Lasagne ze szpinakiem i grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lasagne ze szpinakiem i grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

heart
594 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

277 osób wydrukowało

Pobierz pdf

313 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 sztuka

500 gramów

500 gramów

2 sztuki

2 sztuki

150 gramów

40 gramów

0.5 litra

150 gramów

20 gramów

80 gramów

5 gramów

20 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule i czosnek pokrój w drobną kostkę. Pieczarki w cząstki. Suszone pomidory w paski. Orzechy lekko posiekaj.

Lasagne ze szpinakiem i grzybami - Krok 1

Krok 2

Na patelni smaż cebulę z czosnkiem oraz pieczarki. Następnie dodaj oczyszczony szpinak oraz orzechy i suszone pomidory. Smaż przez chwilę. Całość dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.

Lasagne ze szpinakiem i grzybami - Krok 2

Krok 3

Przygotuj sos beszamelowy: na maśle podsmaż krótko mąkę, następnie wlewaj mleko energicznie mieszając tak, aby nie powstały grudki. Dodaj Bulionetkę drobiową Knorr oraz gałkę muszkatołową. Zagotuj sos, powinien być gęsty.

Lasagne ze szpinakiem i grzybami - Krok 3

Krok 4

W naczyniu żaroodpornym, dno posmaruj sosem beszamelowym, następnie połóż warstwę makaronu, ponownie polej sosem, ułóż masę szpinakową, posyp startym serem i przykryj drugą warstwą makaronu. Czynność tę powtórz do wyczerpania przygotowanych produktów, ale tak, aby masa nie wystawała ponad naczynie.

Lasagne ze szpinakiem i grzybami - Krok 4

Krok 5

Ostatnią warstwę makaronu polej obficie sosem oraz posyp pozostałym serem. Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Podawaj z ulubionym sosem, na przykład Spaghetti Toscana Knorr.

Lasagne ze szpinakiem i grzybami - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasagne ze szpinakiem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasagne ze szpinakiem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasagne ze szpinakiem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasagne ze szpinakiem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasagne ze szpinakiem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasagne ze szpinakiem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasagne ze szpinakiem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lasagne ze szpinakiem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lasagne ze szpinakiem i grzybamiLasagne ze szpinakiem i grzybami

Jeśli jeszcze nie przyrządzałaś lasagne ze szpinakiem i grzybami, ten prosty przepis na pyszne danie dla 4 osób będzie dla ciebie idealny. Nie ma chyba na świecie osoby, która nie lubi makaronu. Dziesiątki odmian, kształtów, kolorów i dodatków sprawiają, że jest bardzo chętnie jedzony w każdej postaci. Polacy zjadają go prawie sześciokrotnie mniej niż Włosi, a więc nadrób stracony czas i przygotuj swojej rodzinie tę świetną wersję lasagne ze świeżym bądź mrożonym szpinakiem i dwoma garściami ulubionych grzybów. Przydadzą ci się jeszcze drobno pokrojone orzechy włoskie i aromatyczne suszone pomidory z zalewy, które wspaniale połączą się makaronem, tartym żółtym serem, liśćmi szpinaku i grzybami. Usmażone na patelni warzywa dopraw solidnie uniwersalną przyprawą Delikat Knorr. Pod koniec gotowania sosu beszamelowego dodaj drobiową bulionetkę Knorr, gałkę muszkatołową i zagotuj całość. Po wyjęciu zapieczonego makaronu z piekarnika, możesz polać go dodatkowo porcją sosu spaghetti toscana Knorr.