
Składniki
100 gramów
350 gramów
400 gramów
1 sztuka
0.25 szklanki
2 łyżki
1 łyżeczka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Upraż migdały na patelni, aż nabiorą złotego koloru.

Krok 2
Pokrój w kostkę truskawki. Do salaterki włóż liście szpinaku, pokrojone w kostkę truskawki i migdały.

Krok 3
Bulwę kopru włoskiego pokrój w plastry. Przygotuj Sos sałatkowy włoski Knorr według przepisu. Zamarynuj w sosie koper włoski.

Krok 4
Przygotuj sos do sałatki: wymieszaj sok z cytryny i pomarańczy, dodaj łyżeczkę musztardy delikatesowej, ocet balsamiczny, oliwę, sól i pieprz.

Krok 5
Wymieszaj wszystkie składniki. Sałatkę udekoruj kawałkiem truskawki przed podaniem.


Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka ze szpinaku i truskawek
Wyjątkowo apetyczną sałatkę szpinakową podasz jako elegancką przystawkę do głównego posiłku, choć może być ona także samodzielnym daniem. Wyróżnia ją słodko-kwaśny smak z pikantną nutą, a migdały dodają jej chrupkości. Pierwszym krokiem do przyrządzenia szpinakowej sałatki jest odszypułkowanie i pokrojenie w ćwiartki dojrzałych, soczystych truskawek. Umieść je w salaterce razem ze świeżymi liśćmi szpinaku. Garść obranych migdałów praż na suchej patelni do momentu, aż nabiorą złocistego koloru i dodaj do pozostałych składników. Bulwę kopru włoskiego, zwanego także fenkułem, pokrój w niezbyt grube plastry. Następnie zamarynuj je w błyskawicznym włoskim sosie sałatkowym. Ważnym elementem tej potrawy jest wyrazisty w smaku dressing. Przygotujesz go z soku wyciśniętego z pomarańczy i cytryny, musztardy, oliwy oraz octu balsamicznego, który rewelacyjnie skomponuje się ze słodkimi truskawkami. Całość zalej dressingiem i dokładnie wymieszaj, a przed podaniem udekoruj kawałkami truskawek. Zapisz nasz przepis na sałatkę szpinakową z truskawkami i migdałami.