Sałatka ze szpinakiem i serem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka ze szpinakiem i serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
167 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

159 osób wydrukowało

Pobierz pdf

180 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

0.5 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżka

0.5 łyżeczki

3 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyte sałaty porwij na mniejsze kawałki. Ser pokrusz.

Sałatka ze szpinakiem i serem - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzanej suchej patelni upraż orzeszki pinii.

Sałatka ze szpinakiem i serem - Krok 2

Krok 3

Sos sałatkowy Knorr przygotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu. Dodaj cukier, ocet balsamiczny i wymieszaj.

Sałatka ze szpinakiem i serem - Krok 3

Krok 4

W misce wymieszaj wszystkie składniki wraz z przygotowanym sosem. Posyp uprażonymi orzeszkami. Podawaj jako dodatek do dań głównych lub jako indywidualne danie.

Sałatka ze szpinakiem i serem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

 

 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka ze szpinakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka ze szpinakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka ze szpinakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka ze szpinakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka ze szpinakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka ze szpinakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka ze szpinakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka ze szpinakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka ze szpinakiem i seremSałatka ze szpinakiem i serem

Młode liście szpinaku są naprawdę pyszne, zwłaszcza gdy połączycie je z innymi składnikami nadającymi soczystości i wyrazistego smaku, takimi jak intensywny ocet balsamiczny, soczyste pomidorki koktajlowe, przyjemnie gorzkie kawałki cykorii czy lekko pikantny ser pleśniowy typu blue. Dodając do tego chrupiące redicchio, uprażone orzeszki pinii i niezwykle aromatyczny sos bazujący na oliwie, stworzycie absolutną bombę smakową, a pasująca niemal do wszystkiego sałatka ze szpinakiem i serem pleśniowym oczaruje każdego wysublimowanym smakiem.

Dla kogo?

Dla każdego, kto uwielbia świeże, chrupiące warzywa z dodatkiem wytrawnego dressingu. Sałatka ze szpinakiem i serem blue to wyśmienita przekąska lub dodatek do potrawy, którą można przygotować zaledwie w kilkanaście minut. Sałatka ze szpinakiem i serem jest niezwykle prosta, smaczna i bajecznie kolorowa, co może zachęcić do jej spróbowania nawet największego niejadka.

Na jaką okazję?

Sałatka ze szpinakiem i serem pleśniowym to propozycja, która świetnie sprawdzi się nie tylko jako smaczne danie, które można zabrać ze sobą do pracy czy w podróż, ale także jako znakomita przekąska na niewielki głód. Może być również świetnym dodatkiem do pieczonych lub grillowanych mięs.

Czy wiesz, że?

Głównym składnikiem sałatki jest szpinak – roślina bardzo ceniona i uprawiana do celów spożywczych już w czasach starożytnych. Gdy do ciasta makaronowego lub ciasta na pierogi dodacie trochę zmiksowanych liści szpinaku, nabierze ono pysznie zielonego koloru.

Dla urozmaicenia:

Pełna świeżych warzyw sałatka ze szpinakiem i serem pleśniowym nabierze jeszcze więcej smaku, gdy dorzucicie do niej podsmażone lub grillowane piersi z kurczaka, pokrojone w niewielkie kostki. Świetnym uzupełnieniem smakowym mogą być również cienkie plasterki boczku podsmażone na chrupiąco lub kawałki świeżej bagietki czosnkowej. Koniecznie spróbujcie każdego z tych połączeń!