Po świętach błyskawicznie nadchodzi Sylwester, a wraz z nim ten wyjątkowy wieczór z najbliższymi, rodziną i przyjaciółmi, w oczekiwaniu na nadejście Nowego Roku. Na taką okazję warto się przygotować, nie możemy pozwolić, aby wspólne odliczanie do północy odbyło się z pustym żołądkiem. :) Nawet jeżeli nie planujecie mniej lub bardziej hucznej zabawy z tańcami do białego rana, polecam przygotowanie zestawu przekąsek i jednej potrawy na gorąco. Oczekiwanie na Nowy Rok wzmaga apetyt. Popularne są także przyjęcia składkowe, gdzie menu ustala się wspólnie i każdy przynosi coś innego. To chyba najlepszy sposób na Sylwestra bo wszyscy mają okazję kulinarnie zabłysnąć, a gospodarz spotkania nie będzie musiał brać na siebie wszystkich obowiązków.
Znakomite śledzie po japońsku
Czas: 15 minut
Dla 4 osób
Składniki:
- 400 g śledzi w oleju
- 2 jaja
- 2 łyżki majonezu Hellmann's Orginalny
- puszka groszku konserwowego
- 2 łyżki śmietany 12%
- 80 g tartego żółtego sera
- 1 cebula czerwona
Sposób przygotowania
Śledzie odciśnij na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju, następnie pokrój w kawałki szerokości ok. 4 cm. Jaja ugotuj na twardo, następnie wystudź i pokrój drobno. Na dnie półmiska lub talerza wysyp zielony groszek, ułóż na nim śledzie. Przygotuj kremowy sos - majonez wymieszaj ze śmietaną i połącz z jajkami. Na kawałek śledzia nałóż plaster cebuli, porcje sosu z jajkami i posyp startym serem.
Warzywne sticksy z ziołowym dipem
Czas: 15 minut
Dla 4 osób
Składniki:
- 6 łyżek sosu czosnkowego z jogurtem Hellmann’s
- 1 ogórek
- 1 łodyga selera naciowego
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 papryka czerwona
- ½ łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 papryka zielona
- pęczek natki pietruszki
- 1 marchewka
- sok z połowy cytryny
Sposób przygotowania
Wszystkie warzywa umyj i oczyść, a następnie pokrój w 8-10 cm długości paluszki. Pokrojone warzywa włóż np. do szklanki. W miseczce wymieszaj sos Hellmann’s z jogurtem, dodaj sok z cytryny, zioła oraz posiekaną natkę. Dip dopraw do smaku i podawaj wraz z warzywnymi paluszkami jako przekąskę.
Przygotowując warzywa do dipów warto poświęcić trochę więcej czasu na dokładne obranie selera naciowego z twardych włókien.
Wrapy klasyczne
Czas: 30 minut
Dla 4 osób
Składniki:
- opakowanie placków tortilla
- 1 pomidor
- pierś z kurczaka
- 1 ogórek
- Przyprawa do złotego kurczaka Knorr – 1 opakowanie
- 2 łyżki majonezu Hellmann’s Oryginalny
- 3 liście sałaty lodowej
- 2 łyżki ketchupu Hellmann’s Pikantny
Sposób przygotowania
Pierś z kurczaka pokrój w paski, a następnie posyp obficie przyprawą Knorr. Rozgrzej olej na patelni i podsmaż mięso. Pomidora i ogórka pokrój na plastry, sałatę porwij na mniejsze kawałki. Wymieszaj majonez Hellmann’s Oryginalny z ketchupem Hellmann’s Pikantnym i posmaruj otrzymanym sosem tortille. Na każdej posmarowanej tortilli ułóż sałatę, pomidora, ogórka, kurczaka, a następnie zwiń ją, formując wrapa. Wszystkie wrapy połóż na blasze i piecz w piekarniku w 180°C przez 5 minut. Tak przygotowane danie możesz również podawać na zimno lub z grilla.
Komentarze (0)