Koreczki z salami – przepis z serem lub ogórkiem

Imprezowe koreczki z salami to jedna z ciekawszych propozycji przekąsek na urodziny, Halloween i inne okazje. Zobacz, jak je przygotować.

Koreczki z salami i ogórkiem

Przygotujcie 200 g ulubionego żółtego sera, jednego ogórka szklarniowego i kawałek salami. Wędlinę i ser pokrójcie w grubszą kostkę, a ogórka w plastry o grubości ok. 1 cm. Nadziejcie na wykałaczkę plasterek ogórka, następnie kostkę salami i kostkę sera. Koreczki z salami i serem możecie przygotować też z surowców pokrojonych w cienkie plasterki, zrolowanych i przebitych wykałaczką. Inną opcją jest zwinięcie ich w taki sposób, by wyglądały jak sushi – na plasterek salami połóżcie plaster sera, a następnie ogórka, zwińcie całość i nadziejcie na wykałaczkę. Możecie też posypać koreczki przyprawą tzatziki.

Koreczki imprezowe z salami i oliwkami

Do przygotowania koreczków z salami i oliwkami potrzebujecie kawałka salami, małego słoiczka ulubionych oliwek i kulek sera mozzarella. Nabijcie na wykałaczkę kulkę mozzarelli, następnie dużą kostkę salami i oliwkę. Jako dodatek do koreczków możecie wykorzystać też świeże listki bazylii.

Koreczki z salami podawajcie solo na desce przekąsek lub na półmisku, polane wybranym dressingiem. Ciekawym dodatkiem będzie dressing czosnkowy z jogurtu naturalnego, startego ząbka czosnku (lub połowy łyżeczki granulowanego), łyżeczki siekanego koperku i pieprzu. Zimny sos do maczania koreczków możecie ustawić obok półmiska. Doskonale sprawdzi się również dip pomidorowy z passaty, oliwy z oliwek, ziół prowansalskich, siekanej bazylii, octu balsamicznego i cukru.