
Składniki
1 opakowanie
1 sztuka
500 gramów
500 gramów
2 sztuki
2 sztuki
150 gramów
40 gramów
0.5 litra
150 gramów
20 gramów
80 gramów
5 gramów
20 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebule i czosnek pokrój w drobną kostkę. Pieczarki w cząstki. Suszone pomidory w paski. Orzechy lekko posiekaj.
Krok 2
Na patelni smaż cebulę z czosnkiem oraz pieczarki. Następnie dodaj oczyszczony szpinak oraz orzechy i suszone pomidory. Smaż przez chwilę. Całość dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.
Krok 3
Przygotuj sos beszamelowy: na maśle podsmaż krótko mąkę, następnie wlewaj mleko energicznie mieszając tak, aby nie powstały grudki. Dodaj Bulionetkę drobiową Knorr oraz gałkę muszkatołową. Zagotuj sos, powinien być gęsty.
Krok 4
W naczyniu żaroodpornym, dno posmaruj sosem beszamelowym, następnie połóż warstwę makaronu, ponownie polej sosem, ułóż masę szpinakową, posyp startym serem i przykryj drugą warstwą makaronu. Czynność tę powtórz do wyczerpania przygotowanych produktów, ale tak, aby masa nie wystawała ponad naczynie.
Krok 5
Ostatnią warstwę makaronu polej obficie sosem oraz posyp pozostałym serem. Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Podawaj z ulubionym sosem, na przykład Spaghetti Toscana Knorr.
Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lasagne ze szpinakiem i grzybami
Jeśli jeszcze nie przyrządzałaś lasagne ze szpinakiem i grzybami, ten prosty przepis na pyszne danie dla 4 osób będzie dla ciebie idealny. Nie ma chyba na świecie osoby, która nie lubi makaronu. Dziesiątki odmian, kształtów, kolorów i dodatków sprawiają, że jest bardzo chętnie jedzony w każdej postaci. Polacy zjadają go prawie sześciokrotnie mniej niż Włosi, a więc nadrób stracony czas i przygotuj swojej rodzinie tę świetną wersję lasagne ze świeżym bądź mrożonym szpinakiem i dwoma garściami ulubionych grzybów. Przydadzą ci się jeszcze drobno pokrojone orzechy włoskie i aromatyczne suszone pomidory z zalewy, które wspaniale połączą się makaronem, tartym żółtym serem, liśćmi szpinaku i grzybami. Usmażone na patelni warzywa dopraw solidnie uniwersalną przyprawą Delikat Knorr. Pod koniec gotowania sosu beszamelowego dodaj drobiową bulionetkę Knorr, gałkę muszkatołową i zagotuj całość. Po wyjęciu zapieczonego makaronu z piekarnika, możesz polać go dodatkowo porcją sosu spaghetti toscana Knorr.