Do tego grzanki – i kolacja gotowa. Taki szpinak można także potraktować jako sos do makaronu. I dorzucić do dania małe kulki mozzarelli, garść tartego sera lub kilka łyżek sera ricotta lub naszego twarożku. Albo, czerpiąc inspiracje z kuchni greckiej z dodatkiem czarnych oliwek, sera feta i aromatycznego oregano. Sprawdżcie poniższy przepis.
https://www.przepisy.pl/przepis/szpinak-po-grecku
Duszony i przyprawiony szpinak z powodzeniem służyć może jako farsz do pierogów, naleśników, pasztecików z ciasta francuskiego, lazanii, tortilli czy omletu.
Zapiekany makaron z szpinakiem i tuńczykiem:
Czas: 30 minut
Dla 4 osób
Składniki:
- 500 g makaronu duże muszle
- 1 pomidor
- 400 g szpinaku mrożonego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr
- 200 g tartego sera żółtego
- 200 g tuńczyka z puszki
Sposób przygotowania
Makaron ugotuj tak aby był lekko twardawy, najlepiej według wskazówek na opakowaniu producenta. Następnie odcedź go i odstaw na bok. Szpinak rozmroź, tuńczyka odcedź z zalewy i połącz wszystko w misce. Dodaj pomidora pokrojonego w kostkę i dopraw farsz przyprawą Knorr. Nałóż farsz do dużych makaronowych muszli i układaj je, jedną obok drugiej, w szerokim naczyniu żaroodpornym. Po wierzchu skrop całość oliwą z oliwek i posyp dokładnie serem. Zapiekaj przez 10 minut w 190°C. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.
Przez żołądek do serca? Zdecydowanie tak. Z pomocą szpinaku. :)
Komentarze (0)