Po świętach błyskawicznie nadchodzi Sylwester, a wraz z nim ten wyjątkowy wieczór z najbliższymi, rodziną i przyjaciółmi, w oczekiwaniu na nadejście Nowego Roku. Na taką okazję warto się przygotować, nie możemy pozwolić, aby wspólne odliczanie do północy odbyło się z pustym żołądkiem. :) Nawet jeżeli nie planujecie mniej lub bardziej hucznej zabawy z tańcami do białego rana, polecam przygotowanie zestawu przekąsek i jednej potrawy na gorąco. Oczekiwanie na Nowy Rok wzmaga apetyt. Popularne są także przyjęcia składkowe, gdzie menu ustala się wspólnie i każdy przynosi coś innego. To chyba najlepszy sposób na Sylwestra bo wszyscy mają okazję kulinarnie zabłysnąć, a gospodarz spotkania nie będzie musiał brać na siebie wszystkich obowiązków.

Na sylwestrowy lub karnawałowy wieczór sugeruję przygotowanie dużej liczby drobnych przekąsek, takich na jeden kęs i takich, aby można było je zjeść bez udziału talerzyka. Oczywiście na przyjęciu będą także sałatki, ale fajnie jest częstować takimi małymi przekąskami np. roznosząc je na tacach czy dużych płaskich talerzach. W bożonarodzeniowym nastroju, na Sylwestra przyrządzam przekąski ze śledzia. Ta zdecydowana w smaku, soczysta i jędrna ryba jest wyśmienita na wiele sposobów – w sałatkach, przekąskach itp. Ciekawym pomysłem na sylwestrową przekąskę są śledzie po japońsku.

Znakomite śledzie po japońsku
Czas: 15 minut
Dla 4 osób

Składniki:
- 400 g śledzi w oleju
- 2 jaja
- 2 łyżki majonezu Hellmann's Orginalny
- puszka groszku konserwowego
- 2 łyżki śmietany 12%
- 80 g tartego żółtego sera
- 1 cebula czerwona

Sposób przygotowania

Śledzie odciśnij na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju, następnie pokrój w kawałki szerokości ok. 4 cm. Jaja ugotuj na twardo, następnie wystudź i pokrój drobno. Na dnie półmiska lub talerza wysyp zielony groszek, ułóż na nim śledzie. Przygotuj kremowy sos - majonez wymieszaj ze śmietaną i połącz z jajkami. Na kawałek śledzia nałóż plaster cebuli, porcje sosu z jajkami i posyp startym serem.

Powszechnie lubiane są dipy podawane z pokrojonymi w słupki, kolorowymi warzywami. Chrupka marchewka, seler naciowy, papryka i ogórek pięknie dekorują imprezowy bufet czy stół i doskonale smakują podane z gęstymi dipami. Takim dipem może być popularny hummus, czyli kremowa pasta z cieciorki z dużą ilością czosnku. Dipy z jogurtem to osobna kategoria. Pomysłów jest nieskończenie wiele. W moich przepisach zawsze łączę gęsty jogurt typu greckiego z majonezem, który nadaje gładkość i delikatny smak.

Warzywne sticksy z ziołowym dipem
Czas: 15 minut
Dla 4 osób

Składniki:
- 6 łyżek sosu czosnkowego z jogurtem Hellmann’s
- 1 ogórek
- 1 łodyga selera naciowego
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 papryka czerwona
- ½ łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 papryka zielona
- pęczek natki pietruszki
- 1 marchewka
- sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania

Wszystkie warzywa umyj i oczyść, a następnie pokrój w 8-10 cm długości paluszki. Pokrojone warzywa włóż np. do szklanki. W miseczce wymieszaj sos Hellmann’s z jogurtem, dodaj sok z cytryny, zioła oraz posiekaną natkę. Dip dopraw do smaku i podawaj wraz z warzywnymi paluszkami jako przekąskę.

Przygotowując warzywa do dipów warto poświęcić trochę więcej czasu na dokładne obranie selera naciowego z twardych włókien.

Na imprezowe przekąski doskonale nadają się wszelkie wrapy, czyli niespodzianka zwinięta w miękki placek tortilla. Wygodne do jedzenia i łatwe do przygotowania są klasyczne wrapy, które podajemy spięte wykałaczką.

Wrapy klasyczne
Czas: 30 minut
Dla 4 osób

Składniki:
- opakowanie placków tortilla
- 1 pomidor
- pierś z kurczaka
- 1 ogórek
- Przyprawa do złotego kurczaka Knorr – 1 opakowanie
- 2 łyżki majonezu Hellmann’s Oryginalny
- 3 liście sałaty lodowej
- 2 łyżki ketchupu Hellmann’s Pikantny

Sposób przygotowania

Pierś z kurczaka pokrój w paski, a następnie posyp obficie przyprawą Knorr. Rozgrzej olej na patelni i podsmaż mięso. Pomidora i ogórka pokrój na plastry, sałatę porwij na mniejsze kawałki. Wymieszaj majonez Hellmann’s Oryginalny z ketchupem Hellmann’s Pikantnym i posmaruj otrzymanym sosem tortille. Na każdej posmarowanej tortilli ułóż sałatę, pomidora, ogórka, kurczaka, a następnie zwiń ją, formując wrapa. Wszystkie wrapy połóż na blasze i piecz w piekarniku w 180°C przez 5 minut. Tak przygotowane danie możesz również podawać na zimno lub z grilla.