewnością wyjdzie doskonale, więc zaserwuj je dla swoich bliskich. Na jaką okazję? Mamy kilka propozycji, które ułatwią Ci odpowiedzenie na to pytanie. Zobacz!
Na jaką okazję?
Choć drób często pojawia się jako składnik szybkich, codziennych posiłków, rolady ze szpinakiem wyglądają na tyle atrakcyjnie, że z powodzeniem mogą być daniem głównym podczas świątecznego spotkania przy stole z bliskimi. Zapewne wszyscy przyzwyczajeni są do serwowania klasycznych kotletów lub smażonej piersi z kurczaka. Tym razem zaserwuj bliskim naszą recepturę. Obserwuj rodzinę i ich talerze. Z pewnością szybko zostaną one opróżnione! Wcale nas to nie dziwi, roladki z pierś z kurczaka ze szpinakiem w piekarniku są tak smaczne, że błyskawicznie znikają z talerzy. Najpierw jednak rozpocznij kulinarne przygotowania. Jak się za nie zabrać? Przychodzimy z pomocą! Zacznij od przyrządzenia nadzienia do roladek drobiowych ze szpinakiem i fetą. Szpinak odsącz z wody, a jeśli używasz świeżego, usuń z niego ogonki. Podsmażaj do momentu, aż zmięknie, po czym dodaj do niego wyrazisty ser feta, który dobrze uzupełni neutralny smak warzywa, a także słodkie i mięsiste suszone pomidory z zalewy.
Czy wiesz, że?
Nim zrobisz roladki z kurczaka ze szpinakiem pieczone w folii, koniecznie dowiedz się, jak wybrać świeży drób. Mamy kilka trików, dzięki którym kupowane mięso będzie zachwycać walorami i idealnym smakiem. Na początku koniecznie zwróć uwagę na jędrność kurczaka. Uciśnij tkankę – jeżeli natychmiast wróci na swoje miejsce, to mięso jest świeże. Pamiętaj, że po kilku dniach w lodówce kurczak również może się zepsuć. Przed przyrządzeniem mięsa dokładnie je powąchaj. Dziwny i nieprzyjemny zapach jest sygnałem ostrzegawczym, który jasno daje do zrozumienia, że produkt nie nadaje się do spożycia! Jeżeli masz świeże produkty i chcesz zrobić roladki z kurczaka ze szpinakiem i serem, musisz pamiętać o jednej kwestii. Jakiej? Ważnym krokiem podczas pracy nad roladkami z piersi kurczaka ze szpinakiem jest przygotowanie mięsa. Rozbij je na cienkie plastry, dopraw specjalną mieszanką do kurczaka i zawijaj ciasno razem z nadzieniem. Gotowe roladki z kurczaka ze szpinakiem i serem feta zawiń w folię aluminiową i upiecz.
Dla urozmaicenia:
Możesz do woli eksperymentować z naszą recepturą na roladki z kurczaka ze szpinakiem. Jako dodatek farszu dobrze sprawdzą się różnego rodzaju sery lub pieczarki. Jeżeli lubisz te składniki, to śmiało dorzuć je do naszej receptury. Nie zapomnij również o sposobie serwowania dania. Podawaj je z gęstym sosem serowym, a zachwycisz wszystkich gości. Jeżeli chcesz, by potrawa była bardziej sycąca, to skomponuj mięso z białym lub brązowym ryżem. Pycha! Doskonale będzie też pasować kasza bulgur albo pieczone ziemniaki. Dla najmłodszych smakoszy polecamy frytki, które zawsze szybko znikają z talerzy. Wybieraj dodatki według swoich preferencji, a całość wyjdzie doskonale. Jeżeli nasze receptura przypadnie Ci do gustu, to koniecznie podziel się opinią w komentarzu. Twoje zdanie jest dla nas bardzo ważne i zawsze kierujemy się nim, tworząc nasze przepisy. A teraz życzymy Ci powodzenia w kuchni i smacznego. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie czystą przyjemnością i zabawą.