Składniki
200 gramów
0.5 sztuki
1 opakowanie
1 sztuka
2 łyżki
1 łyżka
0.5 łyżeczki
3 łyżki
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyte sałaty porwij na mniejsze kawałki. Ser pokrusz.
Krok 2
Na rozgrzanej suchej patelni upraż orzeszki pinii.
Krok 3
Sos sałatkowy Knorr przygotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu. Dodaj cukier, ocet balsamiczny i wymieszaj.
Krok 4
W misce wymieszaj wszystkie składniki wraz z przygotowanym sosem. Posyp uprażonymi orzeszkami. Podawaj jako dodatek do dań głównych lub jako indywidualne danie.
Dobra rada:
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Sos sałatkowy grecki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka ze szpinakiem i serem
Młode liście szpinaku są naprawdę pyszne, zwłaszcza gdy połączycie je z innymi składnikami nadającymi soczystości i wyrazistego smaku, takimi jak intensywny ocet balsamiczny, soczyste pomidorki koktajlowe, przyjemnie gorzkie kawałki cykorii czy lekko pikantny ser pleśniowy typu blue. Dodając do tego chrupiące redicchio, uprażone orzeszki pinii i niezwykle aromatyczny sos bazujący na oliwie, stworzycie absolutną bombę smakową, a pasująca niemal do wszystkiego sałatka ze szpinakiem i serem pleśniowym oczaruje każdego wysublimowanym smakiem.
Dla kogo?
Dla każdego, kto uwielbia świeże, chrupiące warzywa z dodatkiem wytrawnego dressingu. Sałatka ze szpinakiem i serem blue to wyśmienita przekąska lub dodatek do potrawy, którą można przygotować zaledwie w kilkanaście minut. Sałatka ze szpinakiem i serem jest niezwykle prosta, smaczna i bajecznie kolorowa, co może zachęcić do jej spróbowania nawet największego niejadka.
Na jaką okazję?
Sałatka ze szpinakiem i serem pleśniowym to propozycja, która świetnie sprawdzi się nie tylko jako smaczne danie, które można zabrać ze sobą do pracy czy w podróż, ale także jako znakomita przekąska na niewielki głód. Może być również świetnym dodatkiem do pieczonych lub grillowanych mięs.
Czy wiesz, że?
Głównym składnikiem sałatki jest szpinak – roślina bardzo ceniona i uprawiana do celów spożywczych już w czasach starożytnych. Gdy do ciasta makaronowego lub ciasta na pierogi dodacie trochę zmiksowanych liści szpinaku, nabierze ono pysznie zielonego koloru.
Dla urozmaicenia:
Pełna świeżych warzyw sałatka ze szpinakiem i serem pleśniowym nabierze jeszcze więcej smaku, gdy dorzucicie do niej podsmażone lub grillowane piersi z kurczaka, pokrojone w niewielkie kostki. Świetnym uzupełnieniem smakowym mogą być również cienkie plasterki boczku podsmażone na chrupiąco lub kawałki świeżej bagietki czosnkowej. Koniecznie spróbujcie każdego z tych połączeń!