Sałatka ze szpinakiem i serem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka ze szpinakiem i serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
167 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

158 osób wydrukowało

Pobierz pdf

176 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

0.5 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżka

0.5 łyżeczki

3 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyte sałaty porwij na mniejsze kawałki. Ser pokrusz.

Sałatka ze szpinakiem i serem - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzanej suchej patelni upraż orzeszki pinii.

Sałatka ze szpinakiem i serem - Krok 2

Krok 3

Sos sałatkowy Knorr przygotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu. Dodaj cukier, ocet balsamiczny i wymieszaj.

Sałatka ze szpinakiem i serem - Krok 3

Krok 4

W misce wymieszaj wszystkie składniki wraz z przygotowanym sosem. Posyp uprażonymi orzeszkami. Podawaj jako dodatek do dań głównych lub jako indywidualne danie.

Sałatka ze szpinakiem i serem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

 

 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka ze szpinakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka ze szpinakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka ze szpinakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka ze szpinakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka ze szpinakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka ze szpinakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka ze szpinakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka ze szpinakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kopytka ze szpinakiem
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka ze szpinakiem i seremSałatka ze szpinakiem i serem

Młode liście szpinaku są naprawdę pyszne, zwłaszcza gdy połączycie je z innymi składnikami nadającymi soczystości i wyrazistego smaku, takimi jak intensywny ocet balsamiczny, soczyste pomidorki koktajlowe, przyjemnie gorzkie kawałki cykorii czy lekko pikantny ser pleśniowy typu blue. Dodając do tego chrupiące redicchio, uprażone orzeszki pinii i niezwykle aromatyczny sos bazujący na oliwie, stworzycie absolutną bombę smakową, a pasująca niemal do wszystkiego sałatka ze szpinakiem i serem pleśniowym oczaruje każdego wysublimowanym smakiem.

Dla kogo?

Dla każdego, kto uwielbia świeże, chrupiące warzywa z dodatkiem wytrawnego dressingu. Sałatka ze szpinakiem i serem blue to wyśmienita przekąska lub dodatek do potrawy, którą można przygotować zaledwie w kilkanaście minut. Sałatka ze szpinakiem i serem jest niezwykle prosta, smaczna i bajecznie kolorowa, co może zachęcić do jej spróbowania nawet największego niejadka.

Na jaką okazję?

Sałatka ze szpinakiem i serem pleśniowym to propozycja, która świetnie sprawdzi się nie tylko jako smaczne danie, które można zabrać ze sobą do pracy czy w podróż, ale także jako znakomita przekąska na niewielki głód. Może być również świetnym dodatkiem do pieczonych lub grillowanych mięs.

Czy wiesz, że?

Głównym składnikiem sałatki jest szpinak – roślina bardzo ceniona i uprawiana do celów spożywczych już w czasach starożytnych. Gdy do ciasta makaronowego lub ciasta na pierogi dodacie trochę zmiksowanych liści szpinaku, nabierze ono pysznie zielonego koloru.

Dla urozmaicenia:

Pełna świeżych warzyw sałatka ze szpinakiem i serem pleśniowym nabierze jeszcze więcej smaku, gdy dorzucicie do niej podsmażone lub grillowane piersi z kurczaka, pokrojone w niewielkie kostki. Świetnym uzupełnieniem smakowym mogą być również cienkie plasterki boczku podsmażone na chrupiąco lub kawałki świeżej bagietki czosnkowej. Koniecznie spróbujcie każdego z tych połączeń!