Sałatka z bobem i jajkiem
ziemniakami i chrupiącym boczkiem
łatwe
2516 osób zapisało

Składniki
6 sztuk
4 łyżki
2 łyżki
3 sztuki
1 szklanka
6 plastrów
1 pęczek
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jajka ugotuj na twardo, wystudź i obierz. Bób rozmroź i obierz z łupinek.

Krok 2
Ziemniaki ugotuj w mundurkach do miękkości, następnie wystudź i obierz. Plastry boczku rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem i upiecz na chrupko w piekarniku.

Krok 3
W misce wymieszaj majonez z jogurtem, dopraw musztardą i pieprzem.

Krok 4
Jajka oraz ziemniaki pokrój w kostkę 2x2 cm. Przełóż do miski z przygotowanym majonezem.

Krok 5
Dodaj bób i wszystko razem dokładnie i delikatnie wymieszaj. Wierzch sałatki posyp szczypiorkiem oraz pokruszonym, chrupiącym boczkiem. Sałatkę z bobem i jajkiem podawaj schłodzoną.


Dobra rada:
Zamiast bobu możesz użyć np. fasolę.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Majonez Hellmann's Babuni
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z bobem i jajkiem
Szukasz przepisu na wytrawną przekąskę? Jeśli tak, to jesteś we właściwym miejscu! Sałatka z bobem i jajkiem to połączenie prostych i przepysznych składników, które razem smakują nieziemsko. Na pewno zaskoczy cię, jak dobrze smakuje idealnie wysmażony boczek w towarzystwie delikatnego bobu i sosu majonezowo-musztardowego.
Dla kogo?
Sałatka z bobu i jajek doprawiona majonezem to doskonała propozycja dla każdego wielbiciela bobu. Ten przepis musi znaleźć się w twoim zeszycie! Smakiem bobu możesz cieszyć się nawet zimą, ponieważ do sałatki z powodzeniem wystarczy mrożony bób.
Na jaką okazję?
Sałatka z bobem i majonezem i jajkiem to świetny pomysł, aby przemycić do codziennego jadłospisu trochę zielonych warzyw. Przygotuj ją na szybki lunch do pracy lub niespieszną kolację w domu. Dzięki wielu pysznym składnikom poczujesz się jak w najlepszej restauracji bez wychodzenia z domu!
Czy wiesz, że?
Aby twoja sałatka z bobem i jajkiem zachowała dobrą konsystencję, użyj specjalnych sałatkowych odmian ziemniaków, które nie będą się kruszyły. Wybierz także dobre jajka, najlepiej od kur z wolnego wybiegu, i nie przegotuj ich, aby nie były zbyt twarde.
Z kolei do przygotowania sosu użyj soku z cytryny – wzmocni ona smak sosu. Dodaj także odrobinę gałki muszkatołowej, która będzie idealnie komponować się z gotowanymi ziemniakami.
Dla urozmaicenia:
Jeśli lubisz tworzyć nowe połączenia smakowe, do sałatki z bobem i boczkiem możesz dodać też zielony groszek, kukurydzę albo pokrojone w drobną kosteczkę ogórki kiszone. Każdy z tych składników będzie ciekawym urozmaiceniem Twojego dania. A jeśli nie masz bobu, z powodzeniem możesz wykorzystać ulubiony rodzaj fasoli.