Sałatka z bobem i jajkiem
ziemniakami i chrupiącym boczkiem
łatwe
2468 osób zapisało

Składniki
6 sztuk
4 łyżki
2 łyżki
3 sztuki
1 szklanka
6 plastrów
1 pęczek
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jajka ugotuj na twardo, wystudź i obierz. Bób rozmroź i obierz z łupinek.

Krok 2
Ziemniaki ugotuj w mundurkach do miękkości, następnie wystudź i obierz. Plastry boczku rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem i upiecz na chrupko w piekarniku.

Krok 3
W misce wymieszaj majonez z jogurtem, dopraw musztardą i pieprzem.

Krok 4
Jajka oraz ziemniaki pokrój w kostkę 2x2 cm. Przełóż do miski z przygotowanym majonezem.

Krok 5
Dodaj bób i wszystko razem dokładnie i delikatnie wymieszaj. Wierzch sałatki posyp szczypiorkiem oraz pokruszonym, chrupiącym boczkiem. Sałatkę z bobem i jajkiem podawaj schłodzoną.


Dobra rada:
Zamiast bobu możesz użyć np. fasolę.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Majonez Hellmann's Babuni
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z bobem i jajkiem
Szukasz przepisu na wytrawną przekąskę? Jeśli tak, to jesteś we właściwym miejscu! Sałatka z bobem i jajkiem to połączenie prostych i przepysznych składników, które razem smakują nieziemsko. Na pewno zaskoczy cię, jak dobrze smakuje idealnie wysmażony boczek w towarzystwie delikatnego bobu i sosu majonezowo-musztardowego.
Dla kogo?
Sałatka z bobu i jajek doprawiona majonezem to doskonała propozycja dla każdego wielbiciela bobu. Ten przepis musi znaleźć się w twoim zeszycie! Smakiem bobu możesz cieszyć się nawet zimą, ponieważ do sałatki z powodzeniem wystarczy mrożony bób.
Na jaką okazję?
Sałatka z bobem i majonezem i jajkiem to świetny pomysł, aby przemycić do codziennego jadłospisu trochę zielonych warzyw. Przygotuj ją na szybki lunch do pracy lub niespieszną kolację w domu. Dzięki wielu pysznym składnikom poczujesz się jak w najlepszej restauracji bez wychodzenia z domu!
Czy wiesz, że?
Aby twoja sałatka z bobem i jajkiem zachowała dobrą konsystencję, użyj specjalnych sałatkowych odmian ziemniaków, które nie będą się kruszyły. Wybierz także dobre jajka, najlepiej od kur z wolnego wybiegu, i nie przegotuj ich, aby nie były zbyt twarde.
Z kolei do przygotowania sosu użyj soku z cytryny – wzmocni ona smak sosu. Dodaj także odrobinę gałki muszkatołowej, która będzie idealnie komponować się z gotowanymi ziemniakami.
Dla urozmaicenia:
Jeśli lubisz tworzyć nowe połączenia smakowe, do sałatki z bobem i boczkiem możesz dodać też zielony groszek, kukurydzę albo pokrojone w drobną kosteczkę ogórki kiszone. Każdy z tych składników będzie ciekawym urozmaiceniem Twojego dania. A jeśli nie masz bobu, z powodzeniem możesz wykorzystać ulubiony rodzaj fasoli.