Sałatka ze szpinaku i truskawek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka ze szpinaku i truskawek

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

393 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

232 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

297 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

350 gramów

400 gramów

1 sztuka

0.25 szklanki

2 łyżki

1 łyżeczka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Upraż migdały na patelni, aż nabiorą złotego koloru.

Sałatka ze szpinaku i truskawek - Krok 1

Krok 2

Pokrój w kostkę truskawki. Do salaterki włóż liście szpinaku, pokrojone w kostkę truskawki i migdały.

Sałatka ze szpinaku i truskawek - Krok 2

Krok 3

Bulwę kopru włoskiego pokrój w plastry. Przygotuj Sos sałatkowy włoski Knorr według przepisu. Zamarynuj w sosie koper włoski.

Sałatka ze szpinaku i truskawek - Krok 3

Krok 4

Przygotuj sos do sałatki: wymieszaj sok z cytryny i pomarańczy, dodaj łyżeczkę musztardy delikatesowej, ocet balsamiczny, oliwę, sól i pieprz.

Sałatka ze szpinaku i truskawek - Krok 4

Krok 5

Wymieszaj wszystkie składniki. Sałatkę udekoruj kawałkiem truskawki przed podaniem.

Sałatka ze szpinaku i truskawek - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka ze szpinaku i truskawek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka ze szpinaku i truskawek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka ze szpinaku i truskawek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka ze szpinaku i truskawek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka ze szpinaku i truskawek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka ze szpinaku i truskawek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka ze szpinaku i truskawek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka ze szpinaku i truskawek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka ze szpinaku i truskawekSałatka ze szpinaku i truskawek

Wyjątkowo apetyczną sałatkę szpinakową podasz jako elegancką przystawkę do głównego posiłku, choć może być ona także samodzielnym daniem. Wyróżnia ją słodko-kwaśny smak z pikantną nutą, a migdały dodają jej chrupkości. Pierwszym krokiem do przyrządzenia szpinakowej sałatki jest odszypułkowanie i pokrojenie w ćwiartki dojrzałych, soczystych truskawek. Umieść je w salaterce razem ze świeżymi liśćmi szpinaku. Garść obranych migdałów praż na suchej patelni do momentu, aż nabiorą złocistego koloru i dodaj do pozostałych składników. Bulwę kopru włoskiego, zwanego także fenkułem, pokrój w niezbyt grube plastry. Następnie zamarynuj je w błyskawicznym włoskim sosie sałatkowym. Ważnym elementem tej potrawy jest wyrazisty w smaku dressing. Przygotujesz go z soku wyciśniętego z pomarańczy i cytryny, musztardy, oliwy oraz octu balsamicznego, który rewelacyjnie skomponuje się ze słodkimi truskawkami. Całość zalej dressingiem i dokładnie wymieszaj, a przed podaniem udekoruj kawałkami truskawek. Zapisz nasz przepis na sałatkę szpinakową z truskawkami i migdałami.